Hibiskus

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.383
Mesto za naše hibiskuse
s182.gif

Imala sam ih ranije, trenutno ih nemam ali planiram da ih opet imam uskoro :)

Dakle bilo koji savet, iskustvo je dobrodošlo :)

Dok se neko ne javi...

AGROINFO SAVET: Kako negovati i gajiti sobni hibiskus

hibiskus.png

Hibiskus se ne mora gajiti kao sobna biljka samo u hladnim krajevima, već i u toplijim. Kao i sve druge sobne cvetnice, kućni hibiskus zahteva samo nekoliko stvari koje treba da upamtite ako želite da vaš hibiskus buja i cveta u kući

Sadnja hibiskusa je jednostavna. Biljku koja je dobro ožiljena u tegli treba saditi u saksiju koja je prečnika najmanje 25 cm. Odgovaraće i svaka veća saksija do 50 cm kako bi se razvila velika biljka. Za sadnju hibiskusa koristite zemlju za cveće (humus) koju možete kupiti i u većim marketima. Za bolju drnažu dodajte i nekoliko šaka peska.

U veštačkim, kućnim uslovima, hibiskusu će biti potrebna dodatna prehrana kako bi biljka dobila potrebnu glukozu i proteine da bi mogla da raste i cveta. Osnovne stvari koje su vam potrebne za gajenje zdrave i lepe biljke su:

- Dobro đubrivo za hibiskus, koje sadrži sve nutrijente i što manje zagađivača.

- Nešto manje azota, da bi se sprečile štetočine koje vole azot i kako bi biljka bila lepša.

- Mnogo kalijuma, zbog jače i drvenastije stabljike, više pigmenata i zbog većih cvetova.

- Mnogo magnezijuma i gvožđa, kako bi se održala ravnoteža sa kalijumom i kako bi biljka proizvodila mnogo hlorofila.

- Poboljšavači rasta, kako bi biljka opstala sa manje svetla i vlage nego u svojim prirodnim uslovima.

- Zaštita za zemljište, kako bi koren ostao sasvim zdrav i kako bi se sprečile štetočine.

- Zemljište blago kisele pH vrednosti.

Kućni hibiskus najbolje uspeva kada dobija manje količine svih nabrojanih nutrijenata, a idealno bi bilo da dodajete po malo sa svakim zalivanjem. Ako sobni hibiskus nema direktne sunčeve svetlosti, lepo će rasti, ali neće imati cvetova. Imaće sjajne, tamnozelene, upadljive listove i ostaće sasvim zdrav i jak ako ga ne držite na prozoru gde će dobijati dosta sunca. Međutim, ako želite i cvetove, moraćete da ga stavite na mesto gde ima bar malo sunca svakoga dana. Kao i hibiskus koji raste napolju, za sobni hibiskus će vam biti potrebno dosta vode kada je toplo i mnogo manje vode tokom hladnijih meseci. Kada zalivate hibiskus, zalivajte ga dok ne vidite da voda počinje da curi na tacnu ispod saksije, ali bi nakon 12 sati zemlja trebalo da upije i tu vodu iz tacne.

Kao što je slučaj i sa hibiskusom koji raste napolju, ako želite mnogo lepih cvetova, najbolje je da svoju biljku u saksiji orežete kako bi poraslo više grana na kojima će se javiti lepi cvetovi. Ovo može biti teško, ali ako na vreme orežete hibiskus, dok je biljka još uvek mala, bićete nagrađeni predivnim cvetovima za svega nekoliko meseci.

Razmnožavanje - Najbolji način za razmnožavanje hibiskusa je reznicama. Recnicu (grančicu hibiskusa) dužine 15 do 20 cm stavite u teglu sa vodom kad pusti koren dužine 3 do 5 cm možete ga presaditi u saksiju. Reznicu možete da stavite i direktno u saksiju koju morate svakodnevno dobro da zalivate. Da bi reznica brže pustila koren potrebna je veća temperatura pa je najbolje poklapati ga teglom. Razmnožavanje hibiskusa semenom je još jedna opcija, možete uzeti i seme od nekoga ko već ima hibiskus ali je ovaj proces sporiji.

@Plant ti sve znas... a moze i bilo kod drugi :D

Na hibiskusu mi se javljaju zaperci, nesto slicno kao kod paradajza.
Da li da ih skidam ako zelim da mi vise lici na drvce a ne zbun? Mali mi je jos hibiskus mozda nekih 20-30 cm...ili da pustam jos te zaperke a kasnije skidam?

Kako hoćeš...
Zaperci su znak da mu je SUPER . Da ga odlično hraniš, da ima dovoljno svetla, da mu nije hladno...
Oblikuj ga u drvo :)..

Aa neznam ja sve (ja sam samo najbolji u poznavanju uzgoja boljaka i razumem ih) .

Samo bena * zna sve :D.

Hibiskus – cvet besmrtnosti, ukrasna i lekovita biljka

Vrsta hibiskusa – Kanaf koristi se za poizvodnju papira, dok se vrsta Rosele koristi za proizvodnju čaja i džema, naročito na Karibima.

Hibiskus je veoma poštovana biljka u Kini gde simbolizuje bogatstvo, u Maleziji je nacionalni cvet, a poznat nam je čaj od hibiskusa koji pijemo što zbog prijatnog ukusa, što zbog lekovitog svojstva.

Hibiskus je biljka koja pripada vrsti slezova, a baštenski hibiskus je hibiskus sirijaki, to jest sirijska ruža, i poreklom je iz tih krajeva. To je listopadni žbun koji može da se sadi pojedinačno i u grupama da ga sadimo u živoj ogradi moramo da ga orezujemo malo češće da bi se formirao kao živa ograda. Ako se ne orazuje i ostavi, biće kao niže drvo koje može da izraste do tri metra u visinu.

Baštenski hibiskus može da se sadi u polusenci, ali i na osunčanoj strani, ali u polusenci će manje cvetati. Dobro je da se što češće orezuje kako bi bio gušći. Manje će cvetati, ali će cvet biti krupniji.

Postoji i treća vrsta hibiskusa, a to je močvarni hibiskus, čija specifičnost su ogromni cvetovi. Poreklom je iz Floride, i kako mu ime kaže, raste u močvarama.

Voli da je zemljište stalno vlažno, ali voli i da se zemlja malo sasuši, jer može da dođe do truljenja korena, ili da se koristi malč kako bi sačuvali vlagu zemljišta. Na jesen je bitno da se oreže, jer ako se ne oreže, mraz će da ubije gornji deo. Ali će biljka ostati živa i na proleće će ponovo da izbije, samo moramo da zapamtimo gde smo ga posadili

Pored ovih hibiskusa postoji i sobni koji je poreklom iz Kine. To je isto jako lepa i dekorativna biljka koja voli svetla mesta i mora da ima bar malo sunčeve svetlosti kako bi cvetao. Sadi se u baštensku zemlju bogatu tresetom, peskom i humusom.

U toku cvetanja moramo ga stalno prihranjivati da se biljka ne bi iscrpela od velike količine cvetova. Ovo sobno cveće možemo da držimo i napolju, ali da ga ne izlažemo direktnom svetlu.

Zajedničko za sve tri vrste hibiskusa jeste da su medonosne i osim pčela privlače i leptire. Kaze inženjerka pejzažne arhitekture Ljiljana Sudar na RTS-u

Poslednja izmena:
Odličan tekst :ok:,.. a ja ću da se opredelim za onaj crveni gore - jeste on kao sobni, ali na toj slici,.. baš i nije u sobi,.. i kao kineski je,.. ali na slici nije ni u Kini,.. Gde je ?
Tamo bih i ja da ga pazim:

1693233655927.jpeg

Moja je slika,.. ali hibiskus nije,.. ali odseliću se ja zbog njega tamo :)
:ok:

Imaju ljudi takve hibride da covek padne u nesvest. Cak I kod nas. I bastenske I sobne.
Steta sto nasi rasadnici nisu u stanju da nam obezbede neke hibride ili bilo kakvu egzotiku.
Sve sto valja covek kod nas treba da trazi od drugih ljudi I da se snalazi da dodje do njih.

Back