Hard ne startuje uvek

Watchman

Buduća legenda
Poruka
41.679
Imam problem sa jednih hitačijem od 40 Gb.
Uključiš kompjuter i sve odradi ali ne vidi hard.
Restart ne pomaže, nego moram da odvojim napajanje od strujne mreže i ponovo prikopčam.
Nakon toga hard proradi normalno.
Po Sentinelu je 100% ispravan.
Nije do kompjutera i napajanja jer je isproban i na drugoj konfiguraciji i ponaša se na isti način.
Imate li neku ideju?

Možda ti je nestabilno uzemljenje kompjutera, pa ti nakon isključenja ostane neki elektrostatički naboj u kućištu kompjutera :think:

Dotegni sve šrafove kojim je vezano napajanje za kućište kompa, šrafove kojim je vezana matična za kućište i svih komponenti koje se vezuju i maju kontakt sa masom kompa :aha2:
Proveri na mrežnom kablu da li je kotakt uzemljenja koji se utiče u komp čist ( nije zarđao ) i isti kontakt u utikaču na kompu :aha2:

Možda ti je nestabilno uzemljenje kompjutera, pa ti nakon isključenja ostane neki elektrostatički naboj u kućištu kompjutera :think:

Dotegni sve šrafove kojim je vezano napajanje za kućište kompa, šrafove kojim je vezana matična za kućište i svih komponenti koje se vezuju i maju kontakt sa masom kompa :aha2:
Proveri na mrežnom kablu da li je kotakt uzemljenja koji se utiče u komp čist ( nije zarđao ) i isti kontakt u utikaču na kompu :aha2:
a koje su šanse da se isto ponaša na dva različita računara :)

a koje su šanse da se isto ponaša na dva različita računara :)

MALE :ok:

Propustio sam taj detalj :(

Hladan lem - SIGURNO NIJE - ne bi se zvao HLADAN i HDD bi imao prekid u radu kada se zagreje :aha2:

Ali nije zgoreg iako je mala verovatnoća - otšrafiti pločicu konntrolera i drajvera, očistiti kontakte na šrafnim mestima i ponovo sve vratiti na svoje mesto. Za tu operaciju treba imati torax šrafciger 10 ili 15.

Ako operacija ne uspe, a podaci na HDD-u nisu mnogo vredni ------> KANTARE :( :aha2:

Vidi, to je stari proizvod koji je za stare sisteme, odnosno predviđen za FAT sisteme, dok za NTFS nije. Može da služi jedino sa NTFS formatom ako se ceo kao jedna particija formatira. Inače ako ga deliš, baguje. :)

O čemu ti to?
Disk je 40 Gb, uzgred, nije kako sam napisao Hitači (nisam obraćao pažnju, a nalepnica nalepljena i oblika kao na Hitačiju) nego se radi o Barakudici Ultra ATA na 7200 RPM,
a od Windowsa 98 ko još formatira hard u FAT?
I uopšte se ne radi o fajl sistemu, nego hard ne startuje, a kad startuje, radi besprekorno.

Poslednja izmena:
O čemu ti to?
Disk je 40 Gb, uzgred, nije kako sam napisao Hitači (nisam obraćao pažnju, a nalepnica nalepljena i oblika kao na Hitačiju) nego se radi o Barakudici Ultra ATA na 7200 RPM,
a od Windowsa 98 ko još formatira hard u FAT?
I uopšte se ne radi o fajl sistemu, nego hard ne startuje, a kad startuje, radi besprekorno.
:lol:

Pa dobor, nemogu ja da znam šta je sa tvojim hardom, kad je kod tebe.

I ima veze format, i te kako! Za taj disk. Nemoj mi reči da ima i više od 2M. :)

:lol:

Pa dobor, nemogu ja da znam šta je sa tvojim hardom, kad je kod tebe.

I ima veze format, i te kako! Za taj disk. Nemoj mi reči da ima i više od 2M. :)
Baš si nerazuman. Nigde se ne pominju loši sektori, bagovanje, zastajkivanje u radu....
Nemam ja problem sa fajl sistemom i disk radi odlično (kad se pokrene).
I mogu svaki put da ga pokrenem, ako iskopčam i ponovo ukopčam napajanje.
Očigledno je da mu je mehanika u redu, to pokazuju i testovi.
Znači da može da zeza jedino elektronika.
I one prastare, od 6,4 i 3,2 Gb sam formatirao u NTFS i nikad nisam imao problem.

Pretpostavljam da se zaebavaš, to oko mehanike. Nisi valjda i ti okruglo ćoškast.
U principu, ne radi se o spasavanju ovog harda, i nije neki gubitak, nego više o inatu, da ga nateram da radi kako treba, posle mogu i da ga bacim.

Ako si već i sam zaključio da je elektronika zainati se i nađi elektroniku ili ga baci ili ga stavi pod jastuk i dobro ga ušuškaj...Oprosti ali ovako reagujem jer ste mnogo zakomplikovali...

Back