Helen Knoop - Svetlost dolazi iznutra

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.500
Helene Knoop je studirala kod Odd Nerdrum-a i postala deo renomirane „Nerdrum škole” u kojoj su filozofske ideje podjednako važne kao i slikanje
Helene Knoop.jpg

Helene Knoop
Ona je slikarka koja ceni iskrenost i ručni rad iznad ironije i originalnosti. A njene slike su za sve i za večnost.

Helene Knoop - Tutt'Art@ (2).jpg

Helen Knoop

U slikovnom univerzumu Helene Knoop suočavamo se sa estetikom koja je u oštroj suprotnosti sa onim
što se danas smatra „pravom umetnošću“.

https://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2011/07/helene-knoop

Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'Art@ (19).jpg

Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter

Norveški slikar, živi i radi u Oslu, Norveška. Njene slike ulja su autentične predstave ljudi sa senzualnim dodirom gde svetlost dolazi iznutra. Knoop ručno izrađuje svaku sliku, stvarajući visokokvalitetne slike koristeći dug proces često do godinu dana do završetka. Njene slike su
u klasičnom maniru sa uticajima renesanse i simbolizma.

Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'Art@ (8).jpg

Ona koristi materijale kao što su to radili Stari majstori; slika ulje na platnu, a slika iz života.

Brandon Kralik: Možete li da pričate sa mnom o friluftskolenu?
Helene Knoop: (Smeje se mojoj amerikanizovanoj švedskoj varijaciji norveškog izraza
za Plein Air School.) To je slatka, autentična stvar. To je kao mali kutak u koji možete
otići i uživati u slikanju sa drugim slikarima napolju.

Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'Art@ (4).jpg

Brendon Kralik: Sada imate decu; to je verovatno glavna stvar.
Helene Knoop: Deca. Pomislila sam posle godinu dana sa detetom da sam možda
postala glupa. Teško je spojiti biti žena, biti slikar i biti majka.

Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'Art@ (15).jpg

Dobro je biti mlad i slikati šta god hoćeš ~ na primer, živim na selu, vidim krave u zalasku sunca,
i tako je lepo...ali ne možeš da dođeš u njujorške galerije sa gomilom krava.

Brandon Kralik: Tokom godina, mnogo smo pričali o tome kako da napravimo kompoziciju.
O tome kako su najbolje slike nešto više od pukih portreta ili puke reprezentacije.

Helene Knoop - Tutt'Art@ (3).jpg

Helene Knoop

Helene Knoop: Da, možete uneti mnogo više istorije u to. Na primer, ako imate ideju za par i
želite da priča bude jača, onda možete koristiti simboliku da je ispunite.

Helene Knoop - Tutt'Art@ (10).jpg

Helene Knoop

Brandon Kralik: Gledajući kroz vaš rad, ne vidim toliko enterijera. Vaši subjekti su smešteni
u prirodi, a ne unutra.
Helene Knoop: Zavisi od motiva. Dobro pitanje. Nisam razmišljala o tome, samo to radim.
Ne mogu da podnesem da sam unutra tokom leta, pa naravno slikam pejzaž.

https://combustus.com/a-graceful-lingering-interview-with-helene-knoop/

Apollon - Apollo and the Muses - Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'Art@.jpg

Apollon - Apollo and the Muses - Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter

Brandon Kralik: Ali imate mnogo uticaja koji nisu norveški, kao Rodin, na primer.
Helene Knoop: Ali, mislim da svi slikari to rade, mislim, ništa nije novo. Svi koristimo uticaje
drugih kultura. Kada sam živela u Rimu, na mene su uticale slike i skulpture iz antike.
Bili su savršeni modeli za moje slike. To je već bilo u skulpturama, pa sam ih samo koristila.
To je bilo nakon što sam studirala u Nerdrumu, mislim 2005. Bilo je tako malo "aha!" za mene,
biti u Rimu.

Urania - Apollo and the Muses - Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'Art@.jpg

Urania - Apollo and the Muses - Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter

Venus-1-Venus-Pudica-I-2010-2011-Helene-Knoop-700.jpg

Venus-1-Venus Pudica-2010-2011-Helene Knoop

Oslobađajuće, tačno. E, sad slikam prirodu, živim u prirodi, ali nedavno smo kupili kuću bliže
Oslu. Možeš ići trajektom i traje samo 20 minuta, ali to je na više industrijskom mestu sa
umetnicima i piscima, tu su i fotografi, pa će to biti drugačije okruženje. Najbliži je berlinskom
stilu koliko možete doći u Norveškoj. To je novouređeni fabrički prostor, tako da će tamo biti
dosta aktivnosti. Uvek sam pod uticajem mesta na kome se nalazim.

Terpsichore - Apollo and the Muses - Helene Knoop 1979 - Norwegian Figurative painter - Tutt'A...jpg

Terpsichore - Apollo and the Muses - Helene Knoop 1979

Brandon Kralik: Pitam se koliko je važno da se norveški slikari povežu sa kolekcionarima u Sjedinjenim Državama. Da li vam je važno da tamo izlažete?
Helene Knoop: Zanimljivo je da pitate, jer ja mislim da je važno. Fascinirana sam brojem ljudi
koji slikaju u Sjedinjenim Državama. Naravno da tamo ima mnogo više ljudi nego u ovoj maloj zemlji, ali izgleda da je tamo više kretanja.

Brandon Kralik: Razgovarao sam sa mnogo ljudi o tome, i praktično svi koji su povezani sa
poslom to vide. Pošto sam živeo u Skandinaviji, video koliko je teško tamo za ovakvo slikarstvo, naterao me je da cenim ono što se dešava u Americi. Kada govorimo o filozofiji kiča, definišemo
je kao bezvremensku, lepu, dobro izrađenu i iskreno zadivljujuću. Da li sebe još uvek nazivate
kič slikarom?
Helene Knoop - Tutt'Art@ (17.jpg

Helene Knoop: Da. Odd je bio veliki nagon za to. On je to započeo i to je bila njegova ideja.
Oda dugo nisam srela zbog suđenja, i zbog moje situacije, i to je uticalo da se o tome progovori. Moram da utvrdim ko je zaista zainteresovan pre nego što uđem u to. Neki ljudi misle da nema problema i za njih dajem laku verziju, ali ako vidim da postoji interesovanje za kič, onda prvo govorim o svetu umetnosti, da objasnim zašto je kič neophodan. Većina ljudi nije na tom nivou
i uopšte ne razume svet umetnosti. Možda morate da budete u Sjedinjenim Državama da biste razgovarali o promeni, ne znam.

Back