Hipnoza, hipnoterapija i...jos neke povezane stvari

Mesmer

Zainteresovan član
Poruka
127
Dakle, trazili ste gledajte, tj, citajte... Na trazenje mnogih krstasa evo teme koja ce se baviti demistifikacijom i predstavljanjem hipnoze, hipnoterapije i j(mozda) jos nekih metoda koje se unutar posebne grane hipnoterapije sve vise koriste u poslednje vreme u svetu a koje ce prosecni covek naci daleko teze prihvatljivim i od same ideje o cistoj klinickoj hipnozi. Tako da o tome mozda i necu uopste pisati...ako se nekako ne prevarim pa nesvesno utrcim u tu temu, ali videcemo...pocecu sa time da vam objasnim pravila uma po kojima nasa svest funkcionise, evo nekoliko za pocetak:

Pravilo broj jedan

Svaka misao ili ideja uzrokuje fizicku reakciju
Vase misli mogu da uticu na sve funkcije vaseg organizma. Zabrinuto stanje koje traje predugo provocira promene u vasem stomaku koje mogu voditi do cira (ulcer). Misli mrznje I besa stimulisu vasu adrenalnu zlezdu I povecavaju nivo adrenalina u krvi koji moze dovesti do mnogih telesnih promena. Uzbudjenost i strah povecavaju vas puls.

Ideje koje imaju snazni emocionalni sadrzaj skoro uvek, po pravilu, dosezu do podsvesnog uma, koji je nas osecajni deo uma. Jednom prihvacene, te ideje nastavljaju da konstantno proizvode iste telesne reakcije, opet I opet …Da bi smo eliminisali ili promenili hronicnu negativnu rakciju tela, moramo posegnuti za podsvesnim umom I promeniti ideje koje su odgovorne za takvu reakciju. Ovo se postize sa samohipnozom (sva hipnoza je samohipnoza!) I autosugestijom.

Pravilo broj dva

Ono sto um ocekuje, obicno se I desi
Mozak I nervni system reaguju samo na mentalne slike. Nije bitno da li je slika auto-generisana ili dolazi iz spoljneg sveta. Mentalna slika koja se formira postaje plan akcije I podsvesni um ce iskoristiti sva dostupna sredstva da taj plan sprovede u delo. Na primer, zabrinutost formira mentalnu sliku onoga sto nikako ne zelimo da se desi, ali podsvesni um radi na tome da ispuni oslikanu situaciju. TACNO SE DESILO ONO CEGA SAM SE BOJAO! “
Mnogi ljudi pate od hronicne uznemirenosti (anxiety), zabrinutosti sto je zapravo podsvesna slika ocekivanja da ce im se desiti nesto strasno.
Sa druge strane, svi znamo za ljude koji izgleda kao da imaju carobni dodir. Njih zivot kao da zasipa blagodetima bez nekog ociglednog razloga, i njih zovemo srecnici. Ono sto izgleda kao sreca je zapravo POZITIVNO MENTALNO OCEKIVANJE, snazno uverenje da oni zasluzuju da budu uspesni.
MI POSTAJEMO ONO O CEMU RAZMISLJAMO”.
Nase fizicko zdravlje je najvecinm delom zavisno od naseg mentalnog ocekivanja. Doktori priznaju da ako pacijent ocekuje da ostane bolestan, paralizovan, bespomocan, ili cak I da umre, ocekivana situacija ce se I dogoditi. Ovde samo-hipnoza moze postati orudje za otklanjanje ocaja I negativnog stava I uspostavljanje nade I pozitivnog ocekivanja…ocekivanja ozdravljenja, snage, dobrobiti, koje ce onda stremiti da se desi.
Postoji 7 pravila, za sada ovoliko, procitajte, razmisljajte, mozda ponesto i priupitate... pa cemo nastaviti....

Pravilo broj tri
Kada se bavimo svojim ili tudjim umom, imaginacija je mnogo snaznija nego znanje I logika
Ovo je veoma vazno pravilo kod koriscenja samohipnoze. LOGICKO RASUDJIVANJE JE VEOMA LAKO PREVLADANO I NADGLASANO VASOM IMAGINACIJOM. Ovo je razlog sto neke osobe slepo utrce u neke nerazumne situacije. Zlocini nasilja bazirani na ljubomori su veoma cesto prouzrokovani preteranom imaginacijom. Mnogi od nas se osecaju superiorno u odnosu na ljudi koji su igubili svoje ustedjevine kao zrtve raznih prevara ili su slepo sledili demagoge kao sto je bio Hitler, i sl. Lako je primetiti kako su ti ljudi dozvolili svojoj masti da nadvlada nad njihovim svesnim rasudjivanjem, ali smo cesto slepi da primetimo svoje sopstvene zablude, predrasude, i nerazumna ubedjenja. Bilo koja ideja podrzana snaznim emocijama kao sto su bes, mrznja, ljubav ili nasa politicka ili religiozna uverenja ne moze biti promenjena razloznim razmisljanjem. Koristeci hipnozu, mozemo formirati imidze u podsvesnom umu, nasem delu uma koji se bavi sa osecanjima, i na taj nacin ukloniti, modifikovati ili upotpuniti stare ideje.

Pravilo broj cetiri
Jednom kada je ideja vec prihvacena od strane podsvesnog uma, ona tamo i ostaje sve dok ne uspemo da je zamenimo nekom drugom idejom. Propratno pravilo je da sto duze jedna ideja opstaje, to ce je biti teze zameniti novom.
Jednom kada je neka ideja prihvacena, ona tezi da postane fiksna navika, nacin razmisljanja. Na taj nacin se formiraju navike koje upravljaju nasim reakcijama, i dobre i lose. Prvo, predhodi misao, a zatim dolazi akcija. Mi imamo naviku razmisljanja i naviku reagovanja ali misao ili ideja uvek dolaze prvi. Na osnovu toga, ocigledno je da ako zelimo da promenimo nase ponasanje, reagovanje, prvo moramo poceti sa menjanjem misli. Odredjene cinjenice mi prihvatamo kao istinu. Na primer, prihvatamo kao istinu da sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu. Mi to prihvatamo iako je moguce da je oblacan dan i da uopste ne vidimo sunce. Ovo je slucaj ispravne faktualne koncepcije koja upravlja nasim ponasanjem pod normalnim uslovima. Medjutim, mi imamo mnogo „misli-navika“ koje nisu ispravne ali su ipak fiksirane u nasem umu. Neki ljudi duboko veruju da u kriticnim momentima moraju popiti gutljaj nekog zestokog pica ili uzeti sredstvo za smirenje da bi mogli da nastave da efektno funkcionisu. Tu ce biti suprotstavljanja pri pokusaju zamene takve ideje sa novom, ispravnom. Bez obzira koliko dugo su te ideje sedele u vasoj glavi, one mogu veoma uspesno biti zamenjene koriscenjem hipnoze.

Da li je neko imao licno iskustvo sa odvikavanjem od pusenja Hypnoterapijom. Naso sam dva terapeuta na Netu, Lotrean i Pavlovic. Da li je neko imao sa njima terepije.?
Pavlovica znam licno, iz iste smo skole, Lotrean je totalno druga prica, nikakvog iskustva sa njim...
Da se odviknes od pusenja najbitnija je stvar zasto hoces da prestanes sa pusenjem. Ukoliko mozes da uhvatis cigaretu u ruku i dok je gledas najiskrenije kazes, mrzim te hocu da te izbacim iz svog zivota za uvek, moguce je uraditi hipnoterapiju u max.dve seanse.

Da li je neko imao licno iskustvo sa odvikavanjem od pusenja Hypnoterapijom. Naso sam dva terapeuta na Netu, Lotrean i Pavlovic. Da li je neko imao sa njima terepije.?

E, i ja sam o tome razmišljao. Želju imam, ali nikako da istrajem u pokušajima da ostavim to đubre.
Vala, ne bih imao ništa protiv da mi neko hipnozom isprogramira podsvest tako da se ispovraćam svaki put kada je zapalim. Pa, valjda bih onda već jednom odustao od ovog laganog samoubistva.

Da se odviknes od pusenja najbitnija je stvar zasto hoces da prestanes sa pusenjem. Ukoliko mozes da uhvatis cigaretu u ruku i dok je gledas najiskrenije kazes, mrzim te hocu da te izbacim iz svog zivota za uvek, moguce je uraditi hipnoterapiju u max.dve seanse.

:lol:
Onda mi i ne treba hipnoza. Plašim se da motivacioni faktor nije dovoljan, ali je neophodan. Hiljade supstanci je dodato duvanu, cigaret papiru koje pospešuju zavisnost i skoro sve deluju na dopaminske receptore.

:lol:
Onda mi i ne treba hipnoza. Plašim se da motivacioni faktor nije dovoljan, ali je neophodan. Hiljade supstanci je dodato duvanu, cigaret papiru koje pospešuju zavisnost i skoro sve deluju na dopaminske receptore.

To je sigurno tako. Pre deset godina sam ostavio cigarete bez problema. Ono, jeste da su mi padale na pamet, ali nisam imao neke strašne apstinencijalne krize. Nisam pušio punih godinu dana, a onda sam iz zayebancije opet počeo, misleći da ću opet moći ostaviti kada mi padne na pamet. Nikada mi više nije uspelo, a pokušavao sam mnogo puta. Krize su tolike da mi slamaju svaku volju, pa čak i svaki strah od ugroženosti zdravlja i života.
Očigledno da cigarete od pre 10 godina i danas nisu isto, odnosno da su mnogo "obogaćene".
Napominjem da sam i prvi put bio pušač sa popriličnim pušačkim stažom, pa nisam imao problema oko ostavljanja, a sada mi ne pomaže ni Ziban, niti bilo kakva druga pomagala.

To je sigurno tako. Pre deset godina sam ostavio cigarete bez problema. Ono, jeste da su mi padale na pamet, ali nisam imao neke strašne apstinencijalne krize. Nisam pušio punih godinu dana, a onda sam iz zayebancije opet počeo, misleći da ću opet moći ostaviti kada mi padne na pamet. Nikada mi više nije uspelo, a pokušavao sam mnogo puta. Krize su tolike da mi slamaju svaku volju, pa čak i svaki strah od ugroženosti zdravlja i života.
Očigledno da cigarete od pre 10 godina i danas nisu isto, odnosno da su mnogo "obogaćene".
Napominjem da sam i prvi put bio pušač sa popriličnim pušačkim stažom, pa nisam imao problema oko ostavljanja, a sada mi ne pomaže ni Ziban, niti bilo kakva druga pomagala.

Da, nazalost iako ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim i ja verujem da u tome postoji nesto istine.
Medjutim, potpuno je nebitno, cak i daleko tezi slucajevi narkomanije se mogu tretirati hipnoterapijom, ukoliko se klijent (mi ih ne zovemo pacijentima, jer mi nismo doktori) posveti seansama sa verom u uspeh, prateci sve instrukcije terapeuta. Mora se razumeti glavni premis hipnoze da svi hroncni problemi, bilo psiholoski ili fizioloski imaju koren u covekovoj psihi. Centralni nervni sistem i mozak koji su pod kontrolom podsvesnog uma (a ne obrnuto!) upravljaju svim dogadjajima u covekovom telu, lucenje hormona, psihoze, canceri, depresije, alergije, razne zavisnosti, razne vrste sindroma...to su sve samo etikete koje za nas bukvalno nemaju znacenja. Najednostavnije receno, ono sto mi radimo je, pronaci uzrok u tvojoj svesti koji je prouzrokovao reakciju organizma, promeni percepciju svesti o tom dogadjaju, i sve ce krenuti na bolje u veoma kratkom periodu.
Svestan sam da ce se sada naci neki doktor ili "obavestena" licnost koja ce hteti da objasni svetu kako je ovo cista glupost i slicno, i kako sam vec milion puta vodio slicne rasprave - vrlo cesto bezuspesno pokusavajuci da objasnim zasto mi hipnoterapeuti (Elmanovci, ne Eriksonijanci) mislimo i duboko verujemo da je to tako kako kazemo, jer smo bili svedoci uspeha takve prakse nebrojeno mnogo puta, ovaj put necu upasti u slicne rasprave koje se obicno zavrsavaju vredjanjem. Prihvatite ovo sto vam kazem ili nemojte, ovo je tema o HIPNOTERAPIJI, ne medicini, i ako vas zanima zasto i kako tu sam da objasnim svim dobronamernim znatizeljnicima sve sto mogu da objasnim. Na zalost postoji tu mnogo stvari o kojika POJMA NEMAMO, niko od nas, kako i zasto funkcionisu, ali znamo da funkcionisu iz iskustva. Istrazivanje napreduje bukvalno iz dana u dan, i danas vec postoje takve stvari i tehnike o kojima i ja moram duboko da se zamislim i imam zaista otvorene vidike da bih ih sve prihvatio.

Желим да оставим дуван.Одвратно ми да гледам пиксле с пикавцима,пепелом и смрад у кући а и на послу.Од недавно и кашаљ.
Био сам код врло искусног Елмановца.Више од 2о година,како он реће,ради терапијску хипнозу.
При покушају да ме хипнотише није успео.
Рекох му да оћу да баталим дуван и да ми при томе помогне хипнозом.
Одбио је.По његовом мишљењу неће имати успеха.Није желео да ми много објашњава.
У чему је фора?

Знам да хипноза има добре успехе при лечењу астме,кожних оболења ,неуроза.
Дентисти ваде зубе безболно.Гледао сам Елманов филм где се под хипнозом врши царски рез.

Мислим да је хипноза,која нема нузпојава као сви познати лекови,врло слабо заступљена како у "школској"тако и у "алтернативној"медицини.

Postoji samo jedan razlog zbog koga je mogao da te odbije...zapravo dva. Prvi je da nisi odlucio da prestanes sa pusenjem zbog sebe vec na nagovor drugoga i zbog drugoga, sto znaci da ti nisi stvarno zainteresovan da ostavis duvan vec to radis na nagovor i zbog druge osobe - u tom slucaju proces veoma retko ili nikako ne uspeva.

Drugi razlog moze biti da ti nisi slusao njegova uputstva kako da se ponasas pre i tokom seanse (ne analizirati, ne razmisljati - sta ce sad da se desi - i u tebi je postojala velika doza straha koja te je sprecila da se opustis i prihvatis hipnozu. Mozda zbog nepoverenja u hipnotizera?

Ukoliko postoji strah u tebi ti ne mozes biti hipnotisan, pre prve seanse tebi mora biti objasnjeno sta se od tebe ocekuje, da nema razloga za strah, i da od tebe zavisi uspeh seanse, uglavnom. Medjutim ako ta osoba kako tvrdi ima 20 godina iskustva, on bi trebao da zna metode kojima se takvo stanje prevazilazi, i instant indukcije koje se koriste kod preterano analitickih osoba i ostale "trikove" profesije.

Svaka osoba kjoja ima koeficijent inteligencije preko 70, moze biti hipnotisana, ako to zeli, i to dopusti. Verujem da si ti u toj grupi (preko IQ 70 :) ), ne znam sta je sa dva ostala faktora.

Postoji samo jedan razlog zbog koga je mogao da te odbije...zapravo dva. Prvi je da nisi odlucio da prestanes sa pusenjem zbog sebe vec na nagovor drugoga i zbog drugoga, sto znaci da ti nisi stvarno zainteresovan da ostavis duvan vec to radis na nagovor i zbog druge osobe - u tom slucaju proces veoma retko ili nikako ne uspeva.

Drugi razlog moze biti da ti nisi slusao njegova uputstva kako da se ponasas pre i tokom seanse (ne analizirati, ne razmisljati - sta ce sad da se desi - i u tebi je postojala velika doza straha koja te je sprecila da se opustis i prihvatis hipnozu. Mozda zbog nepoverenja u hipnotizera?

Ukoliko postoji strah u tebi ti ne mozes biti hipnotisan, pre prve seanse tebi mora biti objasnjeno sta se od tebe ocekuje, da nema razloga za strah, i da od tebe zavisi uspeh seanse, uglavnom. Medjutim ako ta osoba kako tvrdi ima 20 godina iskustva, on bi trebao da zna metode kojima se takvo stanje prevazilazi, i instant indukcije koje se koriste kod preterano analitickih osoba i ostale "trikove" profesije.

Svaka osoba kjoja ima koeficijent inteligencije preko 70, moze biti hipnotisana, ako to zeli, i to dopusti. Verujem da si ti u toj grupi (preko IQ 70 :) ), ne znam sta je sa dva ostala faktora.

Био сам учесник курса хипнозе из професионалних разлога.

Сметала ме је велика група,нас 14-15,галама/бука са улице,амбијент велеграда.
Преферишем планински/ бањски/сеоски амбијент.

Желео сам том приликом и да баталим дуван,не само због мене него и због фамилије.

Инструктор није мого да ме хипнотише као друге учеснике курса,па ни инстант индукцијом,док су сви остали моментално били "заспали".
Колеге, на међусобним вежбама такође не.

Сам себе "хипнотишем"/аутогени тренинг/, више од 2о година за спавање,релаксирање-због ноћног рада сам имао сметње да заспим.
Аутогеним тренингом нисам успео да постанем непушач.

У том хотелу ,где се одржавао курс,аутохипноза ми није успела,због ларме,спавах 2-3 сата дневно.Био сам јутром,душом и телом "изгужван".

Pravilo broj pet

Svaka sugestija po kojoj ste postupili, smanjuje vas otpor sledecoj sugestiji

Drugim recima, jednom kad vas podsvesni um jednom prihvati sugestiju, svaka sledeca ce biti lakse prihvacena i izvedena.

Pravilo broj sest

Simptom provociran emocijama ima tendenciju da prouzrokuje fizicku promenu u organizmu ukoliko takve emocije potraju dovoljno dugo

Mnogi renomirani medicinski experti priznaju da se vise od 70% ljudskih bolesti moze svrstati u grupu funkcionalnih bolesti (svi potrebni „delovi“su tu ali iz nekog razloga ne rade to sto bi trebalo), a ne organskih. To znaci da je nervni sistem „umesao svoje prste“ u rad nekog telesnog organa kao rezultat negativnih ideja sadrzanih u podsvesnom umu.
Ja ne kazem da je svaka osoba koja se zali na neku bolest emocionalno nestabilna ili neuroticna. Postoje svakako bolesti koje su prouzrokovane bakterijama, parazitima, virusima i drugim stvarima koje napadaju ljudsko telo, ali ma kako neverovatno zvucalo, sa odgovarajucim stanjem svesti te "stvari" ne bi trebalo da imaju nikakvog efekta na nas (jogiji mogu da piju i otrov bez posledica....)!
U svakom slucaju, mi smo um u telu a to dvoje nije deljivo. Stoga, ako nastavite da se bojite loseg zdravlja, stalno pricate o vasem „nervoznom stomaku“, „napetosti u glavi“, vremenom, organske promene moraju nastati.

Pravilo broj sedam

Kada postupate sa podsvesnim umom i njegovim funkcijama, sto vise svesnog napora ulozite u proces, slabija ce biti reakcija podsvesnog uma

Ovo objasnjava zasto „snaga volje“ zapravo ne postoji! Ako imate nesanicu, vec ste naucili da sto se vise trudite da zaspite, vise se osecate budnim. Pravilo je, kada postupate sa podsvesnim umom, OPUSTITE SE! To znaci da morate da razvijete mentalni stav, ocekivanje da ce vas problem biti resen. I kako vasa vera u vas podsvesni um raste, naucicete da jednostavno pustite stvari da se dese, radije nego da forsirate situaciju. Medjutim da bi se stvari jednostavno "desile", nije dovoljno cekati, potrebno je da vam neko pokaze - kako...:hvala:

Kako se moze pomoci sebi pomocu autohipnoze? (ako je to moguce :think:)

Moras prvo da budes pripremljena od strane profesionalnog hipnotizera-therapeuta, da sama udjes u odgovarajucu dubinu "transa" (sto mrzim ovu rec, al nemam drugu...) da bi tvoje autosugestije mogle imati efekta. Prilicno jednostavno, a efektno. Da bi hipnoza, i autohipnoza, funkcionisali, moras da "stavis" svoj svesni um sa strane, a to je nemoguce uraditi samom sebi ako nisi pripremljen sa post-hipnotickom sugestijom. Nakon pripreme, mozes sebi dati sugestije o tome sta zelis da postignes, i vreme trajanj seanse, nakon cega ce se automatski "probuditi".
Autosugestijom se ne mogu ispravljati teske emotivne komplikacije, jer to zahteva prilagodjavanje seanse "as you go" a to nije moguce uraditi samom sebi, zato sto bi to trazilo angazovanje svesnog uma, a u tom slucaju trans prestaje i efekat je izgubljen. Zanci samo za jednostavnije stvari, kao, privremeno uklanjanje straha, bola, stresa, i sl.
P.S. Drago mi je da si dosla na moju temu!

Moras prvo da budes pripremljena od strane profesionalnog hipnotizera-therapeuta, da sama udjes u odgovarajucu dubinu "transa" (sto mrzim ovu rec, al nemam drugu...) da bi tvoje autosugestije mogle imati efekta. Prilicno jednostavno, a efektno. Da bi hipnoza, i autohipnoza, funkcionisali, moras da "stavis" svoj svesni um sa strane, a to je nemoguce uraditi samom sebi ako nisi pripremljen sa post-hipnotickom sugestijom. Nakon pripreme, mozes sebi dati sugestije o tome sta zelis da postignes, i vreme trajanj seanse, nakon cega ce se automatski "probuditi".
Autosugestijom se ne mogu ispravljati teske emotivne komplikacije, jer to zahteva prilagodjavanje seanse "as you go" a to nije moguce uraditi samom sebi, zato sto bi to trazilo angazovanje svesnog uma, a u tom slucaju trans prestaje i efekat je izgubljen. Zanci samo za jednostavnije stvari, kao, privremeno uklanjanje straha, bola, stresa, i sl.

Interesantno je ovo, ali moze se raditi u autohipnozi i regresija, ili uklanjanje fobija, sa odgovarajucim verbalnim ankerima i prekidom doduse, ali svakako moze veoma uspesno. Eto sta radoznalost radi. :)

A moze li nekako bez pomoci hipnoterapeuta?
Neka home-made varijanta..:think:

Postoje razne varijante snimljenih sugestija i indukcija koje vise ne rade nego sto rade, ali to opet zavisi od osobe do osobe i kako je taj snimak napravlje, tj. ko ga je napravio, sa kakvom svrhom i kolikim iskustvom. To su obicno instrukcije opste namene koje, sto bi mi rekli, nit smrde nit mirisu, ne obracaju se direktnom problemu, a svaki problem je specifican i trazi specifican pristup...
Kazem ponekad mogu da imaju nekog efekta ali se ne mogu koristiti za postizanje ozbiljnijih i trajnih rezultata.

@ Sara: Veoma mi je cudno da je iko radio regresiju sam sebi, i kojim metodom. Mozda je moguce indukovati secanja pohranjena u podsvesti radi cisto rekreacione regreseije, kako je mi zovemo, ali ona ne moze imati terapeutski efekat, za to je definitivno potrebna ziva rec prilagodjena svakoj situaciji ponaosob. Mozda bi mogla malo da opises na sta si tacno mislila i na koje metode, bas bi me zanimalo.

Видех неку књигу неког психијатра из Берлина који је лечио 1930 -их хипнозом астму,кожне болести,несаницу итд.
(име заборавих као и назив књиге,беше одавно).
Купих ,из зезања,патио сам од несанице,још увек имам осетљив сан.
Према његовом упутству сам се "хипнотисао".Заспем брзо после тих аутосугестија.
Док једанпут нисам отишао мало даље,да" вежбам аутоматизам".
Упо сам у "транс"-вероватније ,заспао у сред бела дана-после неколико сати неко ме куцањем на врата пробуди???.Хартија где сам хтео да видим резултат "аутоматизма"је била" исписана" чудним "словима",ал основа се могла да примети да је била Ћирилица.Годинама пре тога нисам употребљаво Ћирилицу а ни после тога,осим за писања писма ћалету и кеви.
Толко сам се укењо да више никад нисам покушо,да "вежбам аутоматизам".
Наравно,имаш других књига ,прокуцај на нету,где су књиге аутосугестија за различите "бољке".
Помаже такође при муцању,лакших неуроза и сл.
За психозе,само Псијитар меродаван.

..........
За психозе,само Псијитар меродаван.

Samo kratka primedba, ovaj deo koji sam gore citirao totalno, definitivno, apsolutno i tako dalje i tako dalje...ne stoji! Koriscenje hipnoze u svrhe lecenja i uopste poboljsavanja uslova zivota i mentalnog zdravlja ako to tako zelite nazvati i otvaranja nekih daljih, coveku neslucenih vidika, nema premca, nema alternativu. O psihijatriji kao "mekanoj" nauci ovde radije ne bih raspravljao jer zaista nemam nista lepo o njoj da kazem a i to nije ovde tema.

Da li si cuo za HPP hipnozu koja kombinuje Eriksonovu hipnozu i NLP? Sta mislis o tome?

Ja se bavim Elmanovom hipnozom (Dave Elman) za koju smatram da je daleko superiornija i daje trajne rezultate za razliku od Eriksonske i NLP-a, koja i nije hipnoticka tehnika, nego samo manipulacija recima.
Ne, nisam cuo za to posebno ime (HPP), ali znam da i poneki elmanovci koriste NLP U TOKU HIPNOZE i kazu da pomaze, daje dobre rezultate. Licno nemam iskustva sa tim, stvar preference.

Poslednja izmena:

Back