Hektar zemlje - projekat za spas čovečanstva

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prosečan seljak jako teško živi od poljoprivrede. Kako misliš da će gradske face uz pomoć edukacije i pri tom ograničeni da rade samo za sebe zaista i sprovesti to što žele.
Prosečan seljak ne živi od poljoprivrede,jer je potrebno mnogo ulaganje,dok prosečni poljoprirednici žive pristojno od poljoprivrede. Da bi se zvao "poljoprivrednik",moraš da imaš svaku mašinu,za posao kojim se baviš. A mašine nisu jeftine.

Prosečan seljak ne živi od poljoprivrede,jer je potrebno mnogo ulaganje,dok prosečni poljoprirednici žive pristojno od poljoprivrede. Da bi se zvao "poljoprivrednik",moraš da imaš svaku mašinu,za posao kojim se baviš. A mašine nisu jeftine.
Žive al kako žive. Ko nema bar 10 15 hektara je bazično sirotinja. I da odavno postoje poljoprivresne mašine i traktor ima većina seljaka.
Hoću da kažem slobodno otidite na selo, čeka vas naporan rad, neizvesnost i neditatak novca...

Žive al kako žive. Ko nema bar 10 15 hektara je bazično sirotinja. I da odavno postoje poljoprivresne mašine i traktor ima većina seljaka.
Hoću da kažem slobodno otidite na selo, čeka vas naporan rad, neizvesnost i neditatak novca...
Ovaj deo je apsolutno netačan. Baštovanstvo ne traži više od 1 hektar,čak šta više,to je i previše za baštovanstvo,ljudi namlatili pare na pola hektara.
Ne pričaj napamet.

Ne mogu svi to da rade. Ako prozvedeš višak npr kupus, a te godine nema potrebe za kupusom, čitav rod bacaš. Da svako može da preživi sa hektarom, svi bi bili zadivoljni. Ali to nije slučaj.
Nikad se ne baca čitav rod,jer potražnja može samo da se smanji,ne i da nestane kao da je neko isključio. Svako može da preživi sa hektarom,ali kao što si rekao na početku,ne mogu to svi da rade i problem je obično samo do njih,neko je rodjen da bude gotovan na primer ili nije snalažljiv. Zbog manjka snalažljivosti,svi traže posao od 9 do 5 sa fiknom platom na kraju meseca,dok u životu ništa nije fiksno.

U čiravom ovom planu nije mi jasno kako funkcioniše ovo zapravo - plan setve i kasnije konzumacije proizvedene hrane tokom gidine dana. Da zaista proizvedeš tu hranu i da se njome ishraniš i ničim drugim.
Znači šta seješ, kako čuvaš hranu da bi bila dovoljno sveža za konzumaciju tokom godine, pretpostavlham da hleba nema i naravno obezbeđenje od rizika da rod ne uspe.
Ja nekako ne vidim da je to moguće, zato valjda i pišem ovde..
Inače ova tema i jeste počela sa tezom da će ti ostajati više slobidnig vremena ukoliko usvojiš ovaj model jednog hektara iz čega zaključujem da se očekuje da je reč o lakšem poslu.
I sad opet kad pogledam šematski crtež zaključejem da se hrana proizvodi na max 25 ari, tako da plan ishrane treba podreditu tome..

Sa jednim hektarom porodica (uzmemo u obzir da bi morala cela porodica da se aktivira,u suprotnom plaćeš radnike nadničare) bi mogla da se koncentriše na baštovanstvo,sve po malo da poseje,plastenici... Hleb moraš da kupuješ,osim ako ne pozajmiš mašinu i poseješ 15tak ari žito da preteraš godinu,pa kupiš NPK djubre i pobacaš ručno ako nemaš rasipač...pa vršaj,platiš ako nemaš kombajn...15 ari mu dodje 10 do 15 evra...
Ne možeš biti nezavistan,ali nikad nećeš da propadneš. O tome se sad razmišlja valjda zbog ove korone,koja je mnoge bacila na kolena.

Prosečan seljak jako teško živi od poljoprivrede. Kako misliš da će gradske face uz pomoć edukacije i pri tom ograničeni da rade samo za sebe zaista i sprovesti to što žele.
Лакше ће пасти учење грађанима него сељацима. У овом тренутку људи
на селу раде све потпуно погрешно и то мора да се измени. Што значи
да ће ови први учити, јер не знају, а ови други ће тешко да се одрекну
већ стеченог погрешног знања.

Poslednja izmena:
A zašto je potrebno pošumiti, ne razumem
Зато што ће Војводина у супротном постати пустиња.
Иначе, пројекат Хектар земље ће се далеко једноставније реализовати у
напуштеним селима и тамо где нико земљу годинама није обрађивао, него
у Војводини. Много је затровано. Године су потребне да се све врати у
нормалу.

Meni se cini da je to bila neka knjiga o zvonecim kedrovima.
Ima na netu valjda da se nadje.
U svakom slucaju , za penzionere, umetnike, internetiste I raznorazne koji rade od kuce nije losa varijanta ziveti na salasu sa solarnim sistemom i optickim internetom.
Анастасија од Владимира Мегреа.
Може да се нађе у пдф-у бесплатна књига. Нешто је лошији превод
него у штампаној, али нису неке значајније разлике.

Она је заправо творац те идеје. То је за мене било откровење, да је
неко после толико деценија мрака коначно дао решење. Јер сви мање
више видимо да нешто није како треба, и говоримо шта више нећемо,
али нико до сада није изнео нешто ка чему би вредело кренути.

U čiravom ovom planu nije mi jasno kako funkcioniše ovo zapravo - plan setve i kasnije konzumacije proizvedene hrane tokom gidine dana. Da zaista proizvedeš tu hranu i da se njome ishraniš i ničim drugim.
Znači šta seješ, kako čuvaš hranu da bi bila dovoljno sveža za konzumaciju tokom godine, pretpostavlham da hleba nema i naravno obezbeđenje od rizika da rod ne uspe.
Ja nekako ne vidim da je to moguće, zato valjda i pišem ovde..
Inače ova tema i jeste počela sa tezom da će ti ostajati više slobidnig vremena ukoliko usvojiš ovaj model jednog hektara iz čega zaključujem da se očekuje da je reč o lakšem poslu.
I sad opet kad pogledam šematski crtež zaključejem da se hrana proizvodi na max 25 ari, tako da plan ishrane treba podreditu tome..
Хлеба може да има, наравно. На неком делу могу да се посеју житарице,
мада се брашно може направити од много тога. Док нису почеле алергије
на глутен, нисам ни знала колико врста брашна постоји.

Што су разноврсније културе на имању, то је мањи ризик од тога да род не
успе. Нешто ће свакако родити. Једне године више, друге мање. Зимнице
у нашем народу још увек нису сасвим изашле из моде.

Шема је прилично груба. И тешко је дочарати како изгледа шума коју користиш
за огрев. То није тако дубока и мрачна шума, заправо. Има много делова где
је тек подмлађена, где је светлија и много сорти поврћа које трпе хлад или
проређени хлад, могу и ту гајити. Заправо тих пермакултурних трикова о томе
како се простор може организовати има безброј.

Хлеба може да има, наравно. На неком делу могу да се посеју житарице,
мада се брашно може направити од много тога. Док нису почеле алергије
на глутен, нисам ни знала колико врста брашна постоји.

Што су разноврсније културе на имању, то је мањи ризик од тога да род не
успе. Нешто ће свакако родити. Једне године више, друге мање. Зимнице
у нашем народу још увек нису сасвим изашле из моде.

Шема је прилично груба. И тешко је дочарати како изгледа шума коју користиш
за огрев. То није тако дубока и мрачна шума, заправо. Има много делова где
је тек подмлађена, где је светлија и много сорти поврћа које трпе хлад или
проређени хлад, могу и ту гајити. Заправо тих пермакултурних трикова о томе
како се простор може организовати има безброј.
Mislim da je reč o površnom i nerazrađenom planu. Gradske face mogu da žive u prirodi, ali u vikendici u koju će sprovesti innernet i raditi posao od kuće, raditi neku bašticu fore radi i svima pričati da je to neki cool lifestyle... I kao fora jedu to što proizvedu, a ostalo im donesu preko walta, naravno vegansku hranu...

Mislim da je reč o površnom i nerazrađenom planu. Gradske face mogu da žive u prirodi, ali u vikendici u koju će sprovesti innernet i raditi posao od kuće, raditi neku bašticu fore radi i svima pričati da je to neki cool lifestyle... I kao fora jedu to što proizvedu, a ostalo im donesu preko walta, naravno vegansku hranu...
To zaključuješ na osnovu onoga što sam ja o planu prenela?
Ali ja sam tek načela ovu temu, a koliko tek ima da se kaže a da ja
ne znam. Ima ljudi koi već uveliko žive na taj način i sigurno bi mogli
daleko više da ispričaju.

''Ogromna je domovina, ali nema na njoj čak ni hektara zemlje tvoje, gde bi mogao
za svoju decu, potomke, da sazdaš rajski ugao. Ipak, došlo je vreme da se započne.
Od svih zakona koji postoje, može se iskoristiti onaj koji je najpovoljniji.
- Zakone sve, u svakom slučaju ne znam, ali sam ubeđen da nema zakona kod nas,
koji dozvoljava svakome da za navek poseduje neku količinu zemlje. U zakup
seljacima daju i mnogo hektara, ali ne na više od devedeset devet godina.
- Šta je, tu je, za početak se može uzeti na kraći rok, ali se hitno mora sačiniti zakon,
da zavičaj svako ima, zemlju. Od toga procvat zavisi državni. A ako nema ozbiljnog
zakona, onda ga znači treba stvoriti.''

I taj su zakon u Rusiji promenili

''Ogromna je domovina, ali nema na njoj čak ni hektara zemlje tvoje, gde bi mogao
za svoju decu, potomke, da sazdaš rajski ugao. Ipak, došlo je vreme da se započne.
Od svih zakona koji postoje, može se iskoristiti onaj koji je najpovoljniji.
- Zakone sve, u svakom slučaju ne znam, ali sam ubeđen da nema zakona kod nas,
koji dozvoljava svakome da za navek poseduje neku količinu zemlje. U zakup
seljacima daju i mnogo hektara, ali ne na više od devedeset devet godina.
- Šta je, tu je, za početak se može uzeti na kraći rok, ali se hitno mora sačiniti zakon,
da zavičaj svako ima, zemlju. Od toga procvat zavisi državni. A ako nema ozbiljnog
zakona, onda ga znači treba stvoriti.''

I taj su zakon u Rusiji promenili
Anastasija kazivačica u Zvonećim kedrovima,je mnogo toga rekla,međutim
mnogo toga je suviše bajkovito i rečeno širokom ruskom dušom..ali stvarnost
je nešto grublja.

Back