Hipohondrija

момоа

Stara legenda
Poruka
78.842
Jel ste imali fazu gde kad god vas nesto zaboli tripujete da imate neku tesku bolest? Zarazen sam nekim virusima i sad mi se pojavljuju neki razliciti simptomi u razlicitim regijama tela, i obavezno svaki moram da primetim i ukazem mu paznju. Imao sam neka ispitivanja, treba da odradim jos neka. Kako psihicki prebroditi ove teske periode neizvesnosti?

Jel ste imali fazu gde kad god vas nesto zaboli tripujete da imate neku tesku bolest? Zarazen sam nekim virusima i sad mi se pojavljuju neki razliciti simptomi u razlicitim regijama tela, i obavezno svaki moram da primetim i ukazem mu paznju. Imao sam neka ispitivanja, treba da odradim jos neka. Kako psihicki prebroditi ove teske periode neizvesnosti?

Da, svako ima te faze.
Kod mene su se javljale u adolescentnom dobu.

Da, svako ima te faze.
Kod mene su se javljale u adolescentnom dobu.

verovatno najodvratnije faze u zivotu, nisam u stanju nista dubiozno da radim vec danima, kad god krenem da citam knjigu, gledam neki film ili radim bilo sta sto sam ranije radio iz hobija ubrzo prestajem, jer ne mogu da usredsredim misli na to. Pokusao sam da meditiram, ali bezuspesno. Kako si ti prolazio kroz njih?

Mozda najbolje da se obratis nekom psihologu ili psihoterapeutu dok to nije uzelo maha, jer to lako moze da se otme kontroli i da preraste u anksiozni i panicni poremecaj, ono cackas ga cackas dok zaista ne izazoves sebi kurslus u glavi.

Mozda najbolje da se obratis nekom psihologu ili psihoterapeutu dok to nije uzelo maha, jer to lako moze da se otme kontroli i da preraste u anksiozni i panicni poremecaj, ono cackas ga cackas dok zaista ne izazoves sebi kurslus u glavi.

zapravo i imam odredjeni oblik anksioznosti, znas kad je gastroentergolog to primetio. Inace, hipohondrija mi nije bila sastavni deo te anskioznosti jer nisam cesto bio bolestan. Medjutim, od ove zaraze sam krenuo da tripujem da imam sve moguce vrste najtezih bolesti i to me izludjuje.

Pa gotovo u 90% slucajeva anksioznosti (bilo koje vrste) prisutna je hipohondrija kao verovatno glavni psihicki simptom, hipohondrija i anksioznost su gotovo 2 neraskidive stvare i ono cim se resis jednog resices se automatski i drugog.
Inace nema veze sto nisi bio bolestan, hipohondrija najvise muce zdrave ljude jer onaj ko ima stvaran zdravstveni problem on gleda samo kako to da prevazidje , taj nema ni volje ni vremena da se bakce sa hipohondrijom i umisljenim problemom.

Pa gotovo u 90% slucajeva anksioznosti (bilo koje vrste) prisutna je hipohondrija kao verovatno glavni psihicki simptom, hipohondrija i anksioznost su gotovo 2 neraskidive stvare i ono cim se resis jednog resices se automatski i drugog.
Inace nema veze sto nisi bio bolestan, hipohondrija najvise muce zdrave ljude jer onaj ko ima stvaran zdravstveni problem on gleda samo kako to da prevazidje , taj nema ni volje ni vremena da se bakce sa hipohondrijom i umisljenim problemom.

ma znam to, ali generalno nisam tip koji je hipohondrican, tu i tamo se prepadnem od neke bolescine ali to brzo prodje. Ovo sad je postalo hronicno. Delimicno imam i razlog jer mi se svaki dan javi neki nov simptom.

Pa hronicno, malo po malo i sebi napravis problem u glavi odnosno od toga napravis hronican problem.
E sto si rekao svaki dan novi simptom to je hipohondrija skolski primer, ono stalno si u iscekivanju simptoma , ono "naviknes" se na neke simptome kad ono uvek se pojavi neki novi pa se ti sad misli sta ti je , to je prosto anksioznost i to je hipohondrija i ona tako funkcionise.

Back