Hijeronimus Boš -"Vrt uživanja"

• Začetnik teme Začetnik teme zxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pre neki dan bila je na RTS2 emisija o Hijeronimusu Bošu i njegovoj čuvenoj slici „Vrt uživanja“.

Slika je ustvari triptih koji se svakog dana pažljivo otvara i zatvara pred očima mnogobrojne publike iz celog sveta koja se pred njom skuplja.Na stranu sad istorija o tome kako je slika nastala,kako je bila otimana i skupo plaćana da bi jedan kralj tražio da mu se slika donese u samrtnom času,on je valjda znao zašto a menščini da bi lakše sa ovog sveta otišao,itd...Slušajući razne stručnjake kako tumače sliku tj detalje na njoj i kako je svi vide na svoj način, i publika takodje,zapitah se i ja šta slika pretstavlja.

Za mene je ona ilustracija Šopenhauerove volje pre nego što nam je filozof istu opisao u svom čuvenom delu“Svet kao volja i pretstava“Svako ko poznaje tu filozofiju zna kojiko ima smisla tražiti smisao u postupanju volje.

Na momente sam imao utisak da nam se slika obraća kao da kaže:Vi koji me gledate i tako pomno zagledate,vi ste na slici,da ,to ste vi dragi moji,slika je vaše ogledalo ..mora da se prepoznajete tu i tamo...

Meni je slika odvratna ali njena poruka mi je bliska jer je kao jedna Šopenhauerova maksima:“Život ima za cilj samo jedno a to je da nam se zgadi“

Dobri stari Šopenhauer,koji je tako umeo da pomogne da se svet i život razume svakom ko ga je čitao i takodje i uteši uz to, sada je, kako čitam na netu,ponovo u modi u Americi gde je neko napisao i knjigu „Lečenje Šopenhauerom“ pa se njegova filozofija koristi u terapeutske svrhe za otklanjanje anaksioznosti i stresa.

Mislim da bi se na isti način mogla koristiti i Bošova slika.A šta vi mislite?
Hijeronimus-Boš.jpg

Prva slika je stvaranje sveta, odnosno Raj sa Adamom i Evom, središna slika ukazuje na grešnost i telesna uživanja u ovom životu. Zadnja slika prikazuje platu grešnika, odnosno Pakao.
Da,da, mada...volja još više nego mašta može.. svašta.Za A.Š. i intelekt je sluga volje a onda bi mašta bila...pa neka sluškinjica valjda...;)
U srednjem delu zaista ima ,kao i u životu,nešto malo od raja a mnogo više pakla jer "ovaj svet je pakao" neko je rekao,msm Pikaso,i pakao je tu kako treba, kao neizbežna destinacija za većinu nas,ali meni lično fali raj -jer "pakao su drugi"-mada priznajem da ne mogu da zamislim kako volju ugurati u raj;ona bi se tamo ponašala kao slon u staklenoj bašti.

Misilm da je ovaj triptih fenomenalan. Kada se zatvori, prikazana je scena stvaranja planete.
c749670a-e348-4b38-a413-3d83352e38b2.jpg

Boš je prikazao stvaranje sveta (kada je triptih zatvoren), Adama i Eve (levi panel), blud i uživanje (centralni panel) i posledicu greha (desni panel).
Adam i Eva su odlučili da budu neposlušni Bogu što za posledicu ima njihovu nesavršenost koju su preneli na svoje potomke. Treba obratiti pažnju na mehurove koji simbolizuju prolaznost. Kao što se mehur rasprsne, tako i ljudskom životu dođe kraj.
U centralnom panelu prikazano je bludničenje. Vidi se kako se muškarci i žene razuzdano goste, vesele. Čak i slobodno beru voće koje je Bog zabranio da se jede. Na centarlnom panelu se može videti kako se nekima slošilo zbog bludničenja.
Na kraju, na desnom panelu prikazana je posledica Adama i Eve tj. bludničenja muškaraca i žena. Prikazana je torura, mučenje, agonija ljudskog života.

Na momente sam imao utisak da nam se slika obraća kao da kaže:Vi koji me gledate i tako pomno zagledate,vi ste na slici,da ,to ste vi dragi moji,slika je vaše ogledalo ..mora da se prepoznajete tu i tamo...

Meni je slika odvratna ali njena poruka mi je bliska jer je kao jedna Šopenhauerova maksima:“Život ima za cilj samo jedno a to je da nam se zgadi“

Delimično se slažem se sa Vama.
Za mene ova slika šalje poruku da moram biti poslušan roditeljima, vlastima, administraciji foruma Krstarice kako ne bih nastradao.
Dakle, ako ljudi pljačkaju, siluju, maltertiraju ljude, onda će biti poslani u zatvor i život će im postati pakao. Dakle tamo nema ljubavi, kolača, lepote života, itd...
To je analogija sa ovim Bošovim delom. Adam, Eva i njihova pokoljenja su zgrešili Bogu i kao posledicu toga imaju da se muče u životu.

Misilm da je ovaj triptih fenomenalan. Kada se zatvori, prikazana je scena stvaranja planete.
c749670a-e348-4b38-a413-3d83352e38b2.jpg

Boš je prikazao stvaranje sveta (kada je triptih zatvoren), Adama i Eve (levi panel), blud i uživanje (centralni panel) i posledicu greha (desni panel).
Adam i Eva su odlučili da budu neposlušni Bogu što za posledicu ima njihovu nesavršenost koju su preneli na svoje potomke. Treba obratiti pažnju na mehurove koji simbolizuju prolaznost. Kao što se mehur rasprsne, tako i ljudskom životu dođe kraj.
U centralnom panelu prikazano je bludničenje. Vidi se kako se muškarci i žene razuzdano goste, vesele. Čak i slobodno beru voće koje je Bog zabranio da se jede. Na centarlnom panelu se može videti kako se nekima slošilo zbog bludničenja.
Na kraju, na desnom panelu prikazana je posledica Adama i Eve tj. bludničenja muškaraca i žena. Prikazana je torura, mučenje, agonija ljudskog života.

Delimično se slažem se sa Vama.
Za mene ova slika šalje poruku da moram biti poslušan roditeljima, vlastima, administraciji foruma Krstarice kako ne bih nastradao.
Dakle, ako ljudi pljačkaju, siluju, maltertiraju ljude, onda će biti poslani u zatvor i život će im postati pakao. Dakle tamo nema ljubavi, kolača, lepote života, itd...
To je analogija sa ovim Bošovim delom. Adam, Eva i njihova pokoljenja su zgrešili Bogu i kao posledicu toga imaju da se muče u životu.
Pa sad da su Adam i Eva odlučili da budu neposlušni Bogu nije baš tačno;odlučila je Eva po nagovoru Djavola iako ju je Adam upozoravao,a posle kad je već pojela jabuku Adam je kao džentlmen pošao za njom.Sve to je lepo opisao Milton u "Izgubljenom raju" A posle se sve to nastavilo do današnjeg dana..Tek toliko ,da se zna kako je bilo...
A sad ozbiljno:slažem se sa opisom slike u komentaru ...u načelu a u pojedinostima,diskusija u emisiji je bila ko u našoj Skupštini:lol:.. tako je jedan stručnjak za Evu rekao da to nije Eva nego Crkva a da Adam ne gleda nego da sanja ...i pošto na slici ima bezbroj zagonetnih detalja jedino što nalazim da bih mogao reći je da sve zavisi od toga ko u sliku gleda ,što je inače opšta konstatacija i važi za sva umetnička dela.:think:

Moram da pozdravim ovog čoveka :kpozdrav:
zxy lepo je opet čitati tvoj blog, veliki pozdrav .
Čitajući blog razmišljala sam više o Šopenhaueru i zamisli da bude lek.
Ne znam kome je sinula ta ideja, ali znam da na mene čika Šopi deluje tako
da poželim isti momenat da potražim " švercera na crno " :). Verovatno bi objašnjenje
zašto je to tako stalo u gore navedenu maksimu. Mislim da me nijedan drugi filozof ne baci u veći mrak.
Niče npr. izazove neki bunt u meni, što je daleko bolja reakcija od kupovine na crno,
Kant me drži na klackalici, starogrčki filozofi me još i nasmeju...itd.
Možda treba više da se pozabavim Šopenhauerom, no bojim se da se onda ne bih puno dvoumila :think:

Lepo je što si tu zxy :kpozdrav:

Moram da pozdravim ovog čoveka :kpozdrav:
zxy lepo je opet čitati tvoj blog, veliki pozdrav .
Čitajući blog razmišljala sam više o Šopenhaueru i zamisli da bude lek.
Ne znam kome je sinula ta ideja, ali znam da na mene čika Šopi deluje tako
da poželim isti momenat da potražim " švercera na crno " :). Verovatno bi objašnjenje
zašto je to tako stalo u gore navedenu maksimu. Mislim da me nijedan drugi filozof ne baci u veći mrak.
Niče npr. izazove neki bunt u meni, što je daleko bolja reakcija od kupovine na crno,
Kant me drži na klackalici, starogrčki filozofi me još i nasmeju...itd.
Možda treba više da se pozabavim Šopenhauerom, no bojim se da se onda ne bih puno dvoumila :think:

Lepo je što si tu zxy :kpozdrav:
Volim i ja tebe a što se njega tiče msm da se nije ni nadao da će ga lepši pol čitati a kamo li voleti ali ti si izuzetak u svemu pa me ne bi čudilo da ti se jedog dana i dopadne .Na blogu kod mene imaš navedene njegove maksime a kod Ozimana ima i njegova slika iz mladih dana ,pogledaj pa mi kaži šta misliš :per:
A ovaj tvoj pozdrav,šeširić msm,uvek me obraduje kad ga ovde sretnem:D:bye:

ne dopada mi se Bošova slika.
previše načičkano za moj ukus.
a Šopenhauer je bio hindu - budistički propovednik.
knjiga "lečenje Šopenhauerom" na neki način razobličava tu filozofiju kao bekstvo, svakako pročitaj, ako hoćeš ;)
A ja tebi preporučujem da pročitaš njegovo glavno delo ,bar drugu knjigu,ako hoćeš da govoriš o njemu.Najviše o njemu pričaju oni koji ga nisu ni čitali ,ali tako je oduvek kad je on u pitanju.A ako si ga čitao onda se izvinjavam ...i čudim.Ne zameri mi na odgovoru ali predrasude o njemu se upravo ovako šire pa ...pošto nema Ozimana rekoh sebi ajd da ga branim ja mada Oziman bi to bolje...:lol:

Volim i ja tebe a što se njega tiče msm da se nije ni nadao da će ga lepši pol čitati a kamo li voleti ali ti si izuzetak u svemu pa me ne bi čudilo da ti se jedog dana i dopadne .Na blogu kod mene imaš navedene njegove maksime a kod Ozimana ima i njegova slika iz mladih dana ,pogledaj pa mi kaži šta misliš :per:
A ovaj tvoj pozdrav,šeširić msm,uvek me obraduje kad ga ovde sretnem:D:bye:

Tvoje blogove ne propuštam, a Ozimana čitam skoro pa redovno :)
Ne mogu reći da mi se Šopi ne dopada, ima tu neke neobjašnjive ljubavi.
Sad dok razmišljam pišući ovo, možda određeni gard dolazi od toga što me najviše od svih filozofa
upućuje na samu sebe. Najnezgodnije je čačkati po sebi i to čačkanje nikad ne prestaje.
Kad me baš dovede do tačke da posetim švercera, setim se one njegove :
" Budala ima veliku prednost pred pametnim čovekom, uvek je zadovoljan samim sobom. "
... i onda kažem sebi, sačekaj još malo :cool:

Tvoje blogove ne propuštam, a Ozimana čitam skoro pa redovno :)
Sad dok razmišljam pišući ovo, možda određeni gard dolazi od toga što me najviše od svih filozofa
upućuje na samu sebe. Najnezgodnije je čačkati po sebi i to čačkanje nikad ne prestaje.
Kad me baš dovede do tačke da posetim švercera, setim se one njegove :
" Budala ima veliku prednost pred pametnim čovekom, uvek je zadovoljan samim sobom. "
... i onda kažem sebi, sačekaj još malo :cool:

Dobro si to osetila,radi se o
ljubavi zvanoj "caritas" koja potiče iz saznanja (ili slutnje) da smo svi pojava jedne iste volje temelj je svakog moralnog osećanja ( i saosećanja ) i nerazdvojna je,msm, sa "jastvom" kao centrom psihe koje individua postiže u procesu individuacije.
Upravo to osećanje se javlja pri posmatranju Bošove slike bez obzira na bizarnost detalja ,(i upravo zato) i pretstavlja moralnu poruku slike.

Back