Hermafrodit

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
382.800
Afrodita, boginja ljubavi i lepote, rodila je Hermesu, slavnom glasniku bogova, sina, koga su nimfe othranile u pećinama Ide, planine u Troadi. Dečak je dobio ime Hermafrodit, jer se u njegovom liku lako prepoznavala božanska lepota Hermesa i Afrodite.

Kad je imao petnaest godina, taj ljupki dečak napustio je rodnu Idu i krenuo u svet da bi istražio nepoznate predele. Obišao je celu Likiju, zatim Kariju, i jednog dana se zaustavio kraj predivnog izvora u blizini Halikarnasa. Tu ga je ugledala nimfa Salmakida, u kojoj se odmah probudila strast, zbog čega je poželela njegovu ljubav. Stidljivi dečak je odbijao nimfino udvaranje, ali kad je ušao u začaranu vodu izvora da se okupa, Salmakida ga je strasno zagrlila i uputila molbu bogovima da joj omoguće da se zauvek sjedini sa lepim Hermesovim i Afroditinim sinom. Bogovi su uslišili njenu želju; Salmakida i Hermafrodit stopili su se u jedno telo, sa odlikama i dečaka i devojčice. Hermafrodit, koji je ušao u vodu kao muškarac, a iz nje izašao kao dvopolno biće, zamolio je svoje roditelje da svakog ko se okupa u izvoru Salmakide snađe ista sudbina.

Mit o Hermafroditu, njegov kult i predstave nastali su u grčkom svetu pod uticajem orijentalne religije i mitologije, kao i raznih arhaičnih običaja u kojima su izmenjivane uloge polova (svadbeni običaji u Sparti, Argu, na Kosu, Kipru i Kritu). U privatnom kultu poštovan je kao bog braka. Statue Hermafrodita postavljane su u kućama, kupatilima i gimnazijama. Njemu je posvećeno samo jedno svetilište, i to u atičkoj demi Alopeki. Na praznik Hibristika, koji je slavljen u Hermesovu i Afroditinu čast, muškarci su oblačili ženske haljine, a žene – muška odela. Kasnije je Hermafrodit povezan sa Dionisom; on je postao njegov miljenik i pratilac.

U likovnoj umetnosti Hermafrodit je predstavljan počevši od IV veka stare ere; najpre je prikazivan kao mladić sa dojkama, a u helenističko-rimskoj umetnosti – kao Afrodita sa muškim genitalijama. Najpoznatiju statuu Hermafrodita izradio je Polikle (II vek stare ere); statua je bila od bronze i prikazivala je usnulog Hermafrodita (mermerna kopija u Muzeju Terme u Rimu).

(grcka i rimska mitologija)

hermafrodit-slika.jpg

Ovo nije Likovna umetnost ali evo:

Sika je samo ilustracija teksta o Hermafroditu .Mnogi slikari su slikali likove iz grcke mitologije
Konkretno ova slika je delo italijanskog venecijanskog slikara ranog 18.veka Giovanni Antonio Pellegrinija i slika nosi naziv Salmacis and Hermaphroditus, nalazi se u privatnoj kolekciji i Pelegrini ju je naslikao u Veneciji negde oko 1708 godine

Postoje među nama ljudi koji bi najviše voleli da se uzvise nad svojim polom-da nisu ni jedan, ni drugi, da samo postoje.
Jesu li oni anti-hermafroditi?
Najjednostavnije je odbaciti sve i ne biti ništa. Sigurna sam da i takvi ljudi postoje, pa onda... kako se takvi ljudi zovu?

Nejasno mi je, vidim da može diskusija, ovaj deo:
"Hermafrodit, koji je ušao u vodu kao muškarac, a iz nje izašao kao dvopolno biće, zamolio je svoje roditelje da svakog ko se okupa u izvoru Salmakide snađe ista sudbina."

Da li je on to prokleo? Što znači da je bio žrtva.
Pokušao sam da shvatim i da je biti dvopolan prednost ali ipak više "vuče" ka ogorčenju (kletvi).

Drugo @Indigo3 nije isto dvopolan i bespolan. Anđeli bi trebalo da su bespolni (srećemo se na religiji ali nije bilo reči o tome).

Da povežem ovo dvoje: kako god okreneš bolje je biti muškarac? Anđeli nemaju ni grudi ni vaginu, a imaju nefunkcionalan penis (nefunkcionalan u seksualnom smislu, ali ipak imaju) i šta je to onda drugo nego dečak? Je l' to nekome jasno?

Treće: androgena manekenka, odnosno ex maneken, svetski a naš je Andrej Pejić, sada AndrejA. (Pežik na francuskom, Pedžik u Australiji, mislim da sad tamo živi), odličan primer, samo nažalost operisao se i sada je žena.

I još jedno pitanje: hermafrodit, koji bi trebalo da bude biće koje se samo razmnožava može da bude žena u nekoj evoluciji. Šta će penis bilo kome (pa i anđelima? Bespolni, a sa penisčićima)
Dakle, žena bi mogla sama da se autoreprodukuje, u tom slučaju muškarci ne bi ni postojali jer ne bi bilo potrebe za hromozomom Y,
doduše dobro je pitanje šta ćemo vam i sad? :lol:

Postavio sam nekoliko pitanja ovde jer ne znam gde bi bilo prikladnije.

I prijatan vikend! :)

Nejasno mi je, vidim da može diskusija, ovaj deo:
"Hermafrodit, koji je ušao u vodu kao muškarac, a iz nje izašao kao dvopolno biće, zamolio je svoje roditelje da svakog ko se okupa u izvoru Salmakide snađe ista sudbina."

Da li je on to prokleo? Što znači da je bio žrtva.
Pokušao sam da shvatim i da je biti dvopolan prednost ali ipak više "vuče" ka ogorčenju (kletvi).

Drugo @Indigo3 nije isto dvopolan i bespolan. Anđeli bi trebalo da su bespolni (srećemo se na religiji ali nije bilo reči o tome).

Da povežem ovo dvoje: kako god okreneš bolje je biti muškarac? Anđeli nemaju ni grudi ni vaginu, a imaju nefunkcionalan penis (nefunkcionalan u seksualnom smislu, ali ipak imaju) i šta je to onda drugo nego dečak? Je l' to nekome jasno?

Treće: androgena manekenka, odnosno ex maneken, svetski a naš je Andrej Pejić, sada AndrejA. (Pežik na francuskom, Pedžik u Australiji, mislim da sad tamo živi), odličan primer, samo nažalost operisao se i sada je žena.

I još jedno pitanje: hermafrodit, koji bi trebalo da bude biće koje se samo razmnožava može da bude žena u nekoj evoluciji. Šta će penis bilo kome (pa i anđelima? Bespolni, a sa penisčićima)
Dakle, žena bi mogla sama da se autoreprodukuje, u tom slučaju muškarci ne bi ni postojali jer ne bi bilo potrebe za hromozomom Y,
doduše dobro je pitanje šta ćemo vam i sad? :lol:

Postavio sam nekoliko pitanja ovde jer ne znam gde bi bilo prikladnije.

I prijatan vikend! :)
prvi deo_mitologija
drugi deo_mentalno stanje pretočeno u telo

Back