Herbarium....

Mozda je to isto sto sam ja nabrala danas

Evo šta sam slikao tog dana, a do danas je valjda još poraslo i rascvetalo se
fotografija0435.jpg

Žuti cvet rosopas ili rusa, plavi cvet ljubičica (do sada su precvetale), ovo sa uskim listićima slično četinarskim je broćika, srodna ivanjskom cveću, i to se kači na odeću jer ima neke kukice (nije još procvetala)
fotografija0437.jpg

Evo šta sam slikao tog dana, a do danas je valjda još poraslo i rascvetalo se
fotografija0435.jpg

Ovo sam ja nabrala, samo u malo razvijenijem obliku, al to je to 100%. I neke bele cvetice, pocele kolege da se smeju ko da sam neki loodak zato sto presujem biljke... Bas sam se smorila, kao da sam mentalac, ovamo ucis decu o prirodi i ... (proizvoljno dodati), a onda se smejes nekome.

Poslednja izmena:
Posto ja treba da pravim herbarijum, a pocela sam da presujem biljke pre nedelju dana, zanima me sta ce biti ako ne budem menjala cesto novinsku hartiju? I jos nesto, da li je dobar znak ako liske pocnu da žute ili da dobijaju crnu boju (u mom slučaju kopriva)?
P.S. Da li je tacno da biljke mogu lepo da se ispresuju za jedan dan ako ih popeglamo lepo peglom? Da li je to isto kao kad presujemo biljke mesec dana u novinama ispod teskih predmeta?

Kako, bre, mislis da ispresujes cvece peglom? Odakle ti ta ideja, zivota ti? Pa razmisli malo logicno, nije poenta da ih popeglas... I, da, kad nesto pocne da zuti i dobija braon boju, tj. kad pocne da truli, to je sama sustina susenja biljaka...Za 7 dana ces da imas masu necega. Baci negde u bastu, ili cvece. Kako ti to zamisljas, odes, poberes, popeglas peglom, eto herbarijum?!
Meni su moji cvetici ispali super, inace, da se pohvalim.

Poslednja izmena:
Posto ja treba da pravim herbarijum, a pocela sam da presujem biljke pre nedelju dana, zanima me sta ce biti ako ne budem menjala cesto novinsku hartiju? I jos nesto, da li je dobar znak ako liske pocnu da žute ili da dobijaju crnu boju (u mom slučaju kopriva)?
P.S. Da li je tacno da biljke mogu lepo da se ispresuju za jedan dan ako ih popeglamo lepo peglom? Da li je to isto kao kad presujemo biljke mesec dana u novinama ispod teskih predmeta?
Ako ne menjaš papir stalno, biljke će ti pocrneti :) i dobiće se neka ljiga kao kad ostaviš zelenu salatu predugo a ne pojedeš je :bljak:
Ne valja ni ako je crno ni ako je žuto. Lišće treba da bude zeleno.
Za peglanje predviđam da će ti se sve zapaliti a neke biljke imaju i otrovna isparenja.
Moj savet je da odeš odmah u šumu i pobereš sve šta stigneš i sledećih nedelju dana neprekidno menjaš novine. Angažuj celu familiju, ne moraš to sama da odrađuješ.

Mnogi iz prethodnih generacija su popeglali biljke i za jedan dan napravili dobar herbarijum...a cula sam da biljke brzo mogu da se ispresuju u mikrotalasnoj pecnici...
P.S. A sta ja da radim sto su mi neke biljke pozutele, a neke pocrnele; da li se to vazi ili moram opet da trazim biljke (srecom, vecina njih su mi ostale zelene)? Da li ima neka fora da se vrati boja (npr. ako cetinar drzimo na vodenoj pari nekoliko minuta, onda se osusi i stavim da se ispresuje, on nece izgubiti boju)...

Poslednja izmena:
I jos nesto, da li bi neko mogao da mi pomogne oko naziva biljaka koje ne znam...da postavim sliku ispresovane biljke, a ko zna da napise kako se zove biljka (a moze i preko e-maila)?? :D hvala unapred

Ako ne menjaš papir stalno, biljke će ti pocrneti :) i dobiće se neka ljiga kao kad ostaviš zelenu salatu predugo a ne pojedeš je :bljak:
Ne valja ni ako je crno ni ako je žuto. Lišće treba da bude zeleno.
Za peglanje predviđam da će ti se sve zapaliti a neke biljke imaju i otrovna isparenja.
Moj savet je da odeš odmah u šumu i pobereš sve šta stigneš i sledećih nedelju dana neprekidno menjaš novine. Angažuj celu familiju, ne moraš to sama da odrađuješ.

nije mi se pojavila nikakva ljiga...a listovi ponekih biljaka (koji su bili celi) sada su nekako osteceni i to poprilicno (bukva, npr)...znate li zato je to tako?

Ako si u stisci sa vremenom mozes da ih ispeglas, nece biti super, ekstra, ali ce moci da prodje. Ako ih peglas, peglaj postepeno, prvo sa cetiri, pet listova papira, pa kako ih isusujes, tako smanjuj kolicinu papira. Nece biti kao da si ih presovala mesec dana, ali ako je bas stani, pani, sluzice svrsi. Boju ne mozes da povratis, moras nove biljke. Postavi biljke, pa da vidimo jel mozemo da pomognemo.

Back