Hipertenzija

giravaru

Primećen član
Poruka
634
Kako ziveti sa njom? Kako ste otkrili da je imate... Sta pijete... Kako spavate?
Ja sam radila eho srca i ekg..to je dobro za sada. Inače svi u porodici imaju visok pritisak. Sorta je dobra. Vadim sutra krv za stitnu zlletdu i jos neke stavke. Pa da vidimo odakle taj pritisak?

Kako ziveti sa njom? Kako ste otkrili da je imate... Sta pijete... Kako spavate?
Ja sam radila eho srca i ekg..to je dobro za sada. Inače svi u porodici imaju visok pritisak. Sorta je dobra. Vadim sutra krv za stitnu zlletdu i jos neke stavke. Pa da vidimo odakle taj pritisak?
u najvećem broju slučajeva je stres.Treba da pratiš pritisak u raznim okolnostima; ujutru, uveče, preko dana... pritisak značajno varira u toku dana. Kod lekara je uobičajeno da te puste barem desetak minuta da se opustiš pre nego mere. Ako udješ kod lekara zaplašen uteraće ti pritisak preko mere. Sve u svemu, trenutan visik pritisak može da bude normalna reakcija tela. Konstantan povišen pristisak je već nešto drugo i to treba lekar da testira.

Terapija, redukcija telesne tezina, u zavisnosti od uzrasta dosledna fizicka aktivnost, smanjiti unos masti ( losih) u organizmu. I JAKO bitno ne meriti pritisak svaki dan po 3 puta dovoljno je jedno u nedelju. 🙂

Ja imam blisku osobu koja ima problema sa visokim pritiskom godinama,isto tako genetski. I na to jos nekoliko autoimunih bolesti.
Prvo i osnovno pridrzavaj se terapije koju ti daju,moze da se desi da ti ne reaguje ili da prestane da deluje,pa mora da se menja. Navike moras da malo izmenis,ne drasticno ali svaki pozitivni korak je plus. Unos tecnosti, kretanje ili bavljenje rekreativno sportom (ne mora da bude teretana,dovoljna je redovna setnja, bicikl, joga...), malo korigovati ishranu ....Jedna samo stavka je jako teska,to je smanjenje stresa. Ali mozes da se potrudis :)

Jako logicna, adrenalinskom pumpom sami sebi stvaramo stres i dizemo pritisak. Dovoljan je 24 casovni holter za merenje pritiska da bi se prepisala Terapija i nakon toga je dovoljno jednom nedeljno maksimalno kad se ostete tegobe.

" procitaj Hipertenzija Belih mantila"🙂
Propustila si da naglasiš da je ipak potrebno meriti non stop da bi se našao prosek!?

Ako će sama da meri jednom nedeljno onda će baš tada da digne sebi pritisak zbog iščekivanja. Ako meri 10 puta na dan ima sama sebi da se smuči, tj. opusti, naročito kad primeti da pritisak varira. Poenta je da izmeri pravi pritisak bez stresa.

Prestižna Mejo klinika preporučuje merenje pritiska dva puta dnevno, ujutru i uveče i to nekoliko puta po jednoj seansi (recimo pet puta uzastopno sa majmanje 1 minut izmedju merenja) Celo to "drndanje" će da te opusti na kraju. Kada jednom ustanovi svoj prosečan pritisik, provera i jednom godišnje je dovoljna.

Glupo pitanje ali moram da pitam... Dal cu ikada u zivotu imati MOJ STARI PRITISAK 125/80. ili da se tome više nenadam😭😢😥
Još kad sam saznala tj videla koliki mi je pritisak bio....moja stara anksioznost se trostruko vratila. I tek sada ne znam kako da se ponašam, iskreno.

Jako logicna, adrenalinskom pumpom sami sebi stvaramo stres i dizemo pritisak. Dovoljan je 24 casovni holter za merenje pritiska da bi se prepisala Terapija i nakon toga je dovoljno jednom nedeljno maksimalno kad se ostete tegobe.

" procitaj Hipertenzija Belih mantila"🙂
To ima moja majka, ona kada vidi lekara i kada joj lekar meri pritisak ima preko 160 😂
Ali pritisak mora da meri svaki put pre terapije, nekada ne pije lekove a nekada mora..
Živi najnormalnije sa time već godinama.

Glupo pitanje ali moram da pitam... Dal cu ikada u zivotu imati MOJ STARI PRITISAK 125/80. ili da se tome više nenadam😭😢😥
Još kad sam saznala tj videla koliki mi je pritisak bio....moja stara anksioznost se trostruko vratila. I tek sada ne znam kako da se ponašam, iskreno.
JA eto merim pritisak jednom u mesecu.
Uvek oko 130 / 80 ;)
Ali postujem one preporuke kako se pravilno meri pristisak , mir i tisina u prostoriji bez ukljucenog tv, sedim na stolici , opustim se i normalno disem.
Hebes merenje pritiska ako uzmes da urlas ili procas sa nekim ili nepravilno sedis ... to nije to.

Pa sta bi ti radila , da ti ostane visok pritisak a da ga ne spustas ?
Pa sta bi ti radila , da ti ostane visok pritisak a da ga ne spustas ? :confused:
Ako pritisak se ne spusta i pored prepisane terapije onda je to razlog da se nadje uzrok toga a ne da se i dalje meri.
Povisen pritisak koji nije adekvatno lecen vodi ka niz drugih problema.

Ali ako je povise onda ne nastavljamo da merimo i pijemo iste tablete ,ili kao sto nas narod radi uzme od Komsiju neku drugu( zelenu tabletu) da bi bio pritisak "bolji".

Back