Harry Potter fandom

80da84a081eccd9b47a746185f4aaa87.jpg

Reših da otvorim ovaj blog namenjen knjigama i filmovima koji su mi najdraži. Čitao sam od detinjstva, gutao svako slovo, kupovao knjige, trčao u biblioteku da pročitam čim su izašle relikvije smrti. Pisaću o različitim karakterima, osvrtima iz knjiga i moja mišljenja o svima njima. :heart: :heart: :heart: :heart:

Analiza karaktera - Harry Potter

20d6c85dda4c826847406b1beef9fcb8.jpg

Harry James Potter jedini je sin Lily Evans i James Pottera. Kao beba izgubio je oba roditelja od strane najmračnijeg čarobnjaka Toma Ridla (poznatiji kao Voldemort). Nakon što je Voldemort pokušao da ubije Harija, čin se odbila i ubila Voldemorta umesto. Kao rezultat, ostao mu je ožiljak u obliku munje na čelu koji će nositi do kraja života.

Odlukom Dumbldora, direktora škole za veštice i čarobnjake (Hogwarts), Harry je svoje detinjstvo proveo sa tetkom i tečom. Bili su to ljudi koji su znali za postojanje magije ali su prezirali istu. Nikada nisu govorili Hariju da poseduje magiju želeći da suzbiju istu sa ciljem da funkcioniše sa ostalim ljudima, baš kao i oni.

Međutim, uprkos njihovim očajničkim pokušajima, Hari je saznao da je čarobnjak i pošao je u školu za veštice i čarobnjake. Šest godina je proveo učeći magiju, upoznajući ljude, sticajući prijatelje. Od kako je pošao u školu, pokazivao je talenat u Kvidiču (čarobnjački sport) baš kao i njegov otac. Kasnije je pokazao kvalitet u duelima i vičnost u predmetu "Odbrana od mračnih veština". Bio je uvek ispred svojih vršnjaka jer je naučeno često primenjivao u praksi, uglavnom boreći se za sopstveni život.

Kao osoba bio je toplog srca, veseo, uvek tu za prijatelje i sklon upadanju u nevolje (baš kao i njegov otac). Najveći animozitet imao je prema nastavniku napitaka, Severus Snejpu koji ga je mrzeo podjednako isto. Iako im odnos nije bio najzlatniji, Severus je po nalogu Dambldore učinio sve što je u njegovoj moći da nauči Harija oklumenciji (veština kojom čarobnjak štiti svoj um od čitanja misli od strane drugih čarobnjaka). Nikada nije ovladao dobro tom veštinom.

Oduvek je bio vezan sudbinom za Voldemorta sa kojim se na kraju morao obračunati, ma koliko god bežao od toga. Činjenica jeste da mu je u tome pomoglo mnogo ljudi, da su mnogi dali živote pomogavši mu da ostvari trijumf i savlada Voldemorta u finalnom duelu. Imajmo na umu da duel nije bio odraz veštine jer Hari tu ne bi imao nikakvih šansi, već veliki broj grešaka koje je počinio Voldemort, a koje su ga koštale života.

Iako je na kraju postao ultimativni vlasnik relikvija smrti (postavši gospodar smrti), odlučio je da prelomi starozovni štapić i zauvek prekine ciklus zla. Nikada nije završio školovanje, a karijeru je nastavio kao auror (najbolji od najboljih čarobnjaka koji hvataju zle čarobnjake - nešto kao SAJ).

Zaštiti znak bila mu je čin "Ekspeliarmus" - čin razoružavanja protivnika, a koju je prvi put naučio od Severu Snejpa, nastavnika koga najviše mrzi. Nakon završetka bitke za Hogwarts, spoznavši da nastavnik koga je toliko mrzeo nije tako loš na kraju krajeva, odlučuje se da imenuje svog sina po njemu (ne celo ime, ali i njegovo je ime je medju drugim). Rekao je sinu sledeće:
Albus Severus, dobio si ime po dvojici direktora Hogvartsa. Jedan od njih bio je Slitherin i verovatno je bio najhrabriji čovek koga sam ikad poznavao.​

Zašto je sve ovo tako, pisaću nekom drugom prilikom jer sada ne analiziram Harijeve odnose u detaljima, već samo u fragmentima.

@Soradze

Evo :)

Lepo, razgovetno, puno detalja, jasno... Ovako jasno treba znati napisati, a pre svega treba sve ovo i zapamtiti...
Ti si neki IQ čarobnjak, a?
Ja sam u blagu ruku rečeno okoreli fan. Jednom prilikom sam 5 sati zaredom pričao o knjigama sa drugaricom. :mrgreen:
Knjige nissm citao, filmovi su mi dragi, smijesna i opustena razbibriga.
Filmovi su okej, ali knjige su druga priča. Filmovi su dosta iskrivili bitne detalje čisto zbog nekih efekata da bi lepo na oko bilo, iako je realnost drugačija i tu su oduzeli draž. Ali o svemu tome pisaću detaljnije.

Ja sam u blagu ruku rečeno okoreli fan. Jednom prilikom sam 5 sati zaredom pričao o knjigama sa drugaricom. :mrgreen:

Filmovi su okej, ali knjige su druga priča. Filmovi su dosta iskrivili bitne detalje čisto zbog nekih efekata da bi lepo na oko bilo, iako je realnost drugačija i tu su oduzeli draž. Ali o svemu tome pisaću detaljnije.
Treba da se baviš književnom kritikom... Takvih je u deficitu...
:vzagrljaj:

Analiza karaktera - Hermiona Grejndžer

bf7f84f1a5e9e0d752f164b2f8140d3b.jpg

Hermiona Grejndžer rođena je kao dete nemagičnih čarobnjaka (dete normalaca), a za svoju magijiu saznaje tek kada joj je jedanaest godina. Hermiona je od detinjstva pokazala visoku inteligenciju, aspiraciju da nauči apsolutno sve što se može naučiti za razliku od drugih studenata škole. Najbolja je u čaranju i spravljanju napitaka i to je pokazala nebrojivo puta, Prvi kompleksan napitak napravila je već na drugoj godini školovanja, koji inače spremaju studentni završne godine.

Za razliku od filmova, Hermiona je imala duža prednja dva zuba zbog čega je izgledala kao veverica i često su joj se podsmevali, kako zbog izgleda, tako i zbog toga što je štreberka. Nije imala prijatelje sve dok se nije dogodio incident sa trolom, kada joj je Ronald Vizli spasao život. Tada postaje nerazdvojni trio sa Harijem i Ronaldom.

Veoma je emotivna osoba što je pokazala iznova i iznova kroz svađe sa Ronaldom Vizlijem. Njih dvoje imali su česte rasprave tokom školovanja, prikrivenih simpatija od samog starta. Nakon borbe za Horvorts zvanično postaje devojka sa Ronaldom, a kasnije i njegova supruga. Jedina je od njih troje koja je završila akademske studije, a kasnije nastavila karijeru u Ministarstvu Magije na odeljenju za Regulaciju i kontrolu Magičnih bića.

Veliku ulogu odigrala je u godini kada je pao Voldemort, uspešno upavši u Ministarstvo Magije gde je oduzela jedan bitan medaljon. Kasnije je odigrala bitnu ulogu u pljački i obijanju trezora banke Gringos (navodno banke koju niko ne može opljačkati).

Kao ultimativnu žrtvu da bi zaštitila svoje roditelje, obrisala im je svako sećanje na nju, kao da nikada nisu imali ćerku. Brisanje sećanja zahteva vrhunsko poznavanje Legimencije. Ima karaktera koji brišu sećanja, ali ne ovako precizno i opsežno. Njeni roditelji nikada više nisu povratili sećanje (jer je nemoguće) i nikada ih više nije videla.

Informacije iz vremena dok sam jos citao knjige

Onaj direktor kako bese dambldor je zapravo gej karakter iz zivota Roulingove. A autorka zaradjuje 5 dolara u sekundi. Dok si procitao ovaj komentar u celosti ona je zaradila npr 100 dolara. A serijal knjiga o hariju je pisala dok je zivela kod sestre jer je bila bankrot i pisala je na salvetama koje dobije kada naruci kafu u lokalnom pabu.

Aj da ne davim ima tu jos lepih ili manje lepih detalja.

Koliko sam voleo da citam tada, nisam spavao dok ne zavrsim celu knjigu. Popijem litar kafe i teram. 😂
Procitao sam 7, 8 delova/knjiga za isto toliko dana mislim.

Analiza karaktera - Ronald Vizli

e0e6a66f38af9b8137511ba9d3640eb9.jpg

Ronald Vizli je šesti i najmladji sin Moli i Artura Vizlija. Odrastao je u siromaštvu iz razloga što je porodica Vizli bila mnogobrojna, ali poštena. Zbog toga što je bio najmladji, često je bio zadirkivan od starije braće i konstantno je imao kompleks niže vrednosti, smatrajući sebe inferiornim u odnosu na sve ostale. Porodica Vizli bila je čistokrvna porodica (porodica gde su oba roditelja čarobnjaci), te je samim tim i Ronald bio čistokrvni čarobnjak.

Tokom školovanja nije pokazao neke akademske veštine, nije se istakao ni po čemu zbog čega je sve više smatrao seme nesposobnim i nedovoljno dobrim da bude voljen. Bio je najbolji drug Hariju Poteru, iako su imali nekoliko ozbiljnih svađa. On je Harija primio u svoj dom već u drugoj godini školovanja i tada je od svih prihvaćen kao član porodice.

Kako sam napomenuo kod Hermione, Ronald je pokazivao simpatije prema njoj od samog početka, premda joj se u prvoj godini podsmevao rekavaši
Nije ni čudo što nema prijatelje​
A što je ona čula i veoma je zabolelo.

Bio je briljantan igrač u šahu što je pokazao već u prvoj godini školovanja kada je bio suočen da odigra partiju začaranog šaha kako bi prešli prepreku ka Kamenu Mudrosti. Profesor Flitvik je začarao figure u šahu, a Ron je pokazao odanost prijatelju žrtvujući se kao figura da bi Hari nastavio.

Ima arahnofobiju (strah od paukova) sa kojima se suočio u drugoj godini školovanja (gigantski paukovi). Ono po čemu je bio poznat jeste veseo duh, bio je šaljiva osoba koja ume nasmejati druge i svakako, obožavao je da jede (nije bio debeo).

Karijeru je nastavio sa Harijem kao auror i nikada nije završio akademske studije. Nakon dve godine, napustio je posao i nastavio kao suvlasnik porodične firme koju su nekada držali blizanci. Oženio je Hermionu Grejndžer, najinteligentniju vešticu svojeg doba. Učestvovao je u infiltraciji u Ministarstvu Magije (dva puta), borio se sa smrtožderima (elitna vojska Voldemorta) mnogo puta . U borbi za Horwarts izgubio je svog brata, jedan od blizanaca.

Poslednja izmena od moderatora:
Informacije iz vremena dok sam jos citao knjige

Onaj direktor kako bese dambldor je zapravo gej karakter iz zivota Roulingove. A autorka zaradjuje 5 dolara u sekundi. Dok si procitao ovaj komentar u celosti ona je zaradila npr 100 dolara. A serijal knjiga o hariju je pisala dok je zivela kod sestre jer je bila bankrot i pisala je na salvetama koje dobije kada naruci kafu u lokalnom pabu.

Aj da ne davim ima tu jos lepih ili manje lepih detalja.

Koliko sam voleo da citam tada, nisam spavao dok ne zavrsim celu knjigu. Popijem litar kafe i teram. 😂
Procitao sam 7, 8 delova/knjiga za isto toliko dana mislim.
Tako je, dobro si informisan. :okok:

Cekaj sta je bilo na kraju roulingova je ubila potera da ne bi neko nakon njene smrti zaradjivao i izdavao na njenoj platformi i int svojini

Kako je bilo zaboravio sam

Znam.ono na kraju hermiona i onaj se uzeli a hari i nznm ko i kao dobili decu svi ali sta je bilo sa harijem

Cekaj sta je bilo na kraju roulingova je ubila potera da ne bi neko nakon njene smrti zaradjivao i izdavao na njenoj platformi i int svojini

Kako je bilo zaboravio sam

Znam.ono na kraju hermiona i onaj se uzeli a hari i nznm ko i kao dobili decu svi ali sta je bilo sa harijem
Poter nije stradao. Umro je dobrovoljno (ali je umro delic voldemortove duse u njemu). Tako da Harry nikada nije stradao.

Harry se ozenio ronaldovom sestrom Dzini.

Back