Хетити

Najstariji "smeško" na svetu krasi hetitski bokal star skoro 4000 godina​

Na komadu keramike starom 3700 godina naslikan je, kako se veruje, prvi smeško, odnosno kako danas kažemo, „smajli“, prenose mediji.
smajli-bokal.jpg

Arheolozi već sedam godina vrše iskopavanja na lokalitetu gde se nekada nalazio hetitski grad Karkemiš duž granice Turske i Sirije. Iskopavajući sve vrste artefakata i keramike, istraživači nisu ni primetili da je na jednoj keramičkoj posudi za vodu naslikan smeško, sve dok restauratori nisu sližili fragmente belog bokala.

„Pronašli smo razne posude i urne. Najzanimljiviji od njih je bokal iz 1700. godine pre nove ere na kome je slika 'smeška'“, navodi Nikola Marketi, profesor arheologije na Univerzitetu u Bolonji. „Najverovatnije, ovo je najstariji smeško na svetu“.

https://www.rts.rs/lat/magazin/Zani...si-hetitski-bokal-star-skoro-4000-godina.html

Изненађење у раду о хетитској религији: Хетити су могли да дођу или са Балкана или са Кавказа на актуелни терен.
https://repozitorij.hrstud.unizg.hr/islandora/object/hrstud:2521/datastream/PDF/view

Pogledajte prilog 1762721
Раније је постојала та пелашка теза о пореклу Хетита са Балкана или Кавказа.
Чак и Жупанич у својим делима их тако тумачи нешто касније Бедрижих Грозни(Хросну)чешки оријенталиста 1915
успева да дешифрује хетитски језик као ИЕ што је аутоматски променило слику према Хетититима.
По генетици, поставио сам клип рађено на телима очуваних у гробовима Хетита више преклапања са Пелазгима неко са Јамна иако постоји несумњив удео Јамна генетике ја још увек нисам на чисто са тим да ли су ИЕ једноставно лингвистичка група а не генетика.
Свакао владајућа елита би могла бити ИЕ међутим како је држава била систем вазалних полиса као и Грчка однодно Хелада све је могуће.

Раније је постојала та пелашка теза о пореклу Хетита са Балкана или Кавказа.
Схватила сам то као географску одредницу, са које су стране прошли- преко Босфора или са Кавказа. Али, не разумем зашто није опција и долазак са иранског платоа ?
Такође не могу да замислим да су Хетити гледали излазак Сунца на западу.

Престоница Хатушаш (сада Богазкале), уметнички приказ
Umetnikovo vi]enje hattusa-150.jpg

Површина града је била око 120 хектара. Био је то добро изграђен град од камена и опеке, са скоро несавладивом одбраном. На његовој источној страни била је висока стена која је служила као утврђење. Унутар града откривени су остаци пет храмова.
Хатуша 12.jpg

Pored Hetita tu je interesantan i narod Mitani koji je bio takodje izgleda Indo- Evropskog porekla i to njegova vladajuca elita to vidimo iz imena vladara..prestonice..Washukani ciji polozaj jos nije tacno odredjen kao i njihovog panteona Bogova pa tu imamo Mitru..Warunu..Indru..itd ja mislim da bash u Mitanijcima treba traziti pretke Indijskih Arijevaca koji su se u nekoliko talasa spustili u Severnu Indiju u sirem smislu oko 1500- 1200 god p.n.e..

Back