heroji

aleksa ndar

Elita
Poruka
17.732
http://www.tanjug.rs/novosti1/66731/umrla-majka-koja-je-odbila-lecenje-da-bi-rodila.htm

mozda ste culi za ovu vijest ... e sada majka je uradila ono sto bi svaka majka trebala da uradi, bez sekunde dvoumljenja ... e sada, pisu se neke peticije da se po njoj nazove neka nagrada koja ce se dodjeljivati za takvo ili slicno djelo ... e mene sada zanima zasto ljudi toliko dizu nesto sto je normalno da neko uradi ... da li smo mi toliko degradirano drustvo da je ovako djelo dostojno covjeka i sasvim normalno u nasem drustvu posmatrano kao ekstraherojstvo, to dalje implicira da bi 90% majki odlucilo drugacije ...

sta mislite inace o ovakvim stvarima ... djela dostojna toga da se samo neko nazove covjekom se dizu do herojstva, da li to mozda moze imati negativan utjecaj na populaciju, jer znamo da danas ljudi ne zele da budu heroji vec obicni ljudi ... pa je vjerovatno da oni ne bi cinili ''herojska'' djela ... jer pazi neko moze gledati ovako - ja sam samo obican covjek prolazeci pored rijeke u kojoj se davi dijete -

ne znam sta da kazem za ovo.
zao mi je tog mladog izgubljenog zivota.
zena je bila jaka i imala je neostvarene zelje koje je htela da ispuni pre odlaska sa ovog sveta.
da li je to herojstvo?
verujem da je znala za izvesnost svoje dijagnoze..nekoliko meseci ili godina, dve vise da li vise vrede od novog zivota koji je ostavila za sobom..verujem da je bila upoznata da sa citostaticima ili bez ne bi na zalost bila izlecena.
koliko je humano radjati dete u takvim okolnostima?
ostaviti ga od prvog dana rodjenja bez majke..
da li bih isto postupila u kada bih se ne daj boze nasla u toj situaciji? ne verujem. bilo bi me strah genetske predodredjenosti koju bih prenela tom neduznom detetu.

Pre svega mi je jako zao zene :(

Vidim dive razmislja o tome kako je ostavila dete, a ne razmislja da je pred smrt i suprugu ostavila nesto po cemu ce je uvek pamtiti, dete koje ce uvek biti memento njenom delu :) To dete ce cuti samo najlepse price o majci, mozda ce mu uvek faliti majka, ali opet nikad je nije upoznao i nikada nece zaliti kao sto bi zalio da je poziveo jos koju godinu i razvio neka osecanja prema njoj. To sto je ona umrla od raka ne znaci da ce i dete naslediti bas te gene i samo razviti istu bolest. Ja se u potpunosti slazem s ovim postupkom i drago mi je da je bar na kratko osetila kako je to biti majka. To je stvar koja nijednoj zeni/devojci ne bi trebala biti oduzeta :)

Pre svega mi je jako zao zene :(

Vidim dive razmislja o tome kako je ostavila dete, a ne razmislja da je pred smrt i suprugu ostavila nesto po cemu ce je uvek pamtiti, dete koje ce uvek biti memento njenom delu :) To dete ce cuti samo najlepse price o majci, mozda ce mu uvek faliti majka, ali opet nikad je nije upoznao i nikada nece zaliti kao sto bi zalio da je poziveo jos koju godinu i razvio neka osecanja prema njoj. To sto je ona umrla od raka ne znaci da ce i dete naslediti bas te gene i samo razviti istu bolest. Ja se u potpunosti slazem s ovim postupkom i drago mi je da je bar na kratko osetila kako je to biti majka. To je stvar koja nijednoj zeni/devojci ne bi trebala biti oduzeta :)
da to je to ... ali da li mi treba da to smatramo kao herojstvo ili samo da je nazovemo Covjekom, jer i to je danas titula medju ovilikim neljudima ... jer ako je ona ovakva heroj, a onaj ko bi drugacije postupio ne ide nikako da se naziva covjekom ...

da to je to ... ali da li mi treba da to smatramo kao herojstvo ili samo da je nazovemo Covjekom, jer i to je danas titula medju ovilikim neljudima ... jer ako je ona ovakva heroj, a onaj ko bi drugacije postupio ne ide nikako da se naziva covjekom ...

Pa vidis i nje to tacno... Ovako je mozda imala sansu da prezivi, dete jos nije rodjeno, pa i da je nastavila sa lecenjem i nije rodila, mozda bi spasila sebe, a s druge strane ne bi razvila neka osecanja za to dete. Ne mozes kriviti ostale ako odluce da daju sebi sansu u ovakvim situacijama. Ljudi su pre svega samoziva stvorenja, da nisu ne bi opstala. Ja sam 100% za ovaj postupak, ali ne mogu da krivim one koji tako ne odluce, te smatram da je mozemo nazvati herojem, ali ici toliko daleko da nazovemo nagradu po njoj, ne.

Pa vidis i nje to tacno... Ovako je mozda imala sansu da prezivi, dete jos nije rodjeno, pa i da je nastavila sa lecenjem i nije rodila, mozda bi spasila sebe, a s druge strane ne bi razvila neka osecanja za to dete. Ne mozes kriviti ostale ako odluce da daju sebi sansu u ovakvim situacijama. Ljudi su pre svega samoziva stvorenja, da nisu ne bi opstala. Ja sam 100% za ovaj postupak, ali ne mogu da krivim one koji tako ne odluce, te smatram da je mozemo nazvati herojem, ali ici toliko daleko da nazovemo nagradu po njoj, ne.

da u pravu si, mozda sam pretjerao sa ovim primjerom, jer znam da su ljudi prije svega slabi ... ali sam u glavi imao neki drugi, posto kod nas ima emisija jedna gdje pozivaju te ''heroje'' a ljudi ucinili neka djela koja samo necovjek ne bi uradio ...

da u pravu si, mozda sam pretjerao sa ovim primjerom, jer znam da su ljudi prije svega slabi ... ali sam u glavi imao neki drugi, posto kod nas ima emisija jedna gdje pozivaju te ''heroje'' a ljudi ucinili neka djela koja samo necovjek ne bi uradio ...

Tu se slazem :D Ja npr. nisam mogao da poverujem sta je pricala komsijina zena. Covek je alkoholicar i pao mi je ispred kapije u baru, onesvestio se i davi se. Ja trcim dole, spasavam ga a njegova zena vice "Pusti ga da umre".... Zaista strasno...

http://www.tanjug.rs/novosti1/66731/umrla-majka-koja-je-odbila-lecenje-da-bi-rodila.htm

mozda ste culi za ovu vijest ... e sada majka je uradila ono sto bi svaka majka trebala da uradi, bez sekunde dvoumljenja ... e sada, pisu se neke peticije da se po njoj nazove neka nagrada koja ce se dodjeljivati za takvo ili slicno djelo ... e mene sada zanima zasto ljudi toliko dizu nesto sto je normalno da neko uradi ... da li smo mi toliko degradirano drustvo da je ovako djelo dostojno covjeka i sasvim normalno u nasem drustvu posmatrano kao ekstraherojstvo, to dalje implicira da bi 90% majki odlucilo drugacije ...

sta mislite inace o ovakvim stvarima ... djela dostojna toga da se samo neko nazove covjekom se dizu do herojstva, da li to mozda moze imati negativan utjecaj na populaciju, jer znamo da danas ljudi ne zele da budu heroji vec obicni ljudi ... pa je vjerovatno da oni ne bi cinili ''herojska'' djela ... jer pazi neko moze gledati ovako - ja sam samo obican covjek prolazeci pored rijeke u kojoj se davi dijete -

nije trebalo da rađa ako je znala da joj nema spasa
mada opet to dete neće patiti za majkom koju nije ni upoznalo

drugo, kapiram šta si hteo reći temom i istina jeste da majka ne može da bude heroj, kao što ni roditelj uopšte ne može da bude heroj jer ne postoji stvar na svetu koju neko može da uradi za svoje dete koja bi se mogla nazvati herojskom a ne difoltom, nego, ne vidim baš vezu između, ne herojstva eventualnog nego čak i roditeljskog difolta požrtvovanja i ovog slučaja, uz svo poštovanje za tu ženu.
jer znala je da joj spasa nema
da je imala šansu da preživi sačekala bi da se izleči a onda je lako roditi

dirljivo jeste to što je ona uradila, htela je da neko ostane iza nje ali herojstvo, da tako kažem, bi bilo kad bi bila primorana da bira između deteta i sebe a ona izabrala dete.

žena je heroj zato što je rodila dete koje je osuđeno na život bez majke?
po meni je to čisto ispunjenje nekih sopstvenih ciljeva... sebičluk.

Slazem se. Psihologija zna kolika je vaznost majke u zivotu deteta i kakav deficit ostaje odrastanjem bez iste.

Po tekstu njoj je bilo vazno da oseti kako je biti majka.... a kako ce biti detetu bez majke? Nazalost, kako se istorija ponavlja i to dete ce najverovatnije biti odvojeno od svog deteta sutra "spletom okolnosti" na koje nece moci uticati

zasto ne mislim da je ovo herojski, vec nesmotren potez..
u takvoj situaciji jako je tesko razmisljati racionalnoi iskljuciti emocije..
ovde su ukljucene bile samo emocije..
i ona i njen suprug su mladi jer imaju oko 30 godina..
dete koje je rodila, moze samo njenim roditeljima da nadomesti njen odlazak i njihov gubitak sopstvenog deteta..
dete je osudjeno da odraste bez majke i bude bez majcinske emocije citav zivot..to sto ce baba pokusati da nadoknadi nije isto..
koliko god da to surovo zvuci u ovom trenutku, ali njen suprug nece moci da nastavi posle perioda tuge svoj zivot, vec ce citav zivot da bude vezan sa detetom za svoj prethodni zivot sa njom..
i ono sto bi mene najvise sprecilo da rodim dete je losa genetika koju bih svesno dala detetu i njegovom potomstvu sutra.

dete koje je rodila, moze samo njenim roditeljima da nadomesti njen odlazak i njihov gubitak sopstvenog deteta..
dete je osudjeno da odraste bez majke i bude bez majcinske emocije citav zivot..to sto ce baba pokusati da nadoknadi nije isto..
koliko god da to surovo zvuci u ovom trenutku, ali njen suprug nece moci da nastavi posle perioda tuge svoj zivot, vec ce citav zivot da bude vezan sa detetom za svoj prethodni zivot sa njom..
i ono sto bi mene najvise sprecilo da rodim dete je losa genetika koju bih svesno dala detetu i njegovom potomstvu sutra.

Serem se u takvu licnost koja ce ceo zivot da bude okovana dogadjajem iz proslosti... Zaista se nadam da je taj covek jaci...

Nazalost, kako se istorija ponavlja i to dete ce najverovatnije biti odvojeno od svog deteta sutra "spletom okolnosti" na koje nece moci uticati

Glupost.... Za ovo nema nikakvih dokaza....

Smatram da postoje okolnosti, bezizlazne situacije u kojim je opravdano izvrsiti abortus. Ali to ne menja cinjenicu da abortus jeste ubistvo.
Pogotovu kad vidis koliko rano pocinje da kuca bebino srce i da se razvija CNS, ako je dete zeljeno i voljeno jako je tesko odluciti se na to da se dete ubije.
Ja se slazem da bi mozda bilo bolje da je izabrala terapiju, da ima pravo na svoj zivot i izlecenje. I ako je izbrala drugacije, izabrala je detetov zivot, ne svoj. To onda jeste herojski podvig. Ja iskreno ne verujem da bih tako postupila.
Ali ne vidim kako je bolje za dete ubiti ga, pre nego mu dati sansu za zivot, makar i bez majcinske ljubavi. Mada je to pogresno reci. Bice da je imalo vise majcinske ljubavi nego mnoga druga deca.
A ne razumem ovo za losu genetiku. Ja licno vise ne znam nijednu porodicu u kojoj nema nekih bolesti u nekom kolenu. Onda niko ne bi trebao da ima decu, ili jako mali broj srecnika, uglavnom onih koji ni ne znaju od cega su im u familiji bolovali.

Poslednja izmena:
Smatram da postoje okolnosti, bezizlazne situacije u kojim je opravdano izvrsiti abortus. Ali to ne menja cinjenicu da abortus jeste ubistvo.
Pogotovu kad vidis koliko rano pocinje da kuca bebino srce i da se razvija CNS, ako je dete zeljeno i voljeno jako je tesko odluciti se na to da se dete ubije.
Ja se slazem da bi mozda bilo bolje da je izabrala terapiju, da ima pravo na svoj zivot i izlecenje. I ako je izbrala drugacije, izabrala je detetov zivot, ne svoj. To onda jeste herojski podvig. Ja iskreno ne verujem da bih tako postupila.
Ali ne vidim kako je bolje za dete ubiti ga, pre nego mu dati sansu za zivot, makar i bez majcinske ljubavi. Mada je to pogresno reci. Bice da je imalo vise majcinske ljubavi nego mnoga druga deca.
A ne razumem ovo za losu genetiku. Ja licno vise ne znam nijednu porodicu u kojoj nema nekih bolesti u nekom kolenu. Onda niko ne bi trebao da ima decu, ili jako mali broj srecnika, uglavnom onih koji ni ne znaju od cega su im u familiji bolovali.

aman ljudi!
ona nije bila trudna!
ona je svesno odbila terapiju i rekla lekarima da tek tada hoce da zatrudni.
koliko sam shvatila, bila je prilicno vremena u bolnici.ne smem da tvrdim, ali mislim da je laboratorijski i oplodjena.

Ukoliko je bila svesna da ne može pobediti bolest, a mogućnost da podari život je već izvesnija...želela je neku pobedu....ne vidim je kao heroja, možda i ona sama nije želela da je tako doživljavaju......i pored živih majki neka deca ne osete ljubav...nadajmo se samo da će mali biti voljen...i otac može biti i otac i majka....ne bi trebalo ovoliko polemisati o njoj i stavljati u kontraverzan kontekst.....imala je pravo to da uradi....ja je podržavam, ukoliko je bila i svesna da u dobrim rukama ostavlja sina...

... e mene sada zanima zasto ljudi toliko dizu nesto sto je normalno da neko uradi ...

Nisu svi matori i iskusni
i ne znaju svi sve !

Zato treba i mora da se apostrofira svako dobro delo,
kao i svako loše !

Inače, o herojstvu bih rekao sledeće :

Pre tridesetak godina sa zapada je stiglo neko pljuvanje po heroizmu
koje smo mi ovde naravno pogrešno razumeli !

Te je David Bowie pevao "No More Heroes",
te su se pankeri izrugivali svemu i svačemu ..

I kod nas to bude prihvaćeno kao
"herojstvo je glupost, zato sam ja negativac !"

Međutim,
desi mi se da tih godina odem na Zapad
i doživim civilizacijski šok !

Oni pevaju nema više heroja
ali ne zato što su svi govanca,
već zato što su svi heroji !!!

A Bregović je pevao
"Kako biti heroj u ova šugava vremena ..?"
a ja bih mu rekao:
Na stotine načina !

Šta je herojstvo ?
Pa kad uradiš nešto što ti nije baš lako !

Pa počni od toga da ne baciš opušak na ulici
iako nema kante u krugu od 2 km.

Na primer !

žena je heroj zato što je rodila dete koje je osuđeno na život bez majke?
po meni je to čisto ispunjenje nekih sopstvenih ciljeva... sebičluk.

Jesi li se ikad zapitala zašto postojimo,
šta je naš osnovni zadatak na Zemlji ?

Iako jesi
vidim da nisi došla do pravog odgovora,
a on je :

Naš osnovni zadatak na planeti Zemlji je produženje vrsta.

Treba li i da crtam ..?

Jesi li se ikad zapitala zašto postojimo,
šta je naš osnovni zadatak na Zemlji ?

Iako jesi
vidim da nisi došla do pravog odgovora,
a on je :

Naš osnovni zadatak na planeti Zemlji je produženje vrsta.

Treba li i da crtam ..?

da li to znaci da oni koji ne mogu da imaju decu ili se odluce da ih nemaju nisu ispunili osnovni zadatak?
po toj logici, najproduktivnije su nacionalne romske manjine u ispunjavanju osnovnih zivotnih zadataka.

da li to znaci da oni koji ne mogu da imaju decu ili se odluce da ih nemaju nisu ispunili osnovni zadatak?
...

Tačno !
Ali ima za njih posla, ne brini !

Da bi ljudska vrsta i živi svet opstali,
potrebni su i radnici i naučnici..
Ma čitava logistika !

Usput govoreći,
mi Srbi imamo negativan priraštaj,
ali nema veze !
Dokle god podržavamo razvoj Sqipa, Ganaca, bilo koga ...
Nema problema !
( tako razmišlja Tvorac )

Ova žena je htela da i njen srpski narod produži svoju semenku,
a ne samo da bude podrška Gancima.
Zato je mi Srbi proglašavamo herojem.

Back