Hidroponika

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
grow-year-round-hydroponic-garden-image-4.jpg

''Gajenje biljaka u rastvoru kontrolisanog hranljivog sastava obezbeđuje optimalnu
ishranu biljaka i rezultuje većim prinosom u odnosu na biljke gajene u zemljištu.

Načini primene obuhvataju potopljene kulture (gde se kiseonik i azot dodaju vodi
u vidu mehurića), aeroponiku (gde se rastvor s hranljivim sastojcima prska na
koren u vidu spreja) i navodnjavanje kapanjem (gde se rastvor dovodi u zonu
korena kroz sistem kapilara)''

salate.jpg

Hidroponija ili hidroponika omogućava da se biljke gaje u kontrolisanim uslovima
u zatvorenom prostoru.

Zbog čega kod nas ova metoda nije postala popularna?

Pogledajte prilog 878502

''Gajenje biljaka u rastvoru kontrolisanog hranljivog sastava obezbeđuje optimalnu
ishranu biljaka i rezultuje većim prinosom u odnosu na biljke gajene u zemljištu.

Načini primene obuhvataju potopljene kulture (gde se kiseonik i azot dodaju vodi
u vidu mehurića), aeroponiku (gde se rastvor s hranljivim sastojcima prska na

koren u vidu spreja) i navodnjavanje kapanjem (gde se rastvor dovodi u zonu
korena kroz sistem kapilara)''

Pogledajte prilog 878506

Hidroponija ili hidroponika omogućava da se biljke gaje u kontrolisanim uslovima
u zatvorenom prostoru.

Zbog čega kod nas ova metoda nije postala popularna?
Kod nas jeste, (na Krstarici nije).
Najviša tehnologija u uzgoju biljaka, paradajza, ruža, gerbera, malina, ... je uzgoj hidroponijom, na inertnoj podlozi (nepogodnoj za patogene).. Kod svih uzgoja gde berete plod ili cvet (ne prodajete biljku) ova tehnologija je vrh.
Nije više raširena jer zahteva velika ulaganja u startu.

Meni se ne svidja.
Odakle dobija hranljive materije? Sve vestacko.

Mozda jeste i efikasnije, brze, lakse, bolje...Ko ima para da ulozi pa napravi za masovnu proizvodnju nekog povrca, bustovano nekim vestackim stvarima...ok...

A svoje cvece nikada ne bih tako gajila...Meni je to iskreno ruzno...Kao biljke na aparatima...

Biljkama treba svega 16 elemenata za lep život (neki tvrde 15 ) . I to dobijaju kroz prihranu.
Poenta tog uzgoja je što su bolesti svedene na minimum. Te su biljke puno zdravije od naših.. amaterskih. To se koristi u profi uzgoju... nije to za nas, sem za igru..

Biljkama treba svega 16 elemenata za lep život (neki tvrde 15 ) . I to dobijaju kroz prihranu.
Poenta tog uzgoja je što su bolesti svedene na minimum. Te su biljke puno zdravije od naših.. amaterskih. To se koristi u profi uzgoju... nije to za nas, sem za igru..
sve mi je to jasno i dalje mi se ne svidja...deluje mi vestacki kao u inkubatoru...
verujem da se vestacki i oprasuju...

Bumbari ne uginu, nego pobegnu, kada stigne cvetanje vegetacije van zaštićenih prostora.
Bumbari se koriste jer su teški, pa kada slete svojom težinom zadrmaju cvet paradajza, i on se od tog potresa oplodi.
To se koristi u ranoj proizvodnji u plastenicima ,.. upravo sada,.. a kada otopli, plastenici se moraju otvarati, i bumbari beže jer su napolju stigli lepši cvetići.

A, bubamare se koriste u organskoj proizvodnji protiv vaškica, kao predatori,.. jedu ih

Bumbari ne uginu, nego pobegnu, kada stigne cvetanje vegetacije van zaštićenih prostora.
Bumbari se koriste jer su teški, pa kada slete svojom težinom zadrmaju cvet paradajza, i on se od tog potresa oplodi.
To se koristi u ranoj proizvodnji u plastenicima ,.. upravo sada,.. a kada otopli, plastenici se moraju otvarati, i bumbari beže jer su napolju stigli lepši cvetići.

A, bubamare se koriste u organskoj proizvodnji protiv vaškica, kao predatori,.. jedu ih
U redu. Ja sam cula ili zapamtila drugacije. Mada se tamo sade semena u decembru, sadi rasad u plasteniku u februaru...a bumbari budu kada vec biljke malo narastu. Plastenik se drzi zatvorenim bas iz tog razloga da ne odlete. Usput valjda ako se paradajz necim tretira to ubije bumbare.
No moguce je da sam ja lose zapamtila :)

Back