Hipnoza

Sally_Solomon

Poznat
Poruka
9.492
Ne znam mnogo o tome, ali i ono sto znam, ne verujem u to.
Pogotovo kad vidim u filmovima - kao zatvorite oci, opusteni ste, bla bla, i pacijent se kobajagi prebaci u neki dogadjaj iz proslosti i ponovo ga prozivljava, prica sta se desava, a kad psihijatar pucne prstima, on se vrati u realnost.
Ko moze da poveruje u ovo? Mozda nisam dovoljno upucena pa mi deluje kao budalastina..ako ima nekog ko moze podrobnije da mi objasni, bila bih zahvalna :)

Hipnoza bi trebalo da bude neki vid psihoterapije. Mada,sam gledao neke snimke gde je zloupotrebljavaju ljudi u sektama radi lakse kontrole mase.
Nisam siguran dal je apsolutno hipnoticko stanje moguce, isto mi deluje malo neralno.

Mislim prosto mi neverovatno ima onih sto po halama pred hiljadama ljudi lece take neke dodirom..ono progleda..prohoda sta ti znam..kako je moguce da se to kao namesti..kao niko ne zna te ljude da su ipak zdravi pa objavi to

Juce ili prekjuce u nekim novinam videh da je jedna zena smrsala oko 35kg zahvaljujuci hipnozi.
Nije imala novca za operaciju kojoj bu uradila gastriticki bajpas ili tako nesto, pa je uz pomoc hipnotizera ona zivela sa mislju da navodno ima ugradjen taj bajpas.
Izguglaj i videces.
Moje misljenje je da ja ne verujem u hipnozu, ali...

Ja sam gledao emisiju u kojoj je lik(hipnotizer mada nisam siguran da se tako kaze) pozvao ljude da pogleadju besplatan film(nije im reko da se bavi hipnozom). Puna hala on im nesto prica i kaze im da prate svetlo od neke male lampice i odjednom puke prstima i svi zaspali(svi koji su pratili svetlo) i on kaze kad se budete probudili mislice te da se pogledali najsmesniju komediju u zivotu. On opet puke i svi se cepaju i kazu da se nikad nisu tako smejali on ih pita koja im je scena bila najbolja a oni kazu da se ne secaju ni jedne scene ali su sigurni da su gledali film :D

Hipnozu kao sredstvo lecenja uglavnom ljudi ne razumeju,ni sama licno ne shvatam kako i volela bih da isprobam i to u zivotu,a samim tim kada nesto ne razumemo,automatski se od toga branimo u smislu-ne verujem u to,to su gluposti!Ako ikad budem u prilici,dopusticu nekom da me hipnotise,i tek onda bih mogla reci sta o tome mislim.Ovako se sve svodi na verujem-ne verujem,a niko od nas nema licnog iskustva.Lepo bi bilo da se javi upravo neko ko je imao nekakvo iskustvo sa hipnozom ili pak sam hipnotizer.

Evo jednog teksta koji objasnjava sta je hipnoza i cemu sluzi.
http://najnaj.com/o_hpnozi_hipnoza.html

:ok: Zanimljiv tekst. Hvala.

Hipnozu kao sredstvo lecenja uglavnom ljudi ne razumeju,ni sama licno ne shvatam kako i volela bih da isprobam i to u zivotu,a samim tim kada nesto ne razumemo,automatski se od toga branimo u smislu-ne verujem u to,to su gluposti!Ako ikad budem u prilici,dopusticu nekom da me hipnotise,i tek onda bih mogla reci sta o tome mislim.Ovako se sve svodi na verujem-ne verujem,a niko od nas nema licnog iskustva.Lepo bi bilo da se javi upravo neko ko je imao nekakvo iskustvo sa hipnozom ili pak sam hipnotizer.

Vrlo dobro. Moze biti da je sopstveno iskustvo najbolje za prosudjivanje.

I ja sam cuo da je za hipnozu neophodna saradnja izmedju hipnotizera i osobe koja se tome podvrgava, odnosno pristanak ove druge na hipnozu. Mislim da postoji i auto-hipnoza. A sigurno da je sve to nesto razlicito od onog kako se popularno predstavlja u filmovima.

Pri ruci mi je naslov "Hipnoza" Djilberta Gamberinia.
U toj knjizi, izmedju ostalog, stoji:

Da li verovati u hipnozu?

Pravi nacin verovanja u hipnozu je onaj koji dolazi preko sopstvenih iskustava. U nju se veruje zato sto smo je isprobali. Secam se kada sam pohadjao skolu oblikovanja u Bolonji. U toku jednog od tih seminara bio sam podvrgnut hipnozi: bilo je to toliko prijatno iskustvo da sam, po povratku, nesvesno odlucio da nastavim. Radilo se o jednom obliku autohipnoze ili, preciznije, o spontanom ozivljavanju prethodnog stanja transa.

Stanje hipnoze

Svi mogu da budu hipnotisani, buduci da je na terapeutskom nivou dovoljan lagani trans. Stavise, sto je trans laganiji, to osoba vise saradjuje i tezi ostvarenju sovjih ciljeva. Trans je sinonim za mentalno stanje hipnoze. Postoji, medjutim, obican trans koji je svakodnevan, koji osecamo u svakom trenutku u kojem "pravmo pauzu" i pustimo misli da lutaju.

Hipnoza bi trebalo da bude neki vid psihoterapije. Mada,sam gledao neke snimke gde je zloupotrebljavaju ljudi u sektama radi lakse kontrole mase.
Nisam siguran dal je apsolutno hipnoticko stanje moguce, isto mi deluje malo neralno.

Da, hipnoza se koristi u terapijske svrhe, recimo za redukciju telesne mase, odvikavanje od pusenja, alergije, fobije, seksualne disfunkcije. Koliko se secam, upotrebljava se i umesto anestetika kod zubara.

Back