Herkules, najveći smrtonosni pauk Australije

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.450
Clip.jpg

Smrtonosni sidnejski pauk, nazvan „Herkules“, pronađen je na centralnoj obali, oko 80 kilometara severno od Sidneja. Predat je lokalnoj bolnici, kako bi se njegov otrov proučio i kasnije bio od pomoći, navodi se u saopštenju Australijskog parka reptila.

Eksperti za paukove u parku istakli su da je to najveći muški primerak ikada pronađen u Australiji.
Pauk je dugačak 7,9 centimentara i nadmašio je prethodnog rekordera iz 2018. godine, nazvanog „Kolos“.

Sidnejski pauci obično imaju dužinu od jednog do pet centimetara, pri čemu su ženke veće od mužjaka, ali ne tako smrtonosne. Uglavnom nastanjuju šumovite predele, prigradske bašte i farme u blizini Sidneja, najnaseljenijeg grada Australije, do priobalnog grada Njukasla na severu i Plavih planina na zapadu.

Pauk „Herkules“ dragocen je jer će doprineti programu protivotrova u parku reptila. Pauci koji se „bezbedno“ uhvate predaju se Australijskom parku reptila gde se iz njih izvlači otrov koji je neophodan za proizvodnju protivotrova koji spasava živote.

Od početka programa 1981. godine, u Australiji nije bilo smrtonosnog ujeda ove vrste pauka. Nedavno kišovito i vlažno vreme duž istočne obale Australije obezbedilo je idealne uslove za razvoj paukova.Skoro 50 novih vrsta pauka identifikovano u Australiji.

Боже.....МОЛИМ ТЕ !!!......Уништи прво све СТРШЉЕНОВЕ на свету па затим сваког паука и на крају муве. Нарочито оне "муве говнаре" зелене боје !
Možda jer nisam nikada bila ujedena od strane pauka, stršljena ili te zelene muve, imam potrebu da stanem u njihovu odbranu. :zcepanje:
Jednom ili dva puta sam doživela ujed pčele, ali to nije ništa posebno traumatično ostalo za mene-a pritom sam se osećala loše saznavši da te pčele najverovatnije nisu preživele to što su me ubole. Bila sam im na "njihovoj teritoriji".
Ta sićušna stvorenja volim. Razume se da neću da kreiram atmosferu svog doma tako da se razmnožavaju u mojoj neposrednoj blizini, ali paukčić tu i tamo mi ne pravi nikakav problem. Ni ovog-od bezmalo 8cm dužine-ne bih ubila, ali bih se potrudila da ga izbacim napolje kad bih ga primetila u svom domu.
Muva može samo da mi pokaže da nešto nije dovoljno čisto, kao i da moj prostor treba provetravanje.
Stršljen... ne znam gde tačno treba da idem da bih naletela na stršljenove.
Sećam se da sam kao mala jednom iznela muvalicu napolje i namerila da bijem muve. Moj deda je sedeo tu i kad me je spazio, shvatio je bez pitanja šta hoću da radim. Uz tihi jauk i praktično snuždeno mi je rekao da ne izigravam budalu i da vratim muvalicu u kuću, na svoje mesto.

Možda jer nisam nikada bila ujedena od strane pauka, stršljena ili te zelene muve, imam potrebu da stanem u njihovu odbranu. :zcepanje:
Jednom ili dva puta sam doživela ujed pčele, ali to nije ništa posebno traumatično ostalo za mene-a pritom sam se osećala loše saznavši da te pčele najverovatnije nisu preživele to što su me ubole. Bila sam im na "njihovoj teritoriji".
Ta sićušna stvorenja volim. Razume se da neću da kreiram atmosferu svog doma tako da se razmnožavaju u mojoj neposrednoj blizini, ali paukčić tu i tamo mi ne pravi nikakav problem. Ni ovog-od bezmalo 8cm dužine-ne bih ubila, ali bih se potrudila da ga izbacim napolje kad bih ga primetila u svom domu.
Muva može samo da mi pokaže da nešto nije dovoljno čisto, kao i da moj prostor treba provetravanje.
Stršljen... ne znam gde tačno treba da idem da bih naletela na stršljenove.
Sećam se da sam kao mala jednom iznela muvalicu napolje i namerila da bijem muve. Moj deda je sedeo tu i kad me je spazio, shvatio je bez pitanja šta hoću da radim. Uz tihi jauk i praktično snuždeno mi je rekao da ne izigravam budalu i da vratim muvalicu u kuću, na svoje mesto.
Недо ти Бог да те то чудовиште убоде. Он има исти отров као обична оса само што га има много. Пече као нпр. да угасиш цигарету на кожи. Да не причам о отоку и гушењу. Човек може да умре од тога. Буквално летећа змија. Као малог на селу су ме уједали и пауци и мрави и то они огромни од једног сантиметра и шта све не. Тако ти је кад спаваш у старој кући.

Недо ти Бог да те то чудовиште убоде. Он има исти отров као обична оса само што га има много. Пече као нпр. да угасиш цигарету на кожи. Да не причам о отоку и гушењу. Човек може да умре од тога. Буквално летећа змија. Као малог на селу су ме уједали и пауци и мрави и то они огромни од једног сантиметра и шта све не. Тако ти је кад спаваш у старој кући.
Pa, dobro... ali ti živuljci nisu ništa krivi, uplašeni su od nas više nego mi od njih. Zamisli ti da naletiš na nešto stotinama ili hiljadama puta veće od sebe, a preti svakim pomakom da ti uništi sve što imaš? Bogami, probao bi bar malo da "ujedeš" i sam.
Insekti su odličan primer zajedništva i strategije kako se kao mali braniti od velikih. Njihova poruka bi samo bila: "Ostavite nas na miru!"

Back