guske

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.780
prica o guskama i njihovom pripitomljavanju na drugoj temi me je podsetila na neke clanke koje sam citao ..sad am ih i potrazio..

Kina: Guske u borbi protiv lopova
| IZVOR: B92Policija u jednom udaljenom mestu u Kini za čuvanje svojih prostorija noću umesto pasa koristi guske, jer smatra da su one bolji čuvari.

202255093751f3c50bd2c5d917057534_orig.jpg

Policajci u jednoj stanici u provincij Šinđang na severozapadu Kine su za čuvare izabrali ove pernate domaće životinje zbog toga što smatraju da imaju mnogo blji sluh od pasa, od kojih su i glasnije kada osete da je neko nepoželjan blizu.

"Psi su dobri, ali kada naiđu lopovi, oni će prvo otrovati pse kako bi što lakše prošli". Guske su veoma budne životinje, primećuju svaku promenu i imaju fantastičan sluh. Dok god se nešto čudno dešava i ima neke buke u okolini one će se intenzivno oglašavati. Osim toga veoma su hrabre: kada vide stranca sukobiće se sa njim bez okolišanja", rekao je jedan od policajaca.

"Osim toga po noći guske slabo vide, pa je malo verovatno da će primetiti otrovni mamac i pojesti ga" dodao je on.

Prošlog meseca guske su jednog zaspalog policajca upozorile i probudile kada je jedan seljak, čiji je motor zaplenjen, pokušao da provali u policijsku stanicu i uzme ga nazad.

pa se namece logicno pitanje..zasto se kaze...gusko jedna..da li su i dokazano zene agresivnije od muskaraca? :mrgreen:

Ja se vise plasim gusaka nego pasa kada me napadnu. Psi se uplase kada cucnes jer znaju da ces da ih gadjas, kod gusaka to ne pali, zalecu se i dalje. E sada da li su glupe, ili ludo hrabe, to je vec pitanje za razmisljanje.

zene jesu agresivnije od muskaraca samo nemaju mooda da uvek sprovedu u delo ono sto im se mota po glavi,
a sto se tice davanja zivotinjskih epiteta raznoraznim covekolikom izraslinama koje je ova zemlja iznedrila, tu se ne slazem - nemo` da vredjas zivotinje:rtfm:

prica o guskama i njihovom pripitomljavanju na drugoj temi me je podsetila na neke clanke koje sam citao ..sad am ih i potrazio..

pa se namece logicno pitanje..zasto se kaze...gusko jedna..da li su i dokazano zene agresivnije od muskaraca? :mrgreen:
dragi tabe, d ali mogu da promenim nik u nepripitomljena guska? :malav:

Ja se vise plasim gusaka nego pasa kada me napadnu. Psi se uplase kada cucnes jer znaju da ces da ih gadjas, kod gusaka to ne pali, zalecu se i dalje. E sada da li su glupe, ili ludo hrabe, to je vec pitanje za razmisljanje.
Уствари гуске су можда најинтелигентнија уобичајена домаћа птица(то што неки држа нојеве не значи да су исти ем домаћи, ем уобичајени).
ДаклеМ ако у Џивинарник(гуске су пловуше, а не Џивина, али су на спавању обично у Џивинарницима сем ако се држе навелико па им се легало зове гушчарник) упадне лисица...
Ћурке иако највеће су жалосно глупе и гину без отпора, коке исто не пружају отпор, а морке се најчешће спасу јер лете прилично добро, док су патке одвећ трапаве.
Међутим гуске нити беже, нити настрадају, довољно је да их има неколико и одбраниће се, ем су врло социјалне, ем су довољно агресивне.
Иначе гуске и патке се некада током јуна кад сазреју дудови и наједу се презрелих дудиња опију за медаљу... гњило воће има алкохола.
Само посрћу, а покушаји узлетања се завршавају падовима који нису за ширу јавност.

Ne slažu se svi naučnici po pitanju toga koje su životinje najinteligentnije.
Svinjska inteligencija je precenjena, kao i pacovska.

Prva 3 mesta svakako zauzimaju čovekoliki majmuni (1. bonobo, pa šimpanza, pa zatim gorila), delfin i slon.
Od guske su isteligentniji i vrana i žako (sivi afrički papagaj).

pa i ovo za mrave a ona prica o tome kako primaju signale koje koriste za navigaciju....a vamo potpuno drugacija vrsta nervnog sistema....sta oni imaju, ganglije? :neutral:

Ne slažu se svi naučnici po pitanju toga koje su životinje najinteligentnije.
Svinjska inteligencija je precenjena, kao i pacovska.

Prva 3 mesta svakako zauzimaju čovekoliki majmuni (1. bonobo, pa šimpanza, pa zatim gorila), delfin i slon.
Od guske su isteligentniji i vrana i žako (sivi afrički papagaj).
Фино, али рекао сам ,,уобичајена домаћа птица".
Иначе свиње...
Не знам да ли су прецењене по питању интелигенције, али дефинитивно су веома емпатичне, некада љубоморне, веома способне да уче и дружељубиве.
Не слажем се да је веверица паметнија од мачака како се наводи у постављеној табели.
Имали смо веверице кад смо се уселили у кућу, али смо донели и мачку...
Лакоћа с којом су мачке ловиле веверице, готово увек на исте форе готово је трагична за тврдњу о интелигенцији веверица.
Сем тога Цлатке, мале веверице и нису баш такве бомбонице... како халапљиво једу птиће ако дођу до њих, а нема родитеља....:sad2:

veverice su drcne i besne u p.m. ja sam uvek imala takav utisak...a kad nam je golubica postavila gnezdo u zadrinjeri pretpostavila sam da je to da bi pobegla od gladnih veverica :))))

Е да, на конто птица уопште, сад сам се сетио да је у Анимал планету као најинтелигентнија птица навођен Кеа папагај, ендемична врста с Новог Зеланда(не рекоше дал с јужног, или северног острва, кад је већ ендемичан?).

Back