hajmo malo filozofiranja...
šta mislite, koliko naša psiha može?
neretko govorimo, ''ne mogu ovo, nije do mene''...''voleo bih ali ne mogu... '' ... iako često i sama govorim ovo, sve mi se više čini da je to preraslo u nekakav izgovor, nego u dobro promišljenu rečenicu...
damo li sve od sebe pre nego što kažemo ''ne mogu'' ... ?
ustvari, mislim da je pravo pitanje : da li umemo sa našom psihom? ili smo je dobili kao igračku koju ne umemo da protumačimo?
Psiha je puno jaka. I može puno i dosta toga. Čisto sma toga postala svesna, nakon gubitka zdravlja, na primer. Koliko zapravo može to da bude jako - kada ide u obrnutom smeru. I koliko zapravo može da bude moćno - kada uperiš u pravom smeru. I to kako, kao čovek možeš sam sebe da podigneš, isto tako , niko ne može ni da te saplete. Kao što možeš sam/ a sebe.
Mislim da je užasno jako i veoma moćno "oružje". Otprilike, kao i svako "hladno" oružje - ako ne umeš sa njim, ima da nastradaš.
Sve što ima ogromnu moć je jako opasno u isto vreme i jako delotvorno. Jer je svrha ili crno ili belo. Raspad, razaranje, uništenje...ili dobrobit, nadogranja, nešto bolje, lepše.
Varljiva igračka, kvarljiva roba, što bi rekla moja baka. Ako ne umeš zauzdati, kontrolisati, biće belaja ili cirkusa.
U jednom momentu mi je bilo teško savladati nešto i zauzdati. A sa druge strane je kuljalo iz mene, kao nikada pre. Iskontrolisati.
Mislim da sma u datom stepenu, kod sebe ispoljila malu autodestruktivnost, jer u suprotnom, bilo bi cirkusa sveopšteg i ja bih izvukla najdeblji kraj. I belaj bi se prevalio na mene. Pa, onda rekoh, kada ide sve, neka ide do kraja...

(Šta ćete, galantna sam čak i u haosu...

)
Oduvek sam verovala i znala da je psiha čudo. Bila ubeđena. Bila i ostala. Ali, priznajem, potcenila sam moć iste. I tek kroz život, empsirijski spoznala, kao kroz eksperiment, koliko je zapravost premisa istinita.
Nešto što me je mučilo, je moj um doveo fizičko telo do bolesti. Isto tako, kada je moj um rekao, da je dosta - tada je i počeo oporavak mog fizičkog tela.
Nema toga što ne mogu. Samo je bitno hoću li ja to sada ili neću. Da li to želim ili ne. Da li je to od neprocenjive važnosti meni sada ili je ravno govni*a i pomijama, pored puta...
Da li umemo ponekad sa našom psihom? Ponekad da, ponekad ne.
Zbog toga te upravo i sam Život kao takav stavlja u raznorazne situacije...kada sama kao čovek spoznaš...šta umeš, možeš i znaš. A, šta ne. Šta nikada nećeš moći. Šta više ne smeš. I šta jednostavno...više nikada moći nećeš.
Igračka, kao svaka igračka...previše dragocena, ali previše i ne cenjena. Kao i svako dete...ne umeš da ceniš...na vreme.