Hiljadu lica ljubomore

Ja bih predlozio da se ova pitanja ukljuce u temu, posto jesu povezana, i osoba kija je otvorila temu je ukljucio sve aspekte ljubomore- tako da je ok sirenje teme, po mom misljenju-
no ti imas vise iskustva, pa onda presudi.

Slažem se. Ukoliko cela tema ode u pravcu diskusije samo o ljubomori u vezama, lako može da se odvoji..ako treba.

Slažem se. Ukoliko cela tema ode u pravcu diskusije samo o ljubomori u vezama, lako može da se odvoji..ako treba.
Ako se uzme u obzir da smo ovde vecina samci, tesko da ce doci do toga.

Sto se ljubomore tice, ovo kazu na internetu:

Ljubomora može imati i pozitivne i negativne efekte na veze. Iako može signalizirati vrednost odnosa i motivisati ljude da održavaju važne veze, može takođe dovesti do nemira u vezi i štetnog ponašanja ako se ne kontroliše. (Nije mi jasno kako se moze kontrolisati ljubomora?)

Evolutivni psiholozi gledaju na ljubomoru kao na adaptivnu emociju koja pomaže očuvanju veza i motiviše ljude da se angažuju u ponašanjima koja održavaju važne odnose- kontam da u prevodu na srpski ovo znaci da ljubomora (ako nije patoloska) tera osobe da uloze vise napora zarad ocuvanja veze, i iz ovoga izvlacim da ako nema ni malo ljubomore u vezi da to nije dobar znak, tj da drugoj osobi nije dovoljno stalo do veze?

Poslednja izmena:
Neko se hvali kad uradi sitnicu da svi čuju , tudji rad ne priznaju , a za dinar bi se ...
nema veze, samo nabiju kafanske priče jer možda "ne plate na mostu ali plate na ćupriji"
Novac je genijalan izum
Svaka budala može da ga zaradi
ali ni jedna budala ne ume da ga zadrži

Onda sam saznao da ovi što imaju novca i upravljaju njime - nemaju život nego robiju

Inače, a neću da vam kažem kako, za sreću treba malo novca pogotovo ako ste plebs.

Ako se uzme u obzir da smo ovde vecina samci, tesko da ce doci do toga.
To je ponekad lični izbor a uz malo truda čak se i u zajedničkom životu može naći vreme za sebe.
Za neke osobe je lično slobodno vreme na prvom mestu
Na prvu loptu se pomisli da su sebični ili čudaci "koji kriju nešto"
Naprotiv, objašnjenje može da vas iznenadi
Sto se ljubomore tice, ovo kazu na internetu:

Ljubomora može imati i pozitivne i negativne efekte na veze. Iako može signalizirati vrednost odnosa i motivisati ljude da održavaju važne veze, može takođe dovesti do nemira u vezi i štetnog ponašanja ako se ne kontroliše. (Nije mi jasno kako se moze kontrolisati ljubomora?)

Evolutivni psiholozi gledaju na ljubomoru kao na adaptivnu emociju koja pomaže očuvanju veza i motiviše ljude da se angažuju u ponašanjima koja održavaju važne odnose- kontam da u prevodu na srpski ovo znaci da ljubomora (ako nije patoloska) tera osobe da uloze vise napora zarad ocuvanja veze, i iz ovoga izvlacim da ako nema ni malo ljubomore u vezi da to nije dobar znak, tj da drugoj osobi nije dovoljno stalo do veze?
Na internetu svašta može da se nadje pa sve uzimati sa rezervom dok se ne ukrste zajednički imenitelji.
Ja na tu ljubomoru gledam više kao na nesigurnost nego na potrebu
Obično je prateća pojava na početku emotivne veze kada se ljubomora simulira i/ili namerno izaziva kod druge strane - "kao dojaz" za ozbiljnost veze.
U kasnijim fazama je reč nažalost o teško samoljubivoj osobi koja sebe stavlja kao prioritet u svakom aspektu i svakom momentu.
Ko ima živaca da se bakće sa ovime prijatno će utucati vreme a neće postići ništa korisno.

Ja na tu ljubomoru gledam više kao na nesigurnost nego na potrebu
Slazem se ovde.
U kasnijim fazama je reč nažalost o teško samoljubivoj osobi koja sebe stavlja kao prioritet u svakom aspektu i svakom momentu.
Ne znam koliko je ovo tacno posto dosta ljudi pati od ljubomore, nisam siguran da li je toliko povezano sa samoljubivosti?

Bila jednom neka tema gde se objašnjavala razlika zavisti od ljubomore.

Ne znam da li je to bilo tačno, ali meni delovalo logično da si ljubomoran na neku osobu u kontekstu ljubavi, zato se i zove ljubo-mora, a zavist je univerzalna stvar, možeš da zavidiš na bilo čemu. Ukoliko je normalna, radi se o tome da ti je samo krivo što ti nešto nemaš ili nisi sa nekim kad pomisliš na to, ali problem nastaje kada postoji neka fiksacija i kada se baviš time.
Ljubomora - Jealousy
Milsim da je ljubomora unutrašnje osećanje usmereno ka nama samima negde u smislu "manje vredim od te osobe" i zato osećam ljubomoru.

Zavist - Envy
Dok je zavidnost eksternije osećanje - zavidim/mrzim tu osobu jer "manje vredim od nje".
Ima ona izreka da je zavidnost jedini greh koji ne proizvodi bilo kakvo zadovoljstvo.

Ljubomora - Jealousy
Milsim da je ljubomora unutrašnje osećanje usmereno ka nama samima negde u smislu "manje vredim od te osobe" i zato osećam ljubomoru.

Zavist - Envy
Dok je zavidnost eksternije osećanje - zavidim/mrzim tu osobu jer "manje vredim od nje".
Ima ona izreka da je zavidnost jedini greh koji ne proizvodi bilo kakvo zadovoljstvo.

Ne znam otkud ti to. Mogu da zavidim i da volim. Recimo zavidim njima što su srećni, njega volim, sve skupa jeste izmešano, želim im dobro svesno, ljubomorna sam emotivno, dakle ne mora biti tu nikakva mržnja niti neprijateljstvo. Naprotiv.

I ne mora da manje vredim. Samo zavidim na okolnostima života.

Ne znam otkud ti to. Mogu da zavidim i da volim. Recimo zavidim njima što su srećni, njega volim, sve skupa jeste izmešano, želim im dobro svesno, ljubomorna sam emotivno, dakle ne mora biti tu nikakva mržnja niti neprijateljstvo. Naprotiv.

I ne mora da manje vredim. Samo zavidim na okolnostima života.
Pa nzm baš, pokušavam da sagledam stvari iz nekih mojih iskustava i onoga što sam video:

Primer ljubomore:
U vezi sam sa devojkom i ona ima ljubomorne ispade kada god se nađem sa drugim devojkama na piću ili ponekad kada se nađem sa devojkama sa kojima sam blizak.
To igleda tako da pokreće svađe i da me nekada napada za to što izlazim sa curama, a njih ogovara iza leđa/ruži.
Kontam da tu postoji neki strah od gubitka nečega/nekoga, a nagađam da je to zbog nekog specifičnog vezivanja za stvari.
Takođe neki moj doživljaj je da takve devojke sebe doživljavaju manje vrednima (možda su prošle narcističku torturu ili su i same delimično narcistične?)

Primer zavidnosti:
Cura je već neko vreme singl i ne uspeva da nađe partnera, kako sreće i viđa uživo/na TV-u parove koji se vole/ljube i postaje zavidna/ogorčena zbog toga.
Ako to traje duže zavidnost postaje jača ukoliko se osoba ne distancira od svega ili ne promeni nešto kod sebe.
Tehnički gledano izjeda je nešto što nema/ili pak neće imati (do nekog momenta). U ovaj primer može da se svrsra i tzv "black pill" populacija/inceli i sl.

Da li je ovde preteška reč " mržnja"? Ne zavidim nikome, i nikoga ne mrzim.

Mislim da tako treba da razmišljaju i oni koji zavide drugima. Zavidim ti i ne volim te.

To " ne volim te " nije mržnja.
Nisam baš 100% siguran za ovo.
Ne voleti je po meni objektivna kategorija, nema tu nekog vezivanja za nekoga, nema povezanosti niti ičeg ličnog.
Mrzeti nekog je već spektar različitih osećanja, ono zavisi koje emocije su i na koji način su uključene.

Primer:
U vezi sam sa devojkom prosečnog izgleda, živimo zajedno na selu, radimo u nekoj fabrici na trakama, imamo prosečne prihode, dok moj brat prvenac imam bomba cicu, veliki stan u gradu koji je nasledio od roditelja, nov auto, svoju firmu i ne radi praktično ništa u životu a pravi besne pare.
Recimo da još dođe do situacije da navrati do nas i da krene radi fore da se nabacuje mojoj devojci.

Šta bi ovde kod vas izazvalo ljubomoru, a šta zavidnost?

Pozitivni efekti bi bili, da ako neko od partnera oseti ljubomoru sedne sa partnerom i popriča o tome i da pokušaju nekako da reše to pitanje.
Kontroliše se tako što se provale triggeri koji aktiviraju ljubomoru i na njima se radi, mahom je u osnovi to anksioznost od gubitka partnera.
Neki moj doživljaj je da je ljubomora nešto što nam je sociološki usađeno, više je nekako vezujem za posesivnost.
Tipa kada se prešlo na agrar/ličnu svojinu, donekle su i partneri počeli da se tretiraju kao svojina tipa bračni supružnici, pravila šta može, a šta ne, preljuba se kažnjavala i sl.
Ljubomora je po meni prisutna u vezi ako nema dovoljno poverenja + ako su prisutni još neki faktori, sa druge strane tu si i poliamorične osobe koje su se izborile sa osećajem ljubomore, strahom od gubitka i sl. (mada njih je statistički dosta malo).

Pozitivni efekti bi bili, da ako neko od partnera oseti ljubomoru sedne sa partnerom i popriča o tome i da pokušaju nekako da reše to pitanje.
Kontroliše se tako što se provale triggeri koji aktiviraju ljubomoru i na njima se radi, mahom je u osnovi to anksioznost od gubitka partnera.
Pitanje je da ako je nekom stalo do druge osobe, da li je moguce ni malo biti ljubomoran?
I cuo sam par puta da kad je partner malo ljubomoran to pomalo prija dugom partneru, no kad ljubomora predje odredjenu granicu onda postaje problem.

Pitanje je da ako je nekom stalo do druge osobe, da li je moguce ni malo biti ljubomoran?
Kontam da ima ljudi koji nisu nimalo ljubomorni iako im je stalo do partnera, mada to je verovatno manjina?
I cuo sam par puta da kad je partner malo ljubomoran to pomalo prija dugom partneru, no kad ljubomora predje odredjenu granicu onda postaje problem.
Ovo sam i ja više puta čuo, skorije sam baš bio sa curom koja mi reče da obožava da vidi svog partnera ljubomornog (a i sama ima tendenciju da ljubomoriše).
Meni je ovo nekako skroz odbojno, ne znam za ostale?

Kontam da ima ljudi koji nisu nimalo ljubomorni iako im je stalo do partnera, mada to je verovatno manjina?

Ovo sam i ja više puta čuo, skorije sam baš bio sa curom koja mi reče da obožava da vidi svog partnera ljubomornog (a i sama ima tendenciju da ljubomoriše).
Meni je ovo nekako skroz odbojno, ne znam za ostale?
Ne znam nisam nikad nesto istrazivao, i nemam dovoljan uzorak da bih imao cvrste zakljucke, no cini mi se da i u otvorenim vezama, eventualno dodje do ljubomore?

Ne znam nisam nikad nesto istrazivao, i nemam dovoljan uzorak da bih imao cvrste zakljucke, no cini mi se da i u otvorenim vezama, eventualno dodje do ljubomore?
U većini veza dođe do nekog stepena ljubomore, mada ako se to provali i nađe način kako sa tim da se nosi svaka sledeća veza bude harmoničnija.
Po meni zavisi od prirode ljudi - da li su monogamni, nemonogamni, poliamorični ili pak nešto izmešano?
Onda na to dođe kako grade taj osećaj sigurnosti u odnosu, jer ako se neko oseća sigurno manje je verovatno da će doći do ljubomore?
Ima ovde dole neko objašnjenje između monogamnih ljudi i poliamoričnih kako to izgleda:
https://www.instagram.com/share/reel/_xQD6x0WW

Primer:
U vezi sam sa devojkom prosečnog izgleda, živimo zajedno na selu, radimo u nekoj fabrici na trakama, imamo prosečne prihode, dok moj brat prvenac imam bomba cicu, veliki stan u gradu koji je nasledio od roditelja, nov auto, svoju firmu i ne radi praktično ništa u životu a pravi besne pare.
Recimo da još dođe do situacije da navrati do nas i da krene radi fore da se nabacuje mojoj devojci.

Šta bi ovde kod vas izazvalo ljubomoru, a šta zavidnost?

U ovoj situaciji ljubomoran si na brata jer se nabacuje tvojoj devojci. Zavidiš bratu koji je bogatiji od tebe.

Najčešće bi tako bilo, ali zašto je tako?
Šta je osnova (ne trigger) koja pokreće ljubomoru i zavidnost ovde?

Okidači, ili triggeri u ovom slučaju su misli o neuspehu ( nisam uspeo, niko me nije voleo kao što vole mog brata ) i strah od napuštanja ( moja devojka će raskinuti i ostaviti me, zato što nisam uspešan i imućan ).

Mislim da su to okidači.

Back