Хипорехабилитација

Teksački Rendzer Voker

Poznat
Banovan
Poruka
7.234
У Србији је програм „ХИПОРЕХАБИЛИТАЦИЈА“ уведен од 2004. Програм је акредитован од стране Републичког завода за социјалну заштиту, односно Министарства рада и социјалне политике Републике Србије који је одобрио и део средстава за спровођење овог програма у нашем граду. Тренутно се успешно изводи у пет градова у Србији и углавном су то регионални центри. Након обуке кандидати добијају дипломе Савеза за Хипорехабилитацију Србије на основу којих Републички завод за социјалну заштиту издаје потврде о завршеној обуци .
Програм „ХИПОРЕХАБИЛИТАЦИЈА“ садржи следеће: хипотерапију , терапијско јахање и спортско рекреативно јахање за особе са инвалидитетом, тако да су у обуци заступљени сви наведени сегменти.
Хипотерапија је физикална, окупациона и дефектолошко психолошка стратегија лечења особа са инвалидитетом која користи коњски покрет за постизање функционалних циљева.
Хипотерапија значи лечење уз помоћ коња (грчки hippo = коњ; therapeia = лечење) и односи се на употребу тродимензионалног начина кретања коња као средства лечења особа са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.

Хипотерапијски третман има неурофизиолошку основу и мора бити прописан од стране лекара, а спроводе га тренери коњичког спорта, физиотерапеут, радни терапеут, дефектолози и психолози са завршеном посебном обуком из хипорехабилитације. Свако од њих уз помоћ коња постиже циљеве у складу са својом струком. Хипотерапија се одвија као самостална, што значи да сама по себи има терапијски учинак и представља допуну стандардним ауторизованим терапијским поступцима. Даје прилику за интеракцију са животињама, кроз коју се долази до нових искустава, стимулишу се чула, истражују нове текстуре, мириси... Коњски покрет нуди добро модулисане сензорне инпуте вестибуларног, проприоцептивног, тактилног и визуелног система.
Јахач може заборавити на болове и свакодневну борбу коју доноси живот са инвалидитетом.
Шалиће се, смејати и осетити слободно и поносно.

терапијско јахање Примењује се код 25 различитих врста дијагноза или тешкоћа у развоју као што су:
церебрална парализа
спина бифида
мишићна дистрофија
аутизам
ментална ретардација
Доwнов синдром
хиперактивност
епилепсија која је под медикаментозном контролом
сметње говора
читања и писања
оштећење вида
оштећење слуха
емоционалне сметње
поремећаји у понашању
педагошка запуштеност
злостављање и низ других.

• Мила Лекић – Дефектолог, стално запослена у ОШ Милош Обреновић специјално оделење
• Иван Драгичевић - Физиотерапеут
• Јелена Киковић – Психолог, стално запослена у гимназији Милош Савкови
• Јелена Обрадовић – Оперативн тренер коњичког спорта диплома Факултета за спорт и туризам
• Весна Радовановић – доктор медицинских наука, специјалиста

Ово је стручни кадар КК „Аранђеловца“ којем су, по завршеној обуци Савеза за Хипорехабилитацији Србије уручене дипломе и дозволе за рад Министарства рада и социјалне политике. Овај тим је током 2012. почео да спроводи терапијски програм на 30 малишана са инвалидитетом из нашег града.
Министарство рада и социјалне политике Републике Србије, на редовном конкурсу Сектора за заштиту особа са инвалидитетом , 2012. године је одобрило пројекат нашег Клуба: „На коњу је корак лакши“

Poslednja izmena:
Sumnjam u sve to i u tu terapiju, mislim da se preteruje dosta, ali ostajem otvorenog uma i naravno uz autoritet dokaza spreman sam da promenim misljenje.

- - - - - - - - - -

Шалиће се, смејати и осетити слободно и поносно.

Tacno, I sve je to placebo osecaj, a nece izleciti jedan Daunov sindrom niti doneti ne znam kakvu revolucionarnu promenu.

Isti efekat ce imati kada i osoba zasvira klavir a to je ceo zivot volela, ili kada neko zaigra fliper masinu, bilijar, pa sad nemamo bilijaroterapiju i klaviroterapiju.

Eto ja bih tako mogao da izmislim gitaroterapiju, da lecim ljude druzenjem sa gitarama. dokazano izaziva lucenje endorfina, opusta, stavlja osmeh na lice i slicno.

Hajde sada tu budalastinu da prodam i politicki proguram u Zdr. sistem i da postanem neki licencirani strucnjak za prodavanje m.. za bubrege i lepo se uhlebim.

Sumnjam u sve to i u tu terapiju, mislim da se preteruje dosta, ali ostajem otvorenog uma i naravno uz autoritet dokaza spreman sam da promenim misljenje.

- - - - - - - - - -

Tacno, I sve je to placebo osecaj, a nece izleciti jedan Daunov sindrom niti doneti ne znam kakvu revolucionarnu promenu.

Isti efekat ce imati kada i osoba zasvira klavir a to je ceo zivot volela, ili kada neko zaigra fliper masinu, bilijar, pa sad nemamo bilijaroterapiju i klaviroterapiju.

Eto ja bih tako mogao da izmislim gitaroterapiju, da lecim ljude druzenjem sa gitarama. dokazano izaziva lucenje endorfina, opusta, stavlja osmeh na lice i slicno.

Hajde sada tu budalastinu da prodam i politicki proguram u Zdr. sistem i da postanem neki licencirani strucnjak za prodavanje m.. za bubrege i lepo se uhlebim.

Sumnjam i ja u neki uspeh, ali pa opet s druge strane svakako da ne skodi deci koja imaju raznorazne sto fizicke , sto mentalne hendikepe, a nazalost
obicno i jedno i drugo zajedno.

To je jako skupocen plezir i to sebi mogu da priuste jako bogate drzave ili pojedinacno bogati ljudi koji imaju hendikepiranu decu.
Prosle godine sam u Francuskoj ( ono kuca do kuce na Atlantiku, obala) imala iskustvo sa detetom koje je tri godine staro, noge zakrzljale,
jedna ruka nepokretna, jedno oko ne funkcionise kako treba, ali je i ceo mentalni razvoj deteta totalno zakrzljao, roditelji ( jako mladi, pametni
i lepi kao iz nekog zurnala) objasnjavali su da da dete ide na razne terapije, ukljucujuci i te konje, ali pomaka nema.
Mi smo uvek sa psom na putu i ispostavilo se bas u ovom slucaju da se to dete dve nedelje nije odvajalo do naseg psa, ali i nas pas
je razumeo da je detetu potrebna pomoc pa je kao neka skulptura ili spomenik mogao satima da stoji mirno da bi ga ovo dete mazilo,
razgovaralo s njim, svakog su jutra ( i dete i pas) izlazili jako rano na neki travnjak koji deli te dve kuce u nadi da ce se zajedno maziti i jedno drugome
na bilo koji nacin ( inteligencija tog deteta zaista je na nivou pameti mog psa) nekako biti od pomoci.

Konj je jako komplikovana zivotinja, ali recimo pas nije,

Back