Herman Hese

U znak secanja jedan iz mnostva najlepsih:

“I najnesrećniji život ima svojih sunčanih časova i, pod pjeskom i kamenjem, svoje sitne cvjetiće sreće.”
Hermann Hesse

Lovac u zitu

Na nemacki je knjigu preveo Hermann Hesse ( da ne verujes da se i time
bavio) i u uvodu kaze sledece:

U ovom komplikovanom svetu i vremenu u kome zivimo, ne smemo od
knjizevnosti da ocekujemo neka velika, genijalna dela. Ali ne postoji
roman u kome je glavni lik sa toliko bola odrastao kao Holden. Holden postaje
mit i prva licnost pop scene u svetskoj literaturi. Postoje stvari koje mladom
coveku poptpuno izmene zivot: to je prvi poljubac,prvi novac koji dobije,
prvi joint, prvo seksualno iskustvo i naravno "Lovac u zitu"

Lovac u zitu

Na nemacki je knjigu preveo Hermann Hesse ( da ne verujes da se i time
bavio) i u uvodu kaze sledece:

U ovom komplikovanom svetu i vremenu u kome zivimo, ne smemo od
knjizevnosti da ocekujemo neka velika, genijalna dela. Ali ne postoji
roman u kome je glavni lik sa toliko bola odrastao kao Holden. Holden postaje
mit i prva licnost pop scene u svetskoj literaturi. Postoje stvari koje mladom
coveku poptpuno izmene zivot: to je prvi poljubac,prvi novac koji dobije,
prvi joint, prvo seksualno iskustvo i naravno "Lovac u zitu"

Ne izgleda mi ovo kao ne znam kakva mudrost.
Jedno mi je interesantno kako se ni hipi Hese nije mogao otresti germanske protestantske preduzetničke etike, pa prvi zarađeni novac stavlja u istu ravan sa prvim seksom, džointom itd. Neki Francuz, Rus ili Amerikanac nikad ne bi pare podveli pod važna životna iskustva u mladosti.

Ne izgleda mi ovo kao ne znam kakva mudrost.
Jedno mi je interesantno kako se ni hipi Hese nije mogao otresti germanske protestantske preduzetničke etike, pa prvi zarađeni novac stavlja u istu ravan sa prvim seksom, džointom itd. Neki Francuz, Rus ili Amerikanac nikad ne bi pare podveli pod važna životna iskustva u mladosti.

Meni je ovo medeno, a pravo da ti kazem ja tebe ne razumem jer ako si ikada bio decak ( devojcica nisi) i imao 15-16 godina,
zaradio neku prvu lovu , onda si pomislio da je svet tvoj. Kakve sada veze imaju protestanti s tim?

Usput, ocigledno je da nisi dobro pratio " razvojni put Bore Snajdera" jer su protestanti u Svajcarskoj nesto sasvim deseto
od protestanata u Nemackoj ( Kalvin sprocu Lutera, dva sveta ) I nemo mi pominjes Mak Vebera i njegovu etiku jer to sa ovom
nevinom recenicom gde se decak raduje prvom zaradjenom dzeparcu zaista nema nikakve veze.

Meni je ovo medeno, a pravo da ti kazem ja tebe ne razumem jer ako si ikada bio decak ( devojcica nisi) i imao 15-16 godina,
zaradio neku prvu lovu , onda si pomislio da je svet tvoj. Kakve sada veze imaju protestanti s tim?

Nespojivi su mi taj rani hedonizam, dokazivanje i ljubavna iskustva sa zarađivanjem para. Mislim da se u tim godinama o parama ne misli mnogo.
Jedino objašnjenje za ovo što je Hese napisao bila mi je protestantska radna etika, ideal privređivanja i štednje, bez obzira na frakciju/denominaciju.

Sećam se da mi je Hese u srednjoj školi bio što bi rekli plafon:lol:
Prvo sam pročitala Sidartu, oduševila me knjiga....Demijan naravno...
Imam u kućnoj biblioteci dosta njegovih knjiga pa mi je bio vrlo dostupan...
Nekako sam ga ' prerasla' vremenom...ne mislim ništa loše time već eto, prosto tada mi je bio izuzetan - sada mi je to sve samo simpatično.
Pre nekih mesec dana sam uzela da pročitam Gertrudu pošto mi je nekako iskliznula u srednjoj...smorila me posle tri stranice pa sam je sklonila nek čeka neke bolje dane...

Nespojivi su mi taj rani hedonizam, dokazivanje i ljubavna iskustva sa zarađivanjem para. Mislim da se u tim godinama o parama ne misli mnogo.
Jedino objašnjenje za ovo što je Hese napisao bila mi je protestantska radna etika, ideal privređivanja i štednje, bez obzira na frakciju/denominaciju.

Meni je samo zasmetao izraz" germanska". Ocigledno da se nisi bavio protestantima jer je besmisleno nazivati ih gremanima.

Nego i ti si sklon nekakvim shablonima. sve sto podseca na Nemacku to je nekakvo "germanstvo" pa jos ako su i protestanti, savrsena prica.

Sećam se da mi je Hese u srednjoj školi bio što bi rekli plafon:lol:
Prvo sam pročitala Sidartu, oduševila me knjiga....Demijan naravno...
Imam u kućnoj biblioteci dosta njegovih knjiga pa mi je bio vrlo dostupan...
Nekako sam ga ' prerasla' vremenom...ne mislim ništa loše time već eto, prosto tada mi je bio izuzetan - sada mi je to sve samo simpatično.
Pre nekih mesec dana sam uzela da pročitam Gertrudu pošto mi je nekako iskliznula u srednjoj...smorila me posle tri stranice pa sam je sklonila nek čeka neke bolje dane...

Isti slucaj:D

Citala sam ga nekada, bio mi je drag, sada nemam zelje da ga citam ponov9o.

Хесе ми је остао најомиљенији писац и после много година. Прочитао сам, наравно, од њега све што је преведено, а надам се да ће сад превести и оно што је изостављено: приповетке, разна писма, преписка са Роменом Роланом, размишљања, доживљаји, има тога доста.
Недавно је изашла једна књига о њему.

Prilozi

• vecna_carolija_pocetka_-_zivotopis_hermana_hesea-alojz_princ_s.jpg
    vecna_carolija_pocetka_-_zivotopis_hermana_hesea-alojz_princ_s.jpg
    12,5 KB · Pregleda: 11
prerano sam ga ischitala, ostavio je tada prejak utisak.... tu je, chuchi i dalje u biblioteci ,ali neshto ne zelim ponovo da ga dotaknem :lol: mozda kasnije, kad se sasvim distanciram od upijanja rechi koje mi se svidjaju, ili kad budem u boljoj fazi...

obozavam teme o podvojenosti licnosti,kao sto je Demijan. :think:da li neko moze da mi preporuci jos neke knjige na tu temu?

Umberto Eko - Prasko Groblje, izvrsna knjiga, glavni junak koji prica u prvom licu je podvojena licnost.
Umberto Eko - Ostrvo dana predjasnjeg, takodje

digresija:
Filmovi: Identitet, Lost Highway (lynch), Inland Empire (lynch)

mislim da sazluzuje posebnu temu...
elem sta najvose volite od njega? igra staklenih perli, stepski vuk, sidarta, demijan, klajn i vagner, decija dusa...sta ste citali, sta mislite o njegovim delima?

Upravu si. Stvarno zasluzuje zasebnu temu.
Najvise kod njega mi se svidja sto sam procitala jeste Siddartha. :)
Indijska religija bramanizam,budizam,..dusevni mir na svojstven nacin. ;)

smrc :cry: dakle ja ne mogu da citam hessea jel nemam ni dvaest nego 14?pa sta sad ja da radim
drugo kad kazes "imao uticaja" to ne mora da znaci da se covek poistoveti sa likom iz romana, ono moze da ima velikog uticaja na tebe iako niste krenuli istim putem...zar ne?
a sta je meni sa 14 dozvoljeno da citam? teenage romane?

Joj ja mrzim teenage romane..Oduvek sam volela da citam sto bi rekli " knjige za odrasle'' - istorijske,biografije..

Back