VanderGraaf
Aktivan član
- Poruka
- 1.326
Opasno dobar gitarski rif. Nekoliko puta ranije sam video ovakav snimak frekvencije "E" zice, ali uvek na bas gitari. Ovo je prvi put da vidim koliko visoko zica na elektricnoj gitari "skace". Ne znam tacno kako ovo snime, ali verujem da ima veze sa brzinom zatvaraca na kameri, "rolling shutter" mozda, ili nesto slicno tome. Nije ni cudo sto ima mehanizam zakljucavanja zica na vratu, jer izgleda kao da ce zica svaki cas iskociti iz gornje kobilice na vratu. Sve ovo nije glavna tema ovog topika. Glavna tema je "kill switch" na gitari koji ovaj tip koristi u ovom rifu.
Prekidac ili dugme koje sluzi da presece i mutira izlazni zvuk magneta.
Edi Van Halen je navodno prvi koristio ovaj efekat, mada kazu da efekat postoji od kada postoji i sam "volume" potenciometar na gitari.. Van Halen je to radio upravo koristeci "volume" potenciometar sto se dobro moze cuti u njegovoj pesmi "Cathedral". Ipak, Brajan Karol (Brian Carroll), poznatiji kao "Buckethead", najvise koristi ovaj stakato efekat, dovodeci ga do savrsenstva. Njegova pesma "Jordan" je skoro cela zasnovana i odsvirana uz pomoc "kill switch"-a.
Buckethead-ov signature Gibson Les Paul ima dva "kill switch" dugmeta kojima mutira zvuk, dok je tone potenciometar "push/pull" kojim ima pristup namotajima na bridge magnetu. Iako se ovaj njegov Gibson LP signature danas polovan prodaje po ceni od oko 10.000 pa do 20.000 dolara (pravljen 2001 - 2010), na trzistu se mogu naci novi i mnogo jeftiniji modeli sa ugradjenim "kill switch" prekidacem ili dugmetom.
Najjeftinija gitara koja ima ugradjen "kill switch" je Epiphone SG model, koji za "kill switch" koristi identican prekidac kao i za selektovanje magneta na Les Paul gitarama a koja kosta oko 500 dolara. Gitare sa "kill switch" dugmetom ili prekidacem po ceni idu navise sve do modela kao EVH Standard koji su tu oko 5.000 dolara. Mnoge kompanije imaju u katalogu gitare sa ovim efektom. Schecter, BC Rich, ESP, Colt, Jackson, Fender i mnogi drugi.
Kill Switch zapravo nije tesko ugraditi na bilo koju gitaru koja ima dovoljno veliku supljinu u telu a u kojoj se nalazi elektronika. Sam kill switch u proseku kosta oko 20 dolara. Licno, nisam preterano odusevljen ovim efektom, ali izgleda mi a i zvuci veoma zanimljivo.
Da li je neko svirao gitaru sa "kill switch" dugmetom ili prekidacem? Kako vam ceo efekat zvuci? Inovativna i osvezavajuca tehnika i efekat na gitari, nista narocito ili nepotrebno pokazivanje? Sta vi mislite o "kill switch" efektu i tehnici na gitari?