Hecnoch - saveti za kućnu negu

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.726
Prvo, izvinjavam se ako nisam prvilno napisala naziv bolesti
jer ja za nju prvi put čujem
dete mi u sredu završilo u bolnici zbog te hebene bolesti (uz to se teško i izgovara) a mislila sam da će samo dobiti kremicu i kraj
kad ono---:roll: mora da leži u bolnici

Primetila sam jedno veče da ima otok na zglobu i i jednu crvenu flekicu na nozi
a sasvim se normalno ponašao i uopšte mi nije bilo jasno odakle mu otok i kad se povredio....
ali eto...to je usled pucanja kapilara a to je posledica pada imuniteta od prethodne bolesti(kašljao je i imao je upalu uha i primao je antibiotike)...a takođe se dešava , samo ređe da ima krvarenje u bbubrezima i crevima
pratili smo, u mokraći nema krvi, a stolicu nisu gledali jer nisu imali čime da uzmu :mrgreen::roll:
no dobro
rekli su mi da sad, kad smo stigli kući ja pratim dali ima krvi u mokraći i stolici
sad meni nije jasno dal se to uopšte vidi golim okom?
naročito je nezgodno za stolicu, jer moram da je mešam :bljak:
i rekli su strogo mirovanje što znači da nema mrdanja iz kreveta ni u wc nego u nošu...ionako moram da vidim ima li krvi--dr stalno napominje "noge gore"

e sad, ja molim nekoga ko malo više zna da mi da neke informacije o bolesti
i naravno, savete za kućnu negu
šta da mu dam od preparata? lekova?

u nedelju imamo kontrolu.jer je tad dr dežurna
hvala unapred

Вееед, драга...на теми коју си поставила на ДиП-у сам написала да сам лежала месец дана у болници...и замисли, диагноза је била Хенох- Шонлајнова пурпура.:lol:
Наравно, тад је то било тек описано (1988. године) и није се превише знало.
Све у свему, добро је што сте дете одвели док је још на ногама, ја сам имала ноге до колена у крвним подливима. Замисли ту туфну изнад зглоба по целим ногама, е тако је мени било.;)
Држали су ме на дијатема (а имала сам једба 15 кг) мислећи да је алергија што и јесте у неку руку а би на крају закључили да је код мене због катастрофалних крајника и хиперреакције на гној који ми се сливао на плућа.
Исто сам имала отоке око зглобова ногу али и руку. ;)
Важно је да га лекари прате јер не дај Боже, без надзора и терапије то може да оде на капиларе црева и мозга па да проузрокује штету за цео живот.
Значи, буди мирна што је у болници. ;)
Све ће бити како треба. :)

Sofija, hvala na odgovoru, puno mi znači
inače, došli smo kući jer je počelo da se povlači, ali samo na vikend, znači nismo dobili otpusnu listu
ali otocina zglobu i onaj manji na kolenu su se skroz povukli ostalo je još malo crvenila po nogama
u nedelju je kontrola, tad je dr koja ga vodi dežerna pa ako nastavi da se povlači, dobijamo i otpusnu listu

ali krvarenje i na mozak ijuuu :eek:

nego...koja je terapija
oni su nam od terapije dali jedno veliko ništa
čak mi je drzabranila da mu dajem i vitamine, propoliss....:eek: nego da jede samo ono što mu daju u bolnici
ali meni je logično da dete poradi na jačanju imuniteta jer je bolest upravo prouzrokovana padom imuniteta
moramo da mu dajemo više voća i povrća, salate

i rekli su mi strogo mirovanje, valjda da se ne bi zamarao
vidim da se povlači, mirovanje očigledno deluje
i nema novih "tačkica"

p.s.
da li se tebi navratilo ikad
koliko često se bolest navraća?

Вед, терапија и јесте од лекова ништа. ;)
Мене је лечио Марио Абинун, један сјајан имунолог који је побегао с Института због маторих лекара који су учени по старој школи и нису били довољно далековиди да схвате да ће имунологија бити наука будућности у медицини.

Мора да буде на тој посебној исхрани, никакви ваши додаци!!
Није то ПАД имунитета , напротив, реч је о ХИПЕРИМУНИТЕТУ тј. његовом прејаком дејству на неки антиген у организму. Па су страдали капилари. ;)
Увек крене од ногу, па се шири на горе- црева, бубрези, плућа, мозак.
Не можеш ти голим оком да видиш микрокрварење, може да се види само кад је крварење баш изражено.

Код мене је ствар била компликованија јер је та врста пурпуре још увек била неиспитана. Значи код мене се ствар дешавал 1988. године. Нису контали шта је. Прво су мислили да је алергија на пеницилин па су ме кљукали еритромицином. Сећам се као јуче, дође сестра и мени детету од 6 година да ону коњску таблету еритромицина.:roll: А она не зна се да л' је горча или већа.
Бљак!
Наравно, сестра се окрене, ја пљунем у кадицу. :lol:
Ето, тако сам ''лечена '' еритромицином. ;)
Повукло се само од себе тј. од лежања у болници.
Није се више никад враћало.
Али након три године сам извадила крајнике, Марио Абинун је инсистирао. А за те три године је био још којечега на здравственом плану код мене. Након вађења крајника, нисам имала више ни поштену грлобољу. :)

ok, Hvala na odgovoru
i šta sad? samo da leži i odmara, da jede dijetalno (to kako su nam savetovali) i da čekamo da prođe?, da pratimo ima li pogoršanja?
ako se povlači sa nogu jel to kao neka garancija da se ne širi ka bubrezima i crevima? ;mrgreen:
onda je najgore od svega kako izvesti "strogo mirovanje"

nego, Sofija, reci ti meni
ti preparati , konkretno Vitacid (vitaminski sirup) i propolis, da li bi to njemu pomoglo ili odmoglo u ovom stanju
inače, bolje, je muž ga je vodio na kontrolu, kaže dr da je bolje, kontrola opet u petak, ali još nismo dobili otpusnu listu

Bane ima 6 godina
čitamo priče
boji u krevetu, crta,..namestila sam mu da gleda tv iz kreseta
ali dosadi mu sve on bi i dalje da šeta

i teram ga da pije ceđeno voće., domaće supe sa knedlama.itd....ma ko šamar...on bi čovek čokolade i čipseve
(ima 20 kg, nije gojazan, ali on oće baš ono što ne sme

Bane ima 6 godina
čitamo priče
boji u krevetu, crta,..namestila sam mu da gleda tv iz kreseta
ali dosadi mu sve on bi i dalje da šeta

i teram ga da pije ceđeno voće., domaće supe sa knedlama.itd....ma ko šamar...on bi čovek čokolade i čipseve
(ima 20 kg, nije gojazan, ali on oće baš ono što ne sme
Могуће да су чоколаде, чипсеви и још понешто од вештачке хране били окидач за болест.

ne bih rekla da su okidač, ali u mnogome otežava oporavak
Е сад замисли како су материје из тих намирница продирале кроз плаценту док си га носила, а сама се тиме хранила, па досцније док је као мали то и сам јео...
Схвати овај догађај пре свега као упозорење да се у нечему греши код исхране, ма како ти њему желела добро, јер логика типа зашто њему смета, а мени, мм, мојим родитељима итд не смета, не шљака.
Ти и остали нисте или сте тога имали мало у детињству, а данас су деца тиме преоптерећена.
Ако избациш кока колу и остала пића из маркета, брзу клопу, супе из кесице итд, онда нека то буде и за вас маторце, а не само за њега.
Па издржите макар до пролећа требало би да се изненадиш бољитком и вас и клинца, у крајњем случају не кошта те много, а сигурно не шкоди.

Ма ко то зна шта су окидачи. ;)
Моја мајка је практично вегетаријанац. У време кад је била трудна са мном није било ових чудеса обогаћених емулгаторима па сам ја, као и Бане, са 6 година прележала тај васкулитис.
А да не причамо тек о мојој исхрани тј. о томе да сам евентуално нешто уносила нездраво. Нема ни говора о томе.
Др који ме је лечио је мислио да је од гноја са крајника, али ни за то нисмо добили доказ.
Мислим да ту нема правила али је факат да се пацијент одмах стави на дијету. Моја дијета је била пилећи батаци и карабатаци и печени кромпир.
Буквално су ме тиме хранили месец дана у болници.

Овако су мени ноге изгледале, само што су биле целе модре, није било плажа без васкулитиса:

e Sofija, ako me dosad nisi utešila, sad zasigurno ----jesi, majke mi
Bane ima na desnoj nozi 2 (slovima dve) a na levoj nozi 1 (slovima jednu) tačkicu
otoci su se skroz povukli
možda je grubo od mene što se tešim time da eto ima gorih sluajeva
msm ja bih volela da sva deca budu skroz zdrava i da mogu da trče i igraju se slobodno

ništa, miruje, ne baš skroz strogo jer jede za stolom i ide u wc ( ćuti nemoj reći doktorki jer ona je rekla da mora da jede u krevetu i da ne sme ni po sobi da šeta :mrgreen)
ali dobro, većinu vremena ipak miruje

a što se tiče ishrane rekla sam:gde ima navika ima i odvika
nema smoki, čips i ta sranja više, napolitanke :roll:
e da...i njemu su davali krompir u bolnici hehe

Баш ми је жао Вед. :( Како је Бане сад?
Ето, Бане је доказ да теорија и пракса не морају ићи ''руку под руку''.
У мом случају је било тако- повлачење с ногу је означавало оздрављење.

hvala na pitanju, Bane je dobro, dobro se oseća, sve je ok, ali Još eto, nismo dobili otpusnu listu, 4.1. idemo na kontrolu
samo...i lekari su negde mislim očekivali tj bili spremni na ovako nešto, oću reći ovo je, koliko sam shvatila takva bolest-- podmukla....čini se da se povlači, kad može doći do pogoršanja

nego... jel ovo ostavlja posledice
koliko u kasnijem životu mogu očekivati da dete ima neke probleme sa organima za varenje?

inače, rekli su mi da je ovo stanje gore od upale pluća

e sad i pitanje: da li, i u kojim slučajevima je upala pluća zarazna?
i kako se prenosi meningitis?
pošto---ne moram ni da napominjem ...bila su dva deteta sa upalom pluća i jedno dete za koje su sumnjali na meningitis, ali njega su premestili, odmah nakon prijema

Poslednja izmena:
hvala na pitanju, Bane je dobro, dobro se oseća, sve je ok, ali Još eto, nismo dobili otpusnu listu, 4.1. idemo na kontrolu
samo...i lekari su negde mislim očekivali tj bili spremni na ovako nešto, oću reći ovo je, koliko sam shvatila takva bolest-- podmukla....čini se da se povlači, kad može doći do pogoršanja

nego... jel ovo ostavlja posledice
koliko u kasnijem životu mogu očekivati da dete ima neke probleme sa organima za varenje?

inače, rekli su mi da je ovo stanje gore od upale pluća

e sad i pitanje: da li, i u kojim slučajevima je upala pluća zarazna?
i kako se prenosi meningitis?
pošto---ne moram ni da napominjem ...bila su dva deteta sa upalom pluća i jedno dete za koje su sumnjali na meningitis, ali njega su premestili, odmah nakon prijema

Јесте подмукла болест.
Последице се виде одмах ако је интензитет болести био јачи, а ако је био слабији онда нема последица.

Упала плућа није заразна. Тј. да би се плућа запалила потребно је да постоји пад имунитета плус осетљивост органа у датом тренутку.
Као и менингитис. Да би бактерија доспела до ликвора тј. менинги мора да постоји проходан пут за то.
Дете које одмах склоне на интензивну негу због сумње на менингитис не склањају због тога што би могло да зарази друге већ због тога да други не би њега нечим заразили. ;)
Како је Бане сад?

Back