Hemija u Matematickoj

Program hemije u MG je takav da su četiri razreda gimnazije prirodno-matematičkog smera smeštena u tri razreda. Doduše, ne znam kako će to biti u reformisanoj gimnaziji, pa je ovo podložno promeni.

Trenutno u školi predaju tri profesorke hemije: Nadija Udovičić, Anika Vlajić i Ivana Vuković. Nadija odlazi u penziju, tako da će ili doći neko nov ili će predavati neka od preostale dve profesorke. Imam iskustva sa obe.

Anika je jako dobra kao predavač, ali se teško dobijaju odlične ocene na kontrolnom. Usmeni je lakši i tu čak često i pomaže učeniku ako se zbuni. Njeni časovi su uglavnom opušteni. Ukoliko je sledeći čas kontrolni iz nekog drugog predmeta (npr. istorije), preslišava učenike (mada to važi za veliki broj profesora).

Insistira da na početku časa odgovara bar jedna osoba. Odgovaranje traje od 5 do 15 minuta (u zavisnosti od znanja učenika). Usmeni počinje tako što traži od učenika da uradi jedan zadatak ili iz "Testovnika za opštu hemiju" ili iz zbirke i taj zadatak radi na tabli. Posle postavi još nekoliko pitanja sa eventualnim potpitanjima. Mana usmenog je što uvek može da pita bilo šta iz gradiva rađenog u toku godine, ali je početni zadatak uvek onaj iz prethodnog gradiva (poslednja oblast). U svakom slučaju, tu nije teško dobiti 5.

Kontrolni ima četiri zahteva: dva teorijska pitanja i dva zadatka (sem na samom početku, kada je sve teorija). Svaki nosi po maksimalno 1 poen. Na teoriji se teško dobijaju poeni: neophodno je navesti skoro sve detalje u vezi sa pojavom koja treba da se objasni i da se nacrta slika. Ne ocenjuje urednost - sve može da pročita. Granice između ocena su, doduše, visoke. Ne znam kako tačno idu, ali samo sa sigurnošću znam da je potrebno oko 3.75 poena za 5 (zavisi i od tipa grešaka). Moguće je odgovarati umesto kontrolnog, ali tada pita isključivo gradivo koje je bilo na kontrolnom (pređenu oblast).

Ne znam tačno šta uzima u obzir kada zaključuje ocene na kraju, ali znam da na polugodištu, ako je neko između dve ocene, ali bliži manjoj, nudi da mu zaključi manju ocenu ili da sada dobije veću ocenu, ali da je opravda u drugom polugodištu. Ako je neko između dve ocene na kraju, mora da odgovara. Ne znam koliko vredi ocena za rad na času (to je uglavnom 5 ako se prati na času i s vremena na vreme odgovara na pitanja koja postavlja celom odeljenju).

Što se Ivane tiče, nama je davala testove sa po 10 zadataka, pri čemu je svaki nosio po 5 poena. Tu je bilo raznih zahteva: neki su bili na zaokruživanje, bilo je dopisivanja, crtanja šema... Nije bio preveliki problem dobiti 5 ili 4 na tome. S druge strane, s vremena na vreme bi došli kontrolni koji su imali samo zadatke i oni su bili nešto teži, ali bi zadaci bili slični onima koji su bili rađeni na času (uglavnom - ako se mnogo naljuti, ume da baš zabiberi zadacima koji su takmičarskog nivoa, a većina se ne takmiči iz hemije). Takav kontrolni obično ima 5/6 zadataka, sem ako je mini-test formata, kada ima 2 zadatka sa puno primera.

Dakle, na tim kontrolnima sačinjenim isključivo od zadataka bude različit broj poena po zadatku, ali - koliko se sećam - ne daje poene za polovično urađen zadatak (sem ako postoji računska greška, tada odbija npr. 1 poen od 4/5/6/7/8 ukupno). Zato je tu teško nadati se odličnoj oceni ako se najteži zadatak uradi do pola. Granice su standardne.

Nijedna od ovih profesorki ne daje iznenadne petominutne kontrolne sem ako se baš ne naljute. Nijedna od njih ne podnosi ako joj se pobegne sa testa (posebno Anika). Takođe, mnogo je bolje slušati šta profesorka priča nego posle čitati iz knjige (gde dosta stvari ostaje nedorečeno i nejasno).

Što se laboratorije tiče, do sada je ona bila u nekom haosu i nismo je mnogo koristili, ali bi sledeće godine situacija trebalo da se dovede u funkciju. Ko se takmiči iz hemije, Anika priprema. Kažu da su dodatne jako dobre. Samo, održavaju se nedeljom (kao i iz ostalih predmeta), a skoro uvek se održavaju u laboratoriji gde se vežbaju razne reakcije za takmičenje. Tu dolaze učenici svih razreda.

Eto, nadam se da sam bio od koristi. :)

Poslednja izmena:

Back