Тема је веома интригантна, а дискусија је тек мало касније постала занимљива.
Ја наравно жалим са сиромашном браћом црнцима, а за УСА ме чисто заболе, заправо имам разлога да желим њихов крах. Уосталом, у почетку су многи одговори били слични овом мом. Оно што је занимљиво је извлачење закључака:
1) Колико ће ово финансијски погодити актуелног "светског полицајца" и колико ће моћи и даље да полицајчи?
2) Коју поуку можемо извући гледе америчког примера, посебно када га упоређујемо са другим примерима? Колико ће у будућности људи наседати на разне "шарене револуције"?!?
Гледе првог, пар занимљивих коментара:
ArionZeleni:
А да ствар буде још занимљивија, метеоролози предвиђају још два урагана највишег ранга. Трупе су на путу, становништво на југу САД наоружано и бесно ,а ситуација са енергијом (нафтом) катастрофална. Мораће да заведу ред силом , мораће да крену на Иран и Сирију.
Nexus 6:
ma ne mogu ni ovaj Irak da obuzdaju, a kamo li Iran ili Siriju...
Ја типујем да ће штета бити око сто милијарди долара. Преко 35 је већ процењена штета, око 10 је упућено као помоћ из федералног буџета, и преко 50 милијарди ће сигурно бити штета због застоја производње и живота уопште (само испумпавање воде ће трајати месец до три месеца...), наравно ту рачунам и поремећај на тржишту деривата нафте. Рачунајући колико Америка пуца на Ирак и бројне негативне показатеље њихове економије, јасно је да се њихова борбена готовост значајно смањује...
Сад, рат је увек добар за скретање пажње, али у наредних пар година рат би морали да плате и богати, а америчка демократија не ферцера тако.
Друштвене импликације:
commodore:
Ne slazem se, mislim da je to samo izgovor.
Imali su nejvecu prirodnu katastrofu i svojoj istoriji a krimosi moraju da pale kradu siluju i ubijaju...?!?!
I onda vojska mora da intervenise?
Malo mi je to... evo nemacka je poplaveljna, svajcarska, MEDJA I JASHA TOMIC... nesto nisam video potrebu da vojska intervenise i sa tenkovima da uspostavlja red...
ipak je americki san nocna mora...
ima nesto trulo u drzavi danskoj...
Pjer_Nis:
My Dear etotako,
Preporucio bih ti da pogledas "Bowling for Columbine" Majkla Mura.
Americko drustvo je daleko od idealnog, a nagomilane protivrecnosti izbijaju na povrsinu u kriznim vremenima.
Па коме после овога продавати рог за свећу?!? Коме причати како је Америка боља од Кине, Индије, Русије... посебно не онима којима су ти народи сличнији. На си-ен-ену су рекли да земље као што су Бангладеш и Гватемала боље излазе на крај са оваквим проблемима.
ipak je americki san nocna mora...
ima nesto trulo u drzavi danskoj...
Најзад:
BodoniuS:
Према незваничним информацијама, чувари прихватних органа убијају цивиле...
Званичници нити потврђују, нити демантују.
Колико ли је тамо срање...
Осећам да влада САД-а чини све да не процуре праве информације из пакленог Њу Џерсија...
Ја причам већ годинама да је тамо само питање времена кад ће све да експлодира. Видеће те. У року од највише 20 година, САД ће да се распадне. Изнутра, после економског шока...
Има и код нас у Србији неких који веле како је "Милосрдни анђео" би по нечему лош, по нечему добар. Добар је као био што је допринео паду Милошевића. Е па и ја кажем да је ово по нечему лоше (јер страда сиротиња са којом ја немам "биф"), а по нечему је добро - доприноси краху империјализма и Зори Новог Дана.