Heroji radničke klase

• Začetnik teme Začetnik teme suave
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

suave

Domaćin
Poruka
3.834
Kad sam već u prolazu kroz pdf Književnost, da pitam one koji u poslednje vreme čitaju, koliko su obični mali ljudi sa radničkim zanimanjima junaci romana i pripovetki? Koliko mogu da vidim, u vćini slučajeva su to ili prezasićeni intelektualci, ili mladi programeri ili neki drugi sloj koji nije čisto radnički, bauštelski. Najbliže radničkoj profesiji u njima su različiti trgovci, mada je i sama profesija trgovca različita od profesije radnika proizvođača. trgovac ima neku dvojnost između intelektualnog i fizičkog radnika. Najčešće je fizički angažovan u prodaji, ali mu se funkcija sastoji u ubeđivanju, nekad i obmanjivanju druge strane što je više opis posla intelektualnih profesija.

Ovo pitanje palo mi je na pamet čitajući opise nekih novijih dela po beogradskim knjižarama. Jednostavno nema više dobrih romana koje bi vredelo čitati.

Kad sam već u prolazu kroz pdf Književnost, da pitam one koji u poslednje vreme čitaju, koliko su obični mali ljudi sa radničkim zanimanjima junaci romana i pripovetki? Koliko mogu da vidim, u vćini slučajeva su to ili prezasićeni intelektualci, ili mladi programeri ili neki drugi sloj koji nije čisto radnički, bauštelski. Najbliže radničkoj profesiji u njima su različiti trgovci, mada je i sama profesija trgovca različita od profesije radnika proizvođača. trgovac ima neku dvojnost između intelektualnog i fizičkog radnika. Najčešće je fizički angažovan u prodaji, ali mu se funkcija sastoji u ubeđivanju, nekad i obmanjivanju druge strane što je više opis posla intelektualnih profesija.

Ovo pitanje palo mi je na pamet čitajući opise nekih novijih dela po beogradskim knjižarama. Jednostavno nema više dobrih romana koje bi vredelo čitati.
Немају радници времена за авантуре. Какав би то роман био о животу радника
који диринчи 12 сати, после жури да покупи децу из школе или обданишта?
Кући дође уморан, прљав и гладан, док се истушира, једе и мало одмори дође
време и спавању. Сексуалне вратоломије му не падају на ум а као што знамо
романе без тих суптилности нико не чита.

Немају радници времена за авантуре. Какав би то роман био о животу радника
који диринчи 12 сати, после жури да покупи децу из школе или обданишта?
Кући дође уморан, прљав и гладан, док се истушира, једе и мало одмори дође
време и спавању. Сексуалне вратоломије му не падају на ум а као што знамо
романе без тих суптилности нико не чита.
Pa zavisi kako se gleda na radničku profesiju. Pisci koji su voleli naglašavati elan vital u svojim delima, kao što su Džek London i Ernest Hemingvej često su upravo radnici. Amerikanci generalno, do dolaska jevrejskih izbeglica iz centralne Evrope imaju radnike kao česte junake različitih dela. Takođe su tu i krimići. Detektivi su često u životu menjali više profesija da bi se na kraju našli u ulozi privatnog istražitelja. Ljubavne novele su posebna tema. Kad neki grubi bauštelac meka srca privine na svoje čvrste muške grudi neku zapostavljenu jadnicu udatu za nekog intelektualca. Naravno, ima i onih tužnih priča kao O miševima i ljudima što opet predstavlja opis lova malih ljudi na američki san

Znači, priče o seksu, ubistvu, zavođenju, specijalizovanom znanju i životnoj energiji su bile mesta na kojima se često mogao pronaći neki muškarac koji zavrne rukave i sredi stvar. Ono što se pitam da li smo se odmakli od civilizacije u kojima se cene takve vrednosti i jesu li knjige koje govore o tim vrednostima postale potpuno beskorisne.

Čini mi se da je ta tematika više bila u fokusu pisaca 19og i ranog 20og veka.
Pada mi prvo na pamet moj omiljeni Dikens, koji doduše ne koristi pojam "radnika" ali opisuje praktično muke tadašnje radničke klase.
Nevezano za književnost, mislim da bi ti se svideo jedan serijal o nastanku radničke klase koji se davao nedavno na rts3. Jako je interesantno napravljen i pojedina svedočenja su potresna. Pogotovu se sećam priče jednog Francuza koji je ceo život radio za Pežo ili tako nešto, i ceo život proveo sa nekim klještima za obradu sedišta.

Back