Harmonika van narodnjaka

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.205
800px-A_converter_free-bass_piano-accordion_and_a_Russian_bayan.jpg

Nemci su izmislili ovaj instrument u 19. veku. Zove se akordion (jer može da svira akorde). Ceo svet ga tako zove, osim nas na Balkanu. Nemam predstavu zašto jer postoji instrument harmonika (ceo svet ga zna) i izgleda ovako

1024px-16-hole_chrom_10-hole_diatonic.jpg

Lista 20 najboiljih harmonikaša svih vremena

#1 Astor Piazzolla
#2 Richard Galliano
#3 Frank Marocco
#4 Myron Floren
#5 Flaco Jiménez
#6 Yuri Shishkin
#7 Guy Klucevsek
#8 Pauline Oliveros
#9 Sharon Shannon
#10 Matthias Matzke
#11 Tejano Conjunto
#12 Art Van Damme
#13 Sivuca (Severino Dias de Oliveira)
#14 Jimmy Shand
#15 Iosif Purits
#16 Ksenija Sidorova
#17 Kimmo Pohjonen
#18 Wang Yi
#19 Alicia Baker
#20 Magnus Lindberg

Astor Pjacola

Astor Pjacola je revolucionisao tradicionalnu argentinsku tango muziku u novi žanr koji se zove nuevo tango uključivanjem elemenata iz džeza i klasične muzike. Njegovo virtuozno sviranje bandoneona i inovativne kompozicije učinile su ga legendarnom figurom koja je duboko uticala na svet savremene tango muzike.

Astor Piazzolla - Libertango​

... ali bezveze mi pao na pamet, ...
E tako je i meni pao na pamet Mirko Šouc. Videvši ovu temu setila sam se omota ploče koju smo imali.
Mirko-Souc-Harmonike-Mirka-Souca_slika_O_127037589.jpg

I zato, hajde da ga spomenem, koga zanima nek pročita njegovu biografiju, izuzetna.

"Mirko Šouc još šezdesetih godina prošlog veka proglašen najboljim evropskim jazz harmonikašem na takmičenju solista radio orkestara Evrope u Minhenu. Kako sam Šouc kaže, tajna njegove originalnosti, kada je reč o sviranju džez harmonike, upravo je to što nikada nije pretereno slušao harmonikaše, već su na njega presudni uticaj imali klaviristi Oscar Peterson i Erroll Garner, ali i duvači poput Charlieja Parkera, J.J. Johnsona, Stana Getza, gitariste Barneya Kessela…"

"Mirko Šouc - Muzika Harmonike" http://muzikaharmonike.com/viewtopic.php?t=374

Back