Hamas spreman da obrani Gazu od Izraela

simonset:
U libanonu je proiranski hezbolah zakon i ima direktnu podršku Irana,vidim da ste zaboravili da je upravo Hezbolah istjero Izraelsku armiju iz južnog libana a Jordan je arapska monarhija poput Saudijske Arabije na njih se ne treba računati u budućem ratu na bliskom istoku. ;-)
Nakon građanskog rata Sirija je držala pod kontrolom teritoriju Libanona
na tom dijelu se oformio Hezbolah koji je proiranski nastrojen ili ti
prosirijski. Nakon odlaska Sirijskih snaga oformljena je vojska Libanona
koja je pod upravom parlamenta države. Kršćani u toj zemlji čine 35%.

Hezbolah je možda najjača snaga u Libanonu ali nije službena vojska
Libanona i nema podršku u kršćanima te zemlje niti ima podršku države Libanon.
Hezbolah je militantni dio Islamskih snaga.
U zadnjem ratu nije Izrael napao Libanon nego taj dio Hezbolah.
I nije Hezbolah obranio stanovnike Libanona jer oni nisu
ni podržavali prethodno napad na sjever Izraela, osim
pristalica Hezbolaha.

simonset:
Većina naroda je uz hezbolah jer je on jedini branio zemlju od cioniostičke agresije,dok je sirijska marijonetska proamerička vojska sjedila u kasarnama i čekala da Izrael očisti jug Libanona od muslimana i Hezbolaha ali narod se ne može pobjediti to zna svaki oficir i političar.
Brkaš pojam većina naroda
sa stvarnim stanjem u Libanonu
i legalno izabranom vladom i vojskom

Evo malo ću da pojasnim jer se brkaju stvari:

U rujnu 2004. Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom traže povlačenje svih stranih postrojbi iz Libanona, ciljajući na iransku vezu s Hezbollahom i na Siriju.

Odlaskom sirijskih vojnika iz Libanona zemlja je prvi put u posljednja tri i pol desetljeća oslobođena izravne strane vojne prisutnosti na svom tlu, no time je istodobno odškrinuta Pandorina kutija unutarnjih libanonskih sukoba jer se zadržala teroritička organizacija Hezbolah ilegalno potpomagana od Sirije i Irana.

Nakon toga slijedi napad Hezbolaha na sjeverni Izrael, zatim upad
Izraelske vojske na jug Libanona i dalje znamo da ne prepričavam...

Vidite te tehnicke price o naoruzanju i slicno su zanimljive. Ali se postavlja dobro pitanje: "Kada ce se taj bliskoistocni sukob zavrsiti i ko ce biti pobednik?". Taj se sukob moze zavrsiti jedino i samo mirom. Rat stotina miliona Arapa sa do umobolnosti zagrizenim i po cenu zivota svih Izraelaca Izraelom, moze trajati beskonacno. U sukobima gine mnogo manje Jevreja. Ali se na svakog ubijenog Arapina radja deset novih. Sa druge strane Jevreji nenormalno forsiraju doseljavanje Jevreja iz celog sveta a imaju i aktivnu politiku za vise dece u porodici. Dakle ljudi nece nestati samo se moze ratovati do beskonacnosti.

Umesto da se uzmu u pamet i da se nekako dogovore oni se utrkuju u tome ko ima opasnije oruzane snage. Kao decica od 5 godina.

Isti komentar vazi i za sve ostale sukobe pa i nase Balkanske.

Inace ne podrzavam Izrael jer je militaristicko nacisticko teroristicka drzava. Mogu samo da ih postujem jer u sred pustinje ostvaruju izuzetak privredni napredak. Ali ako cemo o valjanosti naroda i drzave - ne valjaju. Zaboravili su holokaust. Vrlo brzo.

mile1234:
Sta znaci, Izrael je ratovao samo protiv civila? Ma nemoj.... Oni su jadni bili nenaoruzani, a zli Izraelci su ih ubijali.... Samo jednu stvar si zaboravio.... Izrael NIKADA nije prvi napao... u tim ratovima su arapske zemlje prve krenule da zauzmu Izrael.
Ma daj zar stvarno verujesh u to shto pishesh, ako kalashe i molotovljeve koktele racunash u naoruzhanje...shta mu onda dodju izraelske rakete?
Nisu izraelci tako.. dobri..osim ako ne mislish da tu "arapsku gamad" treba istrebiti..pa bilo kojim sredstvima

PRIMUS:
Ma daj zar stvarno verujesh u to shto pishesh, ako kalashe i molotovljeve koktele racunash u naoruzhanje...shta mu onda dodju izraelske rakete?
Nisu izraelci tako.. dobri..osim ako ne mislish da tu "arapsku gamad" treba istrebiti..pa bilo kojim sredstvima

Ti i ja se ne razumemo. Vidi, arapsko-izraelsko ratovi su bili 60-tih i 70-tih godina 20 veka. Dakle, I Egipat, i Sirija i Jordan i Palestina svi su ratovali protiv Izraela, i oni su napadali. Dobro znas da Palestina zeli da unisti Izrael. Sto se civila tice, na svim stranama najvise oni stradaju.
Ovo zadnje, znas dobro da ne mrzim nikoga, i da ne nazivam muslimane " prljavim " ljudima. Pa valjda si to mogao da zakljucis. Onaj ko mrzi, i ko zeli nekome smrt, uglavnom mu se vraca i to troduplo.
Ja se nadam da ti ne mislis da su recimo mudzahedini "sveti" ratnici i da se bore za veru. I tipa Al Kaida.

mile1234:
Ti i ja se ne razumemo. Vidi, arapsko-izraelsko ratovi su bili 60-tih i 70-tih godina 20 veka. Dakle, I Egipat, i Sirija i Jordan i Palestina svi su ratovali protiv Izraela, i oni su napadali. Dobro znas da Palestina zeli da unisti Izrael. Sto se civila tice, na svim stranama najvise oni stradaju.
Ovo zadnje, znas dobro da ne mrzim nikoga, i da ne nazivam muslimane " prljavim " ljudima. Pa valjda si to mogao da zakljucis. Onaj ko mrzi, i ko zeli nekome smrt, uglavnom mu se vraca i to troduplo.
Ja se nadam da ti ne mislis da su recimo mudzahedini "sveti" ratnici i da se bore za veru. I tipa Al Kaida.
Ne naravno da ne smatram da se ovde vodi sveti rat, znam da se vodi rat za egzistenciju, palestinci se svaki dan sve vishe i vishe pomeraju i zbijaju u veoma mali prostor, uz pomoc najmodernijeg oruzhja koje postoji. Jbga uvek sam bio na strani slabijeg ..s time i verovatno navijao za partizan :)

PRIMUS:
Ne naravno da ne smatram da se ovde vodi sveti rat, znam da se vodi rat za egzistenciju, palestinci se svaki dan sve vishe i vishe pomeraju i zbijaju u veoma mali prostor, uz pomoc najmodernijeg oruzhja koje postoji. Jbga uvek sam bio na strani slabijeg ..s time i verovatno navijao za partizan :)

Mislim, pogledaj Izrael u kojoj je poziciji. Okruzen je svuda sa arapskim zemljama. I to uglavnom neprijateljski raspolozenim.
Navijamo za iste, ali ako navijas za slabijeg, onda u kosarci treba da navijas za Zvezdu. :D

mile1234:
Mislim, pogledaj Izrael u kojoj je poziciji. Okruzen je svuda sa arapskim zemljama. I to uglavnom neprijateljski raspolozenim.
Navijamo za iste, ali ako navijas za slabijeg, onda u kosarci treba da navijas za Zvezdu. :D
E super , neka nastavi izrael sa " ekspanzijom"..pa ce svi biti prijateljski raspolozheni.
Ne navijam vishe za klubove sa balkana, ne od kad su glavne praole..noz zhica srebrenica i tome slicne

PRIMUS:
E super , neka nastavi izrael sa " ekspanzijom"..pa ce svi biti prijateljski raspolozheni.
Ne navijam vishe za klubove sa balkana, ne od kad su glavne praole..noz zhica srebrenica i tome slicne

Cekaj sta da radi Izrael, ako se zna sta mu misli Palestina? Znaj da oni izbora nemaju. osim borbe. Nisu ni oni bas miroljubivi.
Sa svim balkanskim klubovima je tako, samo su parole razlicite.

mile1234:
Samo jednu stvar si zaboravio.... Izrael NIKADA nije prvi napao... u tim ratovima su arapske zemlje prve krenule da zauzmu Izrael.

Your post reveals utter ignorance.

- On Oct. 29, 1956, Israeli forces, directed by Moshe Dayan, launched a combined air and ground assault into Egypt's Sinai peninsula. Early Israeli successes were reinforced by an Anglo-French invasion along the canal

The 1956 War

-The escalation of threats and provocations continued until June 5, 1967, when Israel launched a massive air assault that crippled Arab air capability
.
The 1967 War (The Six-Day War)

Back