Hil: Pregovori o rešenju za NIS, sankcije se više neće odlagati

Da, druge religije imaju svoje kalendara, ali gle u čemu je razlika. Njihovi su točni, odnosno, nisu šrot kao onaj kojeg koriste Srbi. To je poanta.
Верски појмови не могу да буду "шрот". Ако ти кажеш да је нечији верски систем или вредност "шрот", онда то значи да ти не заслужујеш да се неко према теби и твојој вери односи са поштовањем.

Nije mnogo više od 25%, a svakako ne ide do 30%.

5 mjeseci je premalo da bi se ozbiljno riješilo problem; možda tek dsovoljno za pokrpati nešto.

Zašto Rusija ne bi pomogla bratskoj Srbiji kada znaju da je ona u problemima zbog Rusa? Ne moraju ništa poklanjati Srbima. Dovoljno je da ih Srbija isplati po tržišnoj cijeni.

Znači, Rusi vam toliko vjeruju da su se unaprijed zaštitili od moguće nacionalizacije? Zavidan stupanj povjerenja među bratskim narodima. :kafa:

Nismo mi u problemu zbog Rusa, nego zbog Amera, a upravo je izdvajanje tih 11% "Ruska pomoć" i priprema za prodaju.

Nisu se oni nikako zaštitili od nacionalizacije.
Od nacionalizacije nema zaštite.
Ako država reši da nacionalizuje neku imovinu možeš samo da pevaš borbene.

Stvar će biti rešena svakako u našu korist a da bi i vama bilo dobro navijaj da to bude skoro, jer kao što rekoh, možemo mi sa braćom oko cene da pregovaramo još 5 meseci ali JANAF ne može da čeka toliko.. :)

Suština je da druge vere imaju svoje kalendare za verske praznike. Mi nismo iste veroispovesti i imamo pravo na svoj kalendar, kao što i drugi imaju. Indikativno je to što omalovažavaš izbor pravoslavnih naroda da se drže julijanskog kalendara, a da istovremeno ne napadaš muslimane, Jevreje, Kineze, Indijce i ostale.
Je li ti možeš razumijeti da SPC slavi Božić 25. prosinca/decembra? Zašto vam je 25.12. "pobjegao" na 7. siječnja/januara? Zato što imate šrot kalendar. To nije omalovažavanje. Reći da vam kalendar već duže vrijeme ne vrijedi pišljiva boba nije omalovažavanje, nego činjenica.

Je li ti možeš razumijeti da SPC slavi Božić 25. prosinca/decembra? Zašto vam je 25.12. "pobjegao" na 7. siječnja/januara? Zato što imate šrot kalendar. To nije omalovažavanje. Reći da vam kalendar već duže vrijeme ne vrijedi pišljiva boba nije omalovažavanje, nego činjenica.
Е видиш, због оваквих ствари не можеш се сматрати пристојним и нормалним саговорником.

Опстајеш овде јер те неко толерише и гледа ти кроз прсте.

Надам се да ће се то променити једном.

Nismo mi u problemu zbog Rusa, nego zbog Amera, a upravo je izdvajanje tih 11% "Ruska pomoć" i priprema za prodaju.

Nisu se oni nikako zaštitili od nacionalizacije.
Od nacionalizacije nema zaštite.
Ako država reši da nacionalizuje neku imovinu možeš samo da pevaš borbene.

Stvar će biti rešena svakako u našu korist a da bi i vama bilo dobro navijaj da to bude skoro, jer kao što rekoh, možemo mi sa braćom oko cene da pregovaramo još 5 meseci ali JANAF ne može da čeka toliko.. :)
:lol: Kakav servilni odnos prema Rusima! :lol: Ma, naravno, gazda nije kriv. Gazda je uvijek u pravu. :mazi:

Е видиш, због оваквих ствари не можеш се сматрати пристојним и нормалним саговорником.

Опстајеш овде јер те неко толерише и гледа ти кроз прсте.

Надам се да ће се то променити једном.
Ne slavite Božić 25. decembra? Aj prvo ti lijepo provjeri činjenice i upoznaj se sa svojom religijom, njenim pravilima i običajima pa se onda vrati. Dotad nema smisla da nastavimo diskusiju.

Ne slavite Božić 25. decembra? Aj prvo ti lijepo provjeri činjenice i upoznaj se sa svojom religijom, njenim pravilima i običajima pa se onda vrati. Dotad nema smisla da nastavimo diskusiju.
Ми имамо право да славимо како ми хоћемо и да се придржавамо јулијанског календара.

Овде се види да се бавиш искључиво провокацијама на верској, расној и националној основи, као и да шириш верску, расну и националну нетрпељивост.

:lol: Kakav servilni odnos prema Rusima! :lol: Ma, naravno, gazda nije kriv. Gazda je uvijek u pravu. :mazi:

Gazda je onaj ko plati a Rusi su bivšoj vlasti platili 400 miliona za NIS.

Sad će gazda da bude opet ko plati, velika je verovatnoća da plate Ameri.
To je isto dobra opcija za nas. Ne moramo da dajemo pare a opet radimo.. :)

Mi da imamo 30% Rusi 46% a Ameri kupe 11% Ruskih i 13% od malih akcionara..
Niko nema apsolutnu većinu, moraće se opet sedeti na više stolica.. :)

Cim se ovo sa NIS-om uskoro resi.
Rusi ce otesti Acu ko slinu. Koji ce im qurac…

Ma ko pita Ruse za Acu.
Oni ne mogu da dignu glavu iz Ukrajinskih rovova i pogledaju u pravcu Srbije a kamoli nešto više.

@MOST6

Ima još jedna stvar koju ti nisam rekao.

Nama Rusija još nije isporučila dve baterije Pancira u vrednosti od 160 miliona dolara, 4 aparata Mi-35M i 3 aparata Mi-17v-5 takođe u vrednosti 160 miliona dolara zajedno, koje smo naručili pre rata u Ukrajini i PLATILI unapred.

Eto, možda ti to pomogne u vezi para za akcije NIS-a.
Javi to Jutarnjem i Slobodnoj Dalmaciji.. :)

Мi imamo pravo da slavimo kako mi hoćemo i da se pridržavamo julijanskog kalendara.

Ovde se vidi da se baviš isključivo provokacijama na verskoj, rasnoj i nacionalnoj osnovi, kao i da širiš versku, rasnu i nacionalnu netrpeljivost.
Pridržavate se kalendara koji ne vrijedi. Fantaziraš! Nikoga ne provociram, samo tvrdim da imate problema s kalendarom. Za otprilike 50 godina morat ćete prebaciti slavljenje Božića sa 7-og na 8-mi siječnja/januara, a Božić nije pomični blagdan ni u vašoj Crkvi. Shvaćaš li da nešto tu nije u redu?

Ima još jedna stvar koju ti nisam rekao.

Nama Rusija još nije isporučila dve baterije Pancira u vrednosti od 160 miliona dolara, 4 aparata Mi-35M i 3 aparata Mi-17v-5 takođe u vrednosti 160 miliona dolara zajedno, koje smo naručili pre rata u Ukrajini i PLATILI unapred.

Eto, možda ti to pomogne u vezi para za akcije NIS-a.
Javi to Jutarnjem i Slobodnoj Dalmaciji.. :)
Nije mi jasno zašto si imao potrebu pohvaliti mi se dogovorenom isporukom naoružanja kojeg ćete dobiti od Rusije. Zašto si pomislio da bi to mene zanimalo i k tome na temi koja se ne bavi vojskom i naoružanjem? :dontunderstand:

Pridržavate se kalendara koji ne vrijedi. Fantaziraš! Nikoga ne provociram, samo tvrdim da imate problema s kalendarom. Za otprilike 50 godina morat ćete prebaciti slavljenje Božića sa 7-og na 8-mi siječnja/januara, a Božić nije pomični blagdan ni u vašoj Crkvi. Shvaćaš li da nešto tu nije u redu?
Ти обичан провокатор. Кажеш некоме да му је календар "шрот" и мислиш да ћеш да прођеш јефтино.

И после тога мислиш да сам ја тај који није уреду.

Немој да се зајебавамо.

Nije mi jasno zašto si imao potrebu pohvaliti mi se dogovorenom isporukom naoružanja kojeg ćete dobiti od Rusije. Zašto si pomislio da bi to mene zanimalo i k tome na temi koja se ne bavi vojskom i naoružanjem? :dontunderstand:

Pa nismo ga i nećemo ga dobiti a platili smo ga.
Dužni su nam pare, taman u vrednosti onih 11% (a ima i malo preko).

Sankcije NIS pod znakom pitanja: Da li će federalna blokada SAD ponovo odložiti konačnu odluku Vašingtona​

Dva dana pre isteka roka za sprovođenje američkih sankcija Naftnoj industriji Srbije (NIS), u Vašingtonu i dalje nema jasnog odgovora da li će mere biti aktivirane - ili ponovo odložene. "Krivac" bi ovog puta mogla da bude blokada rada federalne administracije.

06.10.2025. 19:52
Sankcije NIS pod znakom pitanja: Da li će federalna blokada SAD ponovo odložiti konačnu odluku Vašingtona

Foto: Newsmax Balkans

Dok se odbrojavaju poslednji dani do isteka produženja sankcija Naftnoj industriji Srbije, u glavnom gradu Amerike vlada tišina, javlja reporter Newsmax Balkans Ognjen Medić.

"Prošle nedelje, kao što je poznato, stupio je na snagu tzv. government shutdown, jer u Senatu nisu mogli da se dogovore o privremenom finansiranju i novom budžetu. Zato su sada sve federalne institucije, kao i više od 800.000 federalnih radnika, poslati na prinudni odmor i, tačnije, neće biti određenih finansiranja u narednom periodu. U ovom trenutku je jako teško doći do svih onih informacija koje su zapravo potrebne za ovu temu", kaže Medić.

47196_ognjendc_iff.jpg

Printscreen: Newsmax Balkans
Zbog toga se postavlja pitanje - da li je uopšte moguće da odluka o sankcijama bude doneta u trenutku kada većina federalnih službi ne funkcioniše?

"Da, to je pitanje na koje sam pokušao da nađem odgovor tokom prethodnih dana i moram da kažem da u normalnim okolnostima, dok nije stupio shutdown na snagu, o sankcijama je odlučivala OFAC, agencija, tačnije Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija. To je telo koje odlučuje o tome da li će sankcije biti uvedene, odložene ili izuzete", objašnjava naš reporter iz Vašingtona.

Međutim, prema njegovim rečima, u uslovima blokade rada vlade, i OFAC funkcioniše samo u hitnim slučajevima.

"Ako znamo da je takozvani 'government shutdown' na snazi, OFAC funkcioniše samo u bitnim ili hitnim postupcima, kako su oni to na svom sajtu i zvanično naveli. Znači da održava već postojeće sankcije ili listu onih koji su pod merama ili pod sankcijama", naveo je Medić, koji se u program javio ispred zgrade u kojoj je smeštena agencija OFAC.

Pokušali smo, kako je dodao, da dođemo do odgovora na pitanje da li sankcije NIS spadaju pod hitne slučajeve, ali nam je to još uvek nepoznato, pošto iz Ministarstva finansija SAD za Newsmax Balkans još uvek nije stigao nekakav odgovor.

"To praktično znači da bi odluka o sankcijama usmerenim ka Naftnoj industriji Srbije mogla ostati na čekanju makar dok traje 'government shutdown'", zaključio je Medić iz Vašingtona.

Sastanak menadžera NIS-a povodom sankcija: "Prilagođavaćemo naše poslovanje"​

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) održan je prošireni sastanak Savetodavnog odbora, kojem su prisustvovali menadžeri prvog i drugog nivoa.
Sastanak menadžera NIS-a povodom sankcija: Prilagođavaćemo naše poslovanje

Foto: 021.rs

Tema sastanka bile su, između ostalog, sankcije i njihov uticaj na poslovanje NIS-a.

Kako su rekli menadžeri, ukoliko sankcije u sredu budu uvedene, to se neće odraziti na plate zaposlenih, koji su prethodnih meseci svoje plate primali avansno, piše Nova ekonomija.

Direktor Kiril Tjurdenjev je rekao da, imajući u vidu da je poslednja licenca za obavljanje poslova, kojom se primena sankcija odlaže, poslednji put produžena na nedelju dana, u skladu sa tim kompanija treba da prilagođava svoje planove.

Kako se navodi u dopisu koji je poslat zaposlenima, a u koji je Nova ekonomija imala uvid, Tjurdenjev je rekao da je kompanija “spremna za sledeći korak”, imajući u vidu da od početka godine, kada su sankcije najavljene “priprema adekvatne scenarije”.

“Tako ćemo i u narednom periodu prilagođavati naše poslovanje i tražiti rešenja u skladu sa situacijom”, rekao je Tjurdenjev.

Na sastanku je navedeno da Rafinerija nafte u Pančevu i dalje radi stabilno, kao i da su obezbeđene “značajne zalihe” naftnih derivata.
Anton Čerepanov, direktor za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, rekao je da su mere štednje koje je NIS preduzeo tokom prethodnih osam meseci dale dobre rezultate.

“Optimizovali smo sve troškove, jer smanjenje troškova obezbeđuje našu likvidnost. Zato moramo da nastavimo ove mere štednje, ali ono što je najbitnije, nismo zaustavili naše poslovanje i nismo smanjili zaradu. Međutim, uprkos svim naporima – manjim troškovima i uštedama, prvih osam meseci završavamo sa negativnim rezultatom. U ovom periodu uspeli smo da slobodni novčani tok održimo na pozitivnom nivou, a to je i naš cilj do kraja godine. Ove godine, osim posledica sankcija, veliki je i uticaj makroekonomskih faktora. Ipak, uz dodatno skaćivanje troškova, postoji mogućnost da se dođe i do plusa, bez faktora računovodstvenih korekcija na kraju godine”, rekao je Čerepanov.

Inače, u dopisu zaposlenima naglašeno je još i da su se ove godine osetile posledice sankcija u vidu odlaska veleprodajnih kupaca.

Ćulibrk o poskupljenju struje i NIS-u: Čekaju nas nevolje, rast cena, uvozićemo gorivo

Vlasnici benzinskih pumpi: Pojačavamo nabavku goriva od uvoznika, ali na duži rok biće napeto

Back