ivana96
Zainteresovan član
- Poruka
- 227
Da li neko moze detaljno da mi pojasni pravljenje herbarijuma...na netu sam trazila,ali nisam nasla...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li neko moze detaljno da mi pojasni pravljenje herbarijuma...na netu sam trazila,ali nisam nasla...![]()
jos jedno pitanje,jel treba da svaki dan menjam novine...?
E bas ti hvala na savetima. Imam ja jos jedno pitanje. Pocela sam da skupljam ove prolecne biljke. Prvo sam ih presovala u skolske knjige, pa sam shvatila da to tako ne ispada dobro, jer su plastificirane. Sad ih ubacujem u sveske za pismeni od prosle godinePrva dva dana (od branja i stavljanja u novine) treba dvaput dnevno da menjaš novine, naročito ako bereš biljke posle kiše jer su onda skroz vlažne iznutra. Što je biljka zeljastija treba joj više vremena da se osuši (ako uzmeš ovu grančicu od trešnje ona je sama po sebi drvenasta a na njoj su latice tanke kao papir, i tu nema šta mnogo da se suši, ali kad uhvatiš neku mrtvu koprivu e tu ćeš da se namenjaš novina)
To sam ja naučio na teži način na fakultetu gde JEDNOM nisam promenio novine jer sam bio umoran pa sam zaspao, pa mi je asistent posle rekao da je "ovaj herbarijum pravi šit" jer su sve biljke loše ispale.
Ako su biljke male slobodno ih stavljaj po nekoliko u jedan list novine, ionako će ti trebati dosta novina. Npr. sada ti se pojavljuju mišjakinje, to su ovi sitni beli cvetići sa puno malih latica.
I da, beri više primeraka iste vrste (i suši ih odvojeno) jer može da se desi da ti neki propadne (npr. iznad njega staviš neku skroz vodenastu biljku pa voda probije kroz novinu i prođe u onu ispod).
E bas ti hvala na savetima. Imam ja jos jedno pitanje. Pocela sam da skupljam ove prolecne biljke. Prvo sam ih presovala u skolske knjige, pa sam shvatila da to tako ne ispada dobro, jer su plastificirane. Sad ih ubacujem u sveske za pismeni od prosle godineNego, htela sam da kad sve to sakupim, napravim neki rad, zalepim na hamer, pa uramim. Moze li to? Da se ne cimam bzv, ako ne moze i ako ce da truli u ramu.
Mislila sam u staklo da uramim, klasicno kao sliku, nego razmisljam da li ce da truli u tomepa ne bih baš preporučivao da se uramljuju... kada se još više osuše, onda svaka promaja u sobi kreće da otkida malecke parčiće suvog lišća i dobije se nešto kao šumska stelja po podu...
Mislila sam u staklo da uramim, klasicno kao sliku, nego razmisljam da li ce da truli u tome
Ne, to je druga osoba.Ne znam zbog cega bi to radila..
Ovako ispadne jako lepo, a i pregledno..
Ono sto je bitno , jeste da te biljke sve vreme menjaju izgled, tako da ne mozes da utices na to kako ce se promeniti, koji ce delic ispasti, koji ce se delic saviti..
Ipak, to rade ljudi koji su kompetetniji...
Tebi treba herbarijum za skolu, a on je predvidjen da se radi ovako kao u prethodnim savetima koji su ovde postavljeni..
To je moje misljenje...
Ne, to je druga osoba.
Ivani96 treba herbarijum za školu a latisa je završila školu ali je interesuje da napravi zanimljiv ukras.![]()
Mislila sam u staklo da uramim, klasicno kao sliku, nego razmisljam da li ce da truli u tome
Da li neko moze detaljno da mi pojasni pravljenje herbarijuma...na netu sam trazila,ali nisam nasla...![]()
Presujem vec 2 nedelje u starim sveskama za pismeni![]()
Ako ti treba pomoc da sistematises neku biljku, javi se slobodno, mozes i na pp. I da, bilo bi pozeljno da za sistematizaciju biljka bude u cvetu, mada u srednjoj ne insistiraju puno na tome, sto olaksava pravljenje herbara.
Ja sam juče bio u šumi i procvetali su crvena mrtva kopriva (kao kopriva, sa crvenim cvetom), rosopas/rusa (žuti cvet, izdeljen list) i lučac (beli cvet, list sličan koprivi).
Pa to, ako je ubrala baš takve biljke ne mora da pita, odmah zna da je to to.Cini mi se da tebi ne trebaju latinski nazivi![]()
vec nas samo obavestavas o desavanjima u sumi
![]()
Pa to, ako je ubrala baš takve biljke ne mora da pita, odmah zna da je to to.
Ja sam juče bio u šumi i procvetali su crvena mrtva kopriva (kao kopriva, sa crvenim cvetom), rosopas/rusa (žuti cvet, izdeljen list) i lučac (beli cvet, list sličan koprivi).