Harlemovske škole

Ipak,dece je sve manje,a šta biva kad se u naselju zatvori škola?Misli li neko na tu decu koja će putovati,na nastavnike koji ostaju bez škole i one druge koji će raditi u gigantskim odelenjima?
Misli li neko na kvalitet obrazovanja naše dece?

Ne misle, misle samo na to kako što manje para da daju na obrazovanje i druge neprofitne stvari. Inače, opštepoznata stvar je da u našem obrazovnom sistemu ima nenormalno mnogo rupa, tako da mene ovo nimalo ne čudi.

Pravo da ti kazem, i ne znam.
Isto je.
Nema neke bitne razlike, sem sto smo sada brojniji.
S vremenom postajete uigrani tako da nema problema.
A profesori su nam pricali da su nekada postojala odeljenja sa po 40ak ucenika.

Za uchenike je bolje kada ih je vishe. I da ih je 20, ne menja stvar, profesor jednostavno nema vremena da se posveti svakome ponaosob, tako da je bolje da se oni druzhe i da budu raznovrsniji, pa svako sebi nekog nadje.

Nas ima 37
Dobro je,jedino shto nemash vremena sa svima da se druzis { bar u mom razredu je tako} ,profesori imaju manje vremena da ispituju i imash vishe kontrolnih, a vishe u razredu olaksava pushkice/prepisivanje, bar kod nas je tako. Takodje veca je razlicitost-mi imamo jako velike oscilacije u razlici karaktera svake osobe,svako je vrlo cvrsta licnost,svi imaju izgradjen stil,odredjen stil oblacenja,jako urbani,kreativni...Mada to nema veze sa brojem ljudi.

Naravno da svaki ucenik gleda da sebi olaksa, pa im je bolje da ih je vise, misle manje ce ih pitati. To razumem. Mada je svakako kvalitetnija nastava u manjim odeljenjima. Ja predajem odeljenjima od po 25 do 35 ucenika u visim razredima, a u nizim imam par odeljenja sa po verovali ili ne od 7 do 11 ucenika. To je milina, sve se stigne i tacno vidis gde nekom uceniku skripi da mu pomognes. Lako je organizovati i razne dodatne aktivnosti, igre, pa i cas u prirodi iako je u pitanju engleski jezik.

Naravno da svaki ucenik gleda da sebi olaksa, pa im je bolje da ih je vise, misle manje ce ih pitati. To razumem. Mada je svakako kvalitetnija nastava u manjim odeljenjima. Ja predajem odeljenjima od po 25 do 35 ucenika u visim razredima, a u nizim imam par odeljenja sa po verovali ili ne od 7 do 11 ucenika. To je milina, sve se stigne i tacno vidis gde nekom uceniku skripi da mu pomognes. Lako je organizovati i razne dodatne aktivnosti, igre, pa i cas u prirodi iako je u pitanju engleski jezik.

Ipak,dece je sve manje,a sa ovom odlukom-25 po odelenju-zatvoriće se mnoge škole,a zna se šta biva sa mestima kojima zamre škola.Šta će biti sa tom decom?Ko će plaćati prevoz do većih škola?Mogu li škole da rade u tri smene? Mogu li nastavnici to da izdrže?:sad2:

Back