Gynipral i Bensedin

simona_26

Početnik
Poruka
10
U 33.nedelji trudnoce sam. Doktorka je konstatovala skracenje grlica materice. Osecam bolove i probadanja u donjem delu stomaka pri setanju, a i stomak mi je tvrdoce kamena. Uvela mi je terapiju Ginypralom (3x1) i Bensedinom (3x2,5mg), kao i strogo mirovanje. U pocetku sam osecala nuspojave terapije, aritmije i drhtanje ruku, a sada se sve svodi samo na blago drhtanje ruku. Stomak mi je i sada vise tvrd nego mekan. Da li postoji neko stetno dejstvo Gyniprala i Bensedina na bebu? Da li i uz navedene lekove moze da dodje do prevremenog porodjaja? U slucaju prevremenog porodjaja kakve su sanse prezivljavanja bebe jer sam cula da u slucaju porodjaja pre 36. nedelje tj. u 8. mesecu trudnoce je smrtnost 90%?

Unapred mnogo hvala,
Pozdrav

Ginipral i Bensedin nece ostetiti bebu, naravno nisam za nekriticnu primenu sedativa u trudnoci ali ako je neophodno onda je neophodno pa sta da se radi (ipak, 3x2.5 mg cini mi se bezrazlozno mnogo, posebno obzirom na to da ti nije sugerisano strogo mirovanje - ja bi, kao psihijatar, taj Bensedin znacajno smanjila ali to mozes i moras da vidis sa tvojim ginekologom, ipak je ona ta koja vodi trudnocu i koja te poznaje, ne znam zbog cega ti je dala Bensedin?). I pored ovih lekova moze doci do prevremenog porodjaja, naravno, no ocigledno da tvoj ginekolog ne misli da je to verovatno jer ti nije savetovao odrzavanje trudnoce u strogom mirovanju ili u hospitalnim uslovima. Ja bi na tvom mestu ipak maksimalno mirovala jos ove 3 nedelje dok ne udjes u 36.u nedelju, a za Bensedin bih razgovarala sa ginekologom da ti ga po potrebi ili mogucnosti smanji sem ukoliko nije dat zbog neke druge indikacije sem sprecavanja kontrakcija. Sanse bebe su dobre za prezivljavanje cak i u ovom trenutku da se porodis, tako da se ne sekiras, samo se maksimalno opusti, destresiraj, i miruj - sve ce biti u najboljem redu. Pozdrav.

Nije direktno vezano za temu ali bih zamolio dr. da mi odgovori ....ovde se pominje bensedin... voleo bih da znam da li koriscenje sedativa kao sto su bensedin, bromazepam....itd moze dovesti do bilo kakvih stetnih posledica.....zavisnost...itd. Kada kazem koriscenje mislim iskljucivo pred spavanje u dozi od 1 - 1,5mg cisto kao pomoc da se sto pre utone u prekopotrebni san obzirom da vrlo cesto zamenim dan za noc ili slicno bilo zbog ucenja ili neceg drugog, nekada je tu i nervna napetost a sve to naravno odagnava san. Naravno ovo je verovatno pogresno razmisljanje (uspavljivati se tabletama) ali zanima me samo da li je to stetno na bilo koji nacin u ovim dozama.

Doktorka mi je predlozila strogo mirovanje, ali u kucnim uslovima, bukvalno ograniceno kretanje od kreveta do kupatila. Indikacije za primenu Bensedina ne postoje osim kao dodatni lek protiv smanjivanja nezeljenih dejstava Gyniprala. Zaista ne znam sta ciniti jer koliko doktora toliko misljenja.

Pozdrav svima

Ja sam u obe trudnoće (vrlo rano-već od l6 nedelje) počela da pijem Gynipral, na 6 h uz drag. Verapamil 8omg 3x1. Uz strogo mirovanje, što je podrazumevalo odlazak do taoleta , naročito u poslednja 3(!!!) meseca u drugoj trudnoći...Šta ćeš- kilava Mara sam!
Bensedin nisam uzimala i kolege mi ga nisu ni preporučivale.
A, da, pila sam i Magnezijum šumeće tbl. dva puta dnevno.To obavezno uzimaj.
I šta da ti kažem- IZDRŽI. Bar do punih 36 nedelja a posle bebac može napolje...Ja te razumem u potpunosti. SREĆNO!!!

Pa da, i ja ne znam zasto pije Bensedin u ovoj dozi - po meni potpuno bespotrebna doza, ako je uopste potreban. Razgovaraj sa ginekologom. Izdrzi jos malo, nije to tako dugo. I nije tako strasno. Sve ce biti u redu, samo pokusaj da se opustis jer stres i dodatno nerviranje i panika oko bebe samo pogorsavaju stvar i uzrokuju dodatne kontrakcije: sa bebom je sve dobro i sve ce biti dobro. Veruj mi na rec. Znam. Kad ti kazem! :)

Marina: SIROTICE!

WithdrawnWater:
Pa da, i ja ne znam zasto pije Bensedin u ovoj dozi - po meni potpuno bespotrebna doza, ako je uopste potreban. Razgovaraj sa ginekologom. Izdrzi jos malo, nije to tako dugo. I nije tako strasno. Sve ce biti u redu, samo pokusaj da se opustis jer stres i dodatno nerviranje i panika oko bebe samo pogorsavaju stvar i uzrokuju dodatne kontrakcije: sa bebom je sve dobro i sve ce biti dobro. Veruj mi na rec. Znam. Kad ti kazem! :)

Marina: SIROTICE!

Baš, vala!!!

Znaš li kako je to strašno kad samo brojiš i križeš dane u kalendaru, a uveče sumiraš, sa olakšanjem:još jedan je prošao...I moliš se Bogu samo da se dobaciš do termina!!!

Ali, cilj opravdava sredstvo! Samo misliš:jJOŠ MALO I KAKVU ĆU JA BOMBONU RODITI... :-D :-D :-D

Ja sam od 5. meseca pila ginipral jer je i meni stomak bio tvrd kao kamen ali mi je ginekolog,upravo zbog tog podrhtavanja ruku i u opste drhtanja celog tela,dao i verapamil koji se pije..ne secam se bas najbole da li pola sata pre ili posle giniprala.

Ja se sva tresem od giniprala, bas me nervira, najlakse mi ako uspem da zaspim kad ga popijem tj. pre nego sto pocne da deluje. Pijem ga s verapamilom, sad mi je malo lakse kad vidim da su i druge tako reagovale na njega.

Ја сам га зато пила рано ујутру, пробудим се у пола 7, кад муж креће на посао, попијем гинипрал и наставим да спавам, тако да преспавам тих првих сат времена кад се највише дрхти.

Back