HCP - visokokonfliktne ličnosti

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.517
Visokokonfliktne ličnosti (engl. high-conflict personalities – HCP) su osobe koje u interpersonalnim odnosima često izazivaju ili pojačavaju sukobe i to na način koji je intenzivan, dugotrajan i teško rešiv.

Da li ste nekada sreli nekoga za koga ste u nekom momentu pomislili:
"90% ljudi se nikada ne bi ponašalo ovako"

Na šta vas asocira pojam "visokokonfliktna ličnost"?
Kako definišete "tešku" osobu u međuljudskim odnosima?
Koje osobine najčešće primećujete kod ljudi koji izazivaju/pokreću konflikte?
Kako možemo da razlikujemo osobu koja prolazi kroz težak period od one koja ima trajno konfliktan obrazac ponašanja?

Mislim da nikada nisam srela osobu koja je visokokonfliktna ličnost.

Sam pojam "visokokonfliktna ličnost" asocira me na osobe uvek spremne za svađu. I na one koji prvi započinju svađe.

Imaju negativan pogled na život, tvrdoglave su, razmažene u smislu da žele da sve bude po njihovom.

Kako možemo da razlikujemo osobu koja prolazi kroz težak period od one koja ima trajno konfliktan obrazac ponašanja?

Osoba koja prolazi kroz težak period jednom će reći zašto se tako ponaša.

Oni koji imaju trajno konfliktan obrazac ponašanja nikada neće objasniti zašto se tako ponašaju.

Prva stvar koja meni pada na pamet je takve osobe non-stop okrivljuju i napadaju druge, a takođe da su i emotivno nestabilne.
Par puta mi se desilo da naletim na tako nekog i baš može da se vidi da osoba donosi probleme sa sobom.
U neku ruku je i moj matori takav, jer gde god da izađe primarno se verbalno pokači sa nekim u fazonu: on je uvek u pravu, morad da ide po njegovom, vređa/provocira, gleda crno-belo ili si mu najbolji prijatelj ili si mu najgori neprijatelj.

Poslednja izmena:
Negde procitah da skoro svi imamo dijagnozu
ali da skoro niko nije pregledan.
Karikiram naravno malo...
ali cinjenica je da je tesko razlikovati visoko konfliktne od drugih
posebno u poslednje vreme
Ljudi su toliko nervozni i pod stresom i to masovno da zaista nemam zelju za komunikacijom
povlacim se u svoj mali svet i dizem kineski zid
A poznajem ljude koji vecito pocinju neke necu reci svadje nego konflikte
ali ne umem da kazem da li imaju neki poremecaj ili su samo navikli da im se svi sklanjaju.

Negde procitah da skoro svi imamo dijagnozu
ali da skoro niko nije pregledan.
I meni se čini da većina nas ima neku nazovimo to toksičnu notu što se tiče naše ličnost. Ne bi me čudilo da smo gotovo svi nekim delom narcisi, ali da se to ne vidi na prvu loptu, takođe ima i više vrsti narcisa. Na to se dodaje i neki stepen anksioznosti pa pod pritiskom najčešće doće i do neke zbrke.
Karikiram naravno malo...
ali cinjenica je da je tesko razlikovati visoko konfliktne od drugih posebno u poslednje vreme.
Pa rekao bih da ovi visokokonfliktni imaju tu inicijativu da nas ničim izazvani napadnu i sl.
Ovi što nisu visokokonfliktni će da beže ili se povuku u sebe.
Ljudi su tolik nervozni i pod stresom i to masovno da zaista nemam zelju za komunikacijom povlacim se u svoj mali svet i dizem kinski zid
Verovatno je tako i najzdravije, čuvaš svoj mir - to nema cenu.
A poznajem ljude koji vecito pocinju neke necu reci svadje nego konflikte ali ne umem da kazem da li imaju neki poremecaj ili su samo navikli da im se svi sklanjaju.
Može tu svašta biti, ono ako se takve stvari periodično ponavljaju ima tu nečega, ako se baš retko dese kontam da je do neke trenutne tegobe/situacije. A ima i onaj momenat kako reaguju i pitanje:
Da li bi se 90% ljudi tako poneli u toj i toj situaciji?

(Inače neka teorija je da je ovakvih 10-20%)

Ljudi se retko menjaju.
Evo primer
moj direktor je bas visokokonfliktan npr
ako i za jotu nisi na njegovoj talasnoj duzini ume da bude veoma neugodan
nema obzira u komunikaciji ne zanima ga niciji problem
uvek napada i fura cak i pasivnu agresiju ponekad
a narod kaze pa sta mu je sad nije bio takav pre
heh
ja ga znam od 14e godine a to niko ne zna
djubre bio djubre ostao i sad to samo izlazi na povrsinu
tacnije ljudima pada prag tolerancije
eto

Ljudi se retko menjaju.
Sami od sebe se retko menjaju, međutim pod pritiskom su promene izuzetno lake.
Zato bi tu trebali da budu zatvori i slične institucije.
Npr. krajnje je retko da se neko sam od sebe promeni na bolje, uglavnom treba da se nađe neko pored nas - na tom principu funkcioniše i psihoterapija tj. da ne bude ono napraviš jedan korak napred, a tri nazad.
Evo primer moj direktor je bas visokokonfliktan npr
ako i za jotu nisi na njegovoj talasnoj duzini ume da bude veoma neugodan nema obzira u komunikaciji ne zanima ga niciji problem uvek napada i fura cak i pasivnu agresiju ponekad a narod kaze pa sta mu je sad nije bio takav pre heh ja ga znam od 14e godine a to niko ne zna djubre bio djubre ostao i sad to samo izlazi na povrsinu tacnije ljudima pada prag tolerancije
eto
Specifični su ljudi na visokim pozicijama - da bi se kod nas probio dosta često moraš da budeš đubre. Ali ono tu je i momenat da retko kada znamo kroz šta je tako neko prošao da bi ispao takav, možemo samo da reagujemo u smeru da sebe zaštitimo od takvih ili da izbegavamo.

Vecina ljudi izbegava.
U konkretnom slucaju djubre je ostalo djubre
bunio se zbog tretmana bivse direktorke prema njemu
a on jos gori prema svima evo 14 godina
a pre toga isto bio djubre
Ljudi sada posle toliko godina izbegavaju bilo kakav kontakt osim minimalnog
naucili su da se s takvima ne moze komunicirati...

Visokokonfliktne ličnosti (engl. high-conflict personalities – HCP) su osobe koje u interpersonalnim odnosima često izazivaju ili pojačavaju sukobe i to na način koji je intenzivan, dugotrajan i teško rešiv.

Da li ste nekada sreli nekoga
Jesam vise puta.s obzirom da ovde pričamo i ličnim iskustvima oko toga za sada sam ih preživeo.
Najveći deo od njih je narodski rečeno odraslo na ulici prvo reaguju pa razmišljaju ili alkoholicari ili narkomani ili jednostavno imaju neku šifru.najopasnije visokokonfliktne ličnosti su međutim one koje su to postale zbog nekog ličnog interesa.interesa u smislu emocija ili jednostavno profita.
To je jednostavno moje mišljenje oko toga

Poznajem stariju žensku osobu koja je sa svima u zavadi pa i rodjenim sestrama.
Ona samo o sebi priča i kad pitaš nešto i vezi nekog drugog.
Primjetila sam da voli popiti pa sve kontam da su to pjanske svadje ali i trezna pljuje po sestrama..
Teško je razlučiti jesu li to alkoholičarske nervoze ili nešto drugo.

Primjetila sam da voli popiti pa sve kontam da su to pjanske svadje ali i trezna pljuje po sestrama..
Teško je razlučiti jesu li to alkoholičarske nervoze ili nešto drugo.
Alkohol promeni ponašanje a ako je osoba prešla granicu i postala alkoholicar sa vremenom iz nje izbija ono najgore čak i kada je naizgled trezna.takve osobe su većinom (sto ih poznajem)visokokonfliktne ličnosti.uostalom to je već i naučno dokazano.
Svi su na isti kalup i za izbegavanje.to važi i za ostale sto sam nabrojao.kao da su tempirana bomba.nikada nisi načisto kada ce iskrsnuti problem.a nije pitanje da li ce vec kada ce se to desiti

Da li ste nekada sreli nekoga za koga ste u nekom momentu pomislili:
"90% ljudi se nikada ne bi ponašalo ovako"

Na šta vas asocira pojam "visokokonfliktna ličnost"?
Kako definišete "tešku" osobu u međuljudskim odnosima?
najverovatnije im je dokurcila okolina pa sta ce drugo nego da budu konfilkni

Alkohol promeni ponašanje a ako je osoba prešla granicu i postala alkoholicar sa vremenom iz nje izbija ono najgore čak i kada je naizgled trezna.takve osobe su većinom (sto ih poznajem)visokokonfliktne ličnosti.uostalom to je već i naučno dokazano.
Svi su na isti kalup i za izbegavanje.to važi i za ostale sto sam nabrojao.kao da su tempirana bomba.nikada nisi načisto kada ce iskrsnuti problem.a nije pitanje da li ce vec kada ce se to desiti

Седим једном давно у крају са друштвом, кад оно избањава дежурни пијанац. Пошто је тема била фудбал и пошто је један ортак рекао да је Роналдо најбољи, пијанац је почео да урла на њега како је Меси бољи, при чему је на сваки аргумент одговарао дреком и повредом личног простора. Ортак попусти, сложи се са њим и пребаци фокус на неку другу фудбалску тему. После неког времена је неко опет поменуо Месија, и ортак узме да га хвали како је најбољи, а пијанац скочи са клупе и крене да урла на њега како је Роналдо бољи.

Back