Haplogrupe autohtonog stanovništva Slovenskog Juga

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
36.794
Ovo je tema predviđena za obaveštenja o zvaničnim istraživanjima (objavljenim zvaničnim podacima) o haplogrupama ljudi čiji su zemni ostaci pronađeni na arheološkim loklitetima na našem području, a datiraju se pre 6. veka.

Ova tema je pokrenuta da bi se izbegle greške i manipulacije u vezi sa nalazima, pa je ovde, da bi informacija bila relevantna neophodno (ili poželjno) navesti:

1) lokalitet sa kojeg su uzimani uzorci za DNA analizu

2) starost zemnih ostataka ljudi (način na koji je utvrđena)

3) naziv relevantne institucije koja je određivala haplogrupu, vreme i mesto sprovedene analize; naziv i link ka publikaciji u kojoj su rezultati objavljeni

4) rezultat analize; sadrži broj analiziranih DNA i pripadajuće haplogrupe

Prihvaćena sugestija:

На врх теме треба поставити овај линк са мапом која се стално освежава након изласка сваке нове студије са детаљним подацима о новим узорцима и њиховим Y-ДНК, мтДНК и аутосомалним резултатима као и линком ка раду.

Poslednja izmena:
Ovo je tema predviđena za obaveštenja o zvaničnim istraživanjima (objavljenim zvaničnim podacima) o haplogrupama ljudi čiji su zemni ostaci pronađeni na arheološkim loklitetima na našem području, a datiraju se pre 6. veka.

На шта конкретно мислиш под нашим подручјем, само Србија, бивша Југа, Балкан у целини?

DNK analiza skeleta nigde u Srbiji nije rađena na skeletima iz bilo kojeg perioda osim u zadnje vreme što hoće uraditi sa ostacima iz rimskog doba u Viminacijumu jer se po prvi put otvara labarotorija toga tipa na samom terenu.

Ja zaista ne znam da je iko radio analize , ali ako jeste neka me prosvetili.

Hrvati su radili nešto sa skeletima u samoj Dalmaciji koliko sam upoznat gledajući emisije na HRT-u.

Ako se bude radila analiza skeleta iz doba pre 6.veka onda se dolazi do rane vizanitje i kasne antike , i pošto većina tih skeleta je iz rimskih i vizantisjkih utvrđenja i gradova , ja sam nekako siguran da će genetika biti anadolijska,sirijska,gotska,....u dobrom delu.:D

Što se tiče onih skeleta koji bi trebali nositi gene koje mi danas imamo , e pa oni dobrim deleom i nepostoje jer su se Sloveni usput da kažem i spaljivali , a i naši preci su bili seljaci tako da ako se budu prekopavale cele šume i proplanci ja verujem da ćemo naći i naše gene.:D

DNK analiza skeleta nigde u Srbiji nije rađena na skeletima iz bilo kojeg perioda osim u zadnje vreme što hoće uraditi sa ostacima iz rimskog doba u Viminacijumu jer se po prvi put otvara labarotorija toga tipa na samom terenu.

Генетска слика Лепенског Вира и Винче

The genomic history of southeastern Europe

Сматрате ли се просвећеним, свезнајући господине?

На шта конкретно мислиш под нашим подручјем, само Србија, бивша Југа, Балкан у целини?

Prostor Jugoslavije, Albanije, Bugarske, Grčke i Rumunije. To nazivam Slovenski Jug, Mala Evropa (tzv. "Balkan"). Takođe dolaze u obzir grčka ostrva (Krit).

- - - - - - - - - -

Naziv teme je malcice nesrecno izabran.

Zasto se insinuira da je stanovnistvo koje je zivelo pre VI stoleca "autohtono", a ono koje je zivelo od tog st. ne?

Dobro. Ako smisliš bolji termin u jednoj reči, složiću se sa njim.

- - - - - - - - - -

Odlicna tema, samo mogu da obuhvate i nalazi od 6 do 9-10 veka.

Može, ali nas ovde interesuje komparacija haplogrupa stanovništva pre 6. veka i danas.

- - - - - - - - - -

Sve pohvale za jedini odgovor na temu. Hvala najlepše na doprinosu.

Заборавих и студију из марта ове године где је анализиран и један гепидски узорак из Виминацијума (~550 год.) код кога додуше није анализирана ипсилон хаплогрупа, али се на основу аутосомалне (опште) генетике да закључити да је овај узорак имао повећан удео источноазијске генетике.

The Gepid VIM_2 from Serbia demonstrated a similar Central Asian-like genetic profile to the Medieval Bavarian AED_1108 with an even larger East Asian component and number of private haplotypes but with less southern European/Middle Eastern ancestry (SI Appendix, Figs. S31 and S33).

The similar Central Asian genomic profiles of AED_1108 from Bavaria and VIM_2 from 6th century Serbia support this second scenario.

Population genomic analysis of elongated skulls reveals extensive female-biased immigration in Early Medieval Bavaria.

То је бар што се тиче узорака са територије авнојевске Србије. На врх теме треба поставити овај линк са мапом која се стално освежава након изласка сваке нове студије са детаљним подацима о новим узорцима и њиховим Y-ДНК, мтДНК и аутосомалним резултатима као и линком ка раду.

Везано за Виминацијум ово је свакако обећавајуће.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/misteriozni-sarkofag-novo-otkrice-u-viminacijumu-upravo-je-premasilo-sva-ocekivanja/w2tvt8p

Korać je za Tanjug rekao da će dalja izučavanja dati preciznije podatke o ovim individuama, a materijal će biti podvrgnut i DNK i različitim fizičkohemijskim analizama u cilju što boljeg razumevanja ove arheološke celine.

Da li je reč o muškarcu sahranjenom pored ove žene, ili se radi o sahrani oca i ćerke koja je bila verena, ali ju je prevremena smrt sprečila da se uda arheolozi će pokušati da odgonetnu u narednim nedeljama, uz pomoć multidisciplinarnog pristupa, gde se očekuje da će DNK analize dati dragocene podatke, naveo je Korać.

Poslednja izmena:

Pa i ne baš , jer ja kao ni postavljač teme nije govorio o današnjem stanovništvui njegovoj genetskoj slici niti o Vičnacima , već sam i ja mislio jeli neko ispitivao skelete od pre 6.veka , ili od 6. do 10.veka.

Samo to pre 6.veka se ne misli na 5000 godina još unazad.

Znači Mrkalj je mislio na genetsku sliku stanovnika Srbije i ostalih država između 3.veka i 6.veka , ali možda i grešim , možda je i on mislio na Vinčance od pre 5000 i više godina unatrag.

Samo to pre 6.veka se ne misli na 5000 godina još unazad.

Znači Mrkalj je mislio na genetsku sliku stanovnika Srbije i ostalih država između 3.veka i 6.veka , ali možda i grešim , možda je i on mislio na Vinčance od pre 5000 i više godina unatrag.

Rekao sam do šestog veka, što znači da nije limitirano prema prošlosti. Gde izmisli baš 3. vek?!?

Znači kad se kaže pre 6.veka autor teme kao i ti ste mislili na Vinčance od pre 6000 godina?!
E dobro onda , čistro da znam.

Не знам на шта он мисли, знам шта си ти написао.

Tuganadlanu:
DNK analiza skeleta nigde u Srbiji nije rađena na skeletima iz bilo kojeg perioda

već sam i ja mislio jeli neko ispitivao skelete od pre 6.veka

А као што видиш рађено је, и тек ће се радити.

Vise isputuju Rimljane, Gepide, koga sve ne, a Slovene koji su nasi preci skoro niko.

Pa da ima slovenskih kostiju ispod slovenskih spomenika gde na slovenskom jeziku pišu slovenska imena sa slovenskim božanstvom , ja ne vidim razloga zašto neko ne bi ispitao te kosti i isčupao iz njih DNK?!:D
Ali nešto ih nema u p.m.:D

Mora da ih bečko-austrojska škola krije , ili se čeka vojno-redarstva akcija Oluja na povratak Kosova kad Putin i Vučić u svojim 53-em mandatima uđu u srpsko-ruski pravoslavni pakt i onda obznane kosti i "tačne" rezultate DNK analize.:D

Rekao sam do šestog veka, što znači da nije limitirano prema prošlosti. Gde izmisli baš 3. vek?!?

Hoćeš li od nulte godine pa do 6.veka , ili pičiš unatrag dok god kosti pronalaziš kopajući?!

Meni je nekako logično 3.vek jer tad počinje hrišćanska kultura sa kojom smo povezani i danas i cela naša istorija počiva na tom saznanju i svesti.

Mora se ići redom jer poredak po dobu znači tačnost , a ne da imaš prazninu i doslovno ništa u ogromnom periodu od više stotina godina , i ' ti onda ladno skačeš od dašanjih DNK pa odeš na srednjovekovne , a onda letiš dugo unazad jer sve je šuplje dok nestigneš do vinčanaca koji takođe ništa ne govore.

Istorija , tj.spisi,spomenici i artefakti moraju postojati da bi se DNK analiza uklopila , jer šta bilo kome znači da ako u kostima stanovnika Viminacijuma nađemo gotovo identičnu sprsku DNK-sliku kad na pokojnikovom spomeniku piše Marco Agripa i on se moli jupiteru.

Ali pošto sam poreklom vlah , ja se odmah dosetim kako rešiti problem.
Eno braća Rvati su Ionaisa Luciusa preksitli u Ivana Lučića , zato ne vidim razloga zašto Marca Agripu ne bi nazvali Marko Agrapović.:D

Back