Heronov obrazac

• Začetnik teme Začetnik teme srednjoskolac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
S

srednjoskolac

Gost
Kako da izracunam ovo:

P=koren iz 21*(-6)*(-8)*(-31)

problem je u tome da su a,b,c veci od poluobima(s=21)
a ja treba da izracunam povrsinu trougla.

Ako neko ima bolju ideju od heronovog obrasca neka je predlozi,uzimajuci u obzir da je trougao ostrougli.

HVALA!!!

Izracunavam povrsinu trougla pomocu heronovog obrasca
on je osnova trostrane zarubljene piramide cija je visina 10,stranice osnovice vec znas,obim preseka je 72 i na osnovu ovoga treba da izracunam zapreminu.

srednjoskolac:
stranice su mu:
a=27
b=29
c=52

I ne ovo nije moja izmisljotina,resavam zadatak,zao mi je ako to tako izgleda.

Pa sta je onda problem? Heronov obrazac kaze da je povrsina
P=koren iz (s*(s-a)(s-b)(s-c)
gde ti je s - poluobim (u tvom slucaju je (a+b+c)/2=54
Pa zameni s i stranice i dobices povrsinu P=270

e je..ga raso ja sam do sada uvek drzao da je s=21 iako sam znao da je to poluobim nikada ga nisam racunao jer su mi stranice uvek bile ispod 21.
E sad,da li to onda znaci da je poluobim uvek 21 za trouglove kojima su stranice manje od 21,ili se i njima racuna kao (a+b+c)/2.

srednoskolac:
e je..ga raso ja sam do sada uvek drzao da je s=21 iako sam znao da je to poluobim nikada ga nisam racunao jer su mi stranice uvek bile ispod 21.
E sad,da li to onda znaci da je poluobim uvek 21 za trouglove kojima su stranice manje od 21,ili se i njima racuna kao (a+b+c)/2.

:?:
Pa lepo pise poluobim, tj. polovina obima, dakle za svaki trougao se racuna zasebno, ne znam zasto bi 21 imao tu privilegiju, osim ako ne mislis kao polovina od 42 :wink:

Puno me je kostala ova zabluda,jer sam cesto ostao sa neresaenim zadatkom samo zbog tog 21,nije valjda da sam imao takvu srecu da mi je u svakom zadatku s bio 21 pa sam i odustao od izracunavanja,smatrajuci ga uvek konstantnim.

Hvala vam svima!!!

Back