Gubitak roditelja

Lucky girl

Elita
Poruka
18.567
Ne znam da li postoji ova tema, ako postoji ja se unapred izvinjavam. Zelela bih da znam kako se nose sa gubitkom roditelja oni koji su bili te nesrece da im se tako nesto desi?Ja sam pre 10 dana izgubila iznenada majku...Ona jeste bila srcani bolesnik, ali je bila pod terapijom i niko nije ocekivao to. Cinjenica da sam bila sama u stanu sa njom kad se to desilo i da sam na vise nacina pokusala bezuspesno da je ozivim je meni najveci sok i trauma koji sam ikada dozivela i ne znam kako da se nosim sa tim... Mamu sam volela najvise na svetu i bile smo ekstremno vezane..Od kada se to desilo sam konstantno neraspolozena (doduse u drustvu imam izlete "normalnog" ponasanja) i samo o njoj razmisljam i placem.Uvek sam se plasila kako cu se osecati kad nje ne bude bilo, ali ovo je gore od svega sto sam mogla da zamislim. Sa tatom nisam toliko bliska (a njemu je isto uzasno tesko jer su bili 36 godina u braku i obozavali se) i ne osecam se komforno da mu konstantno kukam koliko mi mama nedostaje jer on nije taj ekspresivni, empatican tip osobe koji ce doci da te zagrli. Rodjena sestra mi zivi u inostranstvu i mnogo mi je tesko sto nismo zajedno u ovim trenucima (bile smo do pre par dana, ali njen zivot prosto nije ovde u Srbiji i morala je da ode) i i pored mnogo prijatelja se osecam mnogo usamljeno i ne znam kako da se izborim sa tim.Imam 28 godina, a osecam se kao da imam 5, kao neko dete i plasim se da ce me ova tuga i ocaj drzati mnogo dugo, a nisam sigurna koliko cu moci da se izborim sa tim, pa me zanima kako su se izborili ljudi sa tim, posebno oni koji su izgubili majku jer je vecina dece vise vezana za majku nego oca?

Potrazi strucnu pomoc ili posjeti svestenika.Sama se ne mozes izboriti.Ni sama ne znam kako bih i ja to podnijela.Zelim ti da uspijes u svemu tome.....

Не треба јој стручна помоћ да би прошла кроз доба жалости. Време ће учинити своје, а ако не учини, онда је много вреднија помоћ доброг духовника. Духовник може да буде било која добронамерна, а мудра особа јер само мудре особе умеју да се изборе са појмом смрти (то се не постиже образовањем и зато профи психолози најчешће немају појма како да помогну у добу жалости).

jedan od par mojih najboljih drugova je ostao bez roditelja sa 19 godina (ćaleta nikad nije ni upoznao, a keva mu je bila luda i umre u njegovoj 19. godini) sa istom devojkom je još od onda ali sad kad sam omatorio tek sd shvatam šta su moji najbolji drugovi prolazili. nikada nisam pričao o tim teškim temama sa njima niti su se meni žalili jer smo bili klinci i nismo znali ni šta je život a kamoli neku složeniju životnu problematiku

Ne znam da li postoji ova tema, ako postoji ja se unapred izvinjavam. Zelela bih da znam kako se nose sa gubitkom roditelja oni koji su bili te nesrece da im se tako nesto desi?Ja sam pre 10 dana izgubila iznenada majku...Ona jeste bila srcani bolesnik, ali je bila pod terapijom i niko nije ocekivao to. Cinjenica da sam bila sama u stanu sa njom kad se to desilo i da sam na vise nacina pokusala bezuspesno da je ozivim je meni najveci sok i trauma koji sam ikada dozivela i ne znam kako da se nosim sa tim... Mamu sam volela najvise na svetu i bile smo ekstremno vezane..Od kada se to desilo sam konstantno neraspolozena (doduse u drustvu imam izlete "normalnog" ponasanja) i samo o njoj razmisljam i placem.Uvek sam se plasila kako cu se osecati kad nje ne bude bilo, ali ovo je gore od svega sto sam mogla da zamislim. Sa tatom nisam toliko bliska (a njemu je isto uzasno tesko jer su bili 36 godina u braku i obozavali se) i ne osecam se komforno da mu konstantno kukam koliko mi mama nedostaje jer on nije taj ekspresivni, empatican tip osobe koji ce doci da te zagrli. Rodjena sestra mi zivi u inostranstvu i mnogo mi je tesko sto nismo zajedno u ovim trenucima (bile smo do pre par dana, ali njen zivot prosto nije ovde u Srbiji i morala je da ode) i i pored mnogo prijatelja se osecam mnogo usamljeno i ne znam kako da se izborim sa tim.Imam 28 godina, a osecam se kao da imam 5, kao neko dete i plasim se da ce me ova tuga i ocaj drzati mnogo dugo, a nisam sigurna koliko cu moci da se izborim sa tim, pa me zanima kako su se izborili ljudi sa tim, posebno oni koji su izgubili majku jer je vecina dece vise vezana za majku nego oca?

Туга ће те држати много дуго, али ће се временом повећати твоја способност да се избориш са њом тј. да те та туга не омета у даљем животу. Ако си верник, онда се донекле лакше поднесе губитак, а ако ниси, онда је теже. Била верник или не била, ваљало би да верујеш бар у то да ће душа умрле особе бити мирнија онолико колико је ослободиш своје жеље за физичким присуством те особе.

normalno je da se tako osecas
moras da odbolujes,daj sebi vremena
placi
radi sve sto ti je potrebno...samo nemoj tugu da gusis
ako ti ljudi prijaju,budi sa ljudima,ako ne,sklupcaj se i otplaci
ja sam tip koji jako tesko podnosi gubitke
i moram da odbolujem da bih mogla da funkcionisem,drugacije ne ide
svojim tempom to moras da prodjes
ne postoji univerzalni "recept"
jako mi je zao sto si prosla kroz to na taj nacin
drzi se,bice lakse

Sve je to mnogo sveze i ti se odlicno drzis Mislim da ti trebaju nejiskreniji prijatelji ,nema potrebe za terapijom i pomiri se sa tim jer i to zivot ..prosap sam kroz to i samo posao mi je pomogao sto vise posla to bolje i gledaj u buducnost ne perispituj sebe zasto se to desilo.Desilo se zivot ide dalje idu 40 dana, ide pola godine,spomenik i ide leto negde daleko .Tako je to

smrt je sastavni dio života, na ovoj planeti...umire se prije, ili kasnije...
ko zna istinu, ko je svjestan da nešto što je mudro, nikad ne može da umre, i kome je to usađeno duboko u srce, taj sve podnosi lakše...
naleti tugica ponekad, ali brzo prođe, i ne prerasta u očajanje...ne valja očajavati, i padati u depre, nema većeg zla od crne depresije...

- - - - - - - - - -

Не треба јој стручна помоћ да би прошла кроз доба жалости. Време ће учинити своје, а ако не учини, онда је много вреднија помоћ доброг духовника. Духовник може да буде било која добронамерна, а мудра особа јер само мудре особе умеју да се изборе са појмом смрти (то се не постиже образовањем и зато профи психолози најчешће немају појма како да помогну у добу жалости).

tačno

@Lucky girl, ja sam izgubila mamu pre 10 godina... I bas kao sto si rekla "Mamu sam volela najvise na svetu i bile smo ekstremno vezane"..
Ni dan danas ne mogu da prihvatim da nije tu.. Ali nekako sam nastavila, naucila da zivim sa tim. Mozda je za to "kriv" moj optimizam, mozda nesto drugo, ne znam. Nije mi bila potrebna ni strucna pomoc niti svestenik, samo vreme da shvatim sta se desilo..
Ne mogu mnogo da pricam o tome javno jer tesko se covek bori sa tim i medju svoja cetiri zida. A i ne zelim svoj bol da delim sa hiljade i hiljade ljudi koje ne poznajem. Forum je super mesto za razmenu misljenja, davanje saveta, smeh, zezanciju itd, ali o ovakvim stvarima sa kojima se ti trenutno boris, ne mogu da pricam ovde. Izvinjavam se clanovima foruma, ali ima ovde i ljudi koji ismevaju, vredjaju i ponizavaju ljude. I ne bih volela da neko sa svojim nepristojnim ili neprikladnim komentarima pise u ovakvoj temi.
Mozes mi poslati pp ako zelis. i rado cu popiti kafu sa tobom i razgovarati ako zelis, ali negde u gradu.

@Lucky girl, ja sam izgubila mamu pre 10 godina... I bas kao sto si rekla "Mamu sam volela najvise na svetu i bile smo ekstremno vezane"..
Ni dan danas ne mogu da prihvatim da nije tu.. Ali nekako sam nastavila, naucila da zivim sa tim. Mozda je za to "kriv" moj optimizam, mozda nesto drugo, ne znam. Nije mi bila potrebna ni strucna pomoc niti svestenik, samo vreme da shvatim sta se desilo..
Ne mogu mnogo da pricam o tome javno jer tesko se covek bori sa tim i medju svoja cetiri zida. A i ne zelim svoj bol da delim sa hiljade i hiljade ljudi koje ne poznajem. Forum je super mesto za razmenu misljenja, davanje saveta, smeh, zezanciju itd, ali o ovakvim stvarima sa kojima se ti trenutno boris, ne mogu da pricam ovde. Izvinjavam se clanovima foruma, ali ima ovde i ljudi koji ismevaju, vredjaju i ponizavaju ljude. I ne bih volela da neko sa svojim nepristojnim ili neprikladnim komentarima pise u ovakvoj temi.
Mozes mi poslati pp ako zelis. i rado cu popiti kafu sa tobom i razgovarati ako zelis, ali negde u gradu.

ako ne možeš da prihvatiš, poslije toliko godina, da nije tu...ipak ti je potrebna ozbiljna pomoć...

ljudima je potrebno da pricaju sa nekim o svojim strahovima i problemima a bliski ljudi nisu nekad dovoljni,te je psiholog u tim sl najbolji...

- - - - - - - - - -

:dash:

- - - - - - - - - -

da nam je brus li tu on bi te obozavo:lol:

- - - - - - - - - -

recenica bi ti donekle bila ok da nisi dodala ovo u zagradi....

Poslednja izmena:
bez oca sam ostala u 38oj godini
imala sam svoju porodicu, a osecaj je bio kao da se srusio jedan zid na kuci, kao da je sto ostao bez jednog nogara
izgubila sam oslonac i vremenom sam sa tim naucila da zivim
tesko je, jako tesko, ali vreme je lekar jer te nauci da prihvatis to kao cinjenicu koja ne moze da se promeni i da svoj zivot organizujes na drugaciji nacin
koga nema, bez njega se mora
i tvoja mama bi zelela da ti ne tugujes i ne sahranjujes sebe zivu, nego sto pre nastavis svoj zivot
nemoj da se plasis da ces da je zaboravis, ona ce zauvek da ostane u tebi sa svim lepim uspomenama koje si sa njom u zivotu imala

Ti psihijatri i psiholozi su neverovatne budaletine i lupezi kojima se samo totalno opichen moze poveriti jer su za njih pacijenti po difoltu sve dileje koje oni kljukaju lekovima po preporuci farmaceuta koji im placa svakojake seminare samo da sto vise rokaju hemije i da pune dzepove mafiji

Ista priča kao kod tebe. Majka iznenada stradala od srca, 25 godina sam imao (tvoj sam vršnjak)... Ne može tu bogzna šta da se uradi. Vratiti je, nažalost, ne možeš. Odboluj koliko je potrebno. Ako ti se plače, plači. Viči, udaraj u nešto mekano kao što je jastuk ako imaš potrebu. Koliko god da je vremena potrebno, ti boluj. Okolina bi trebalo da te razume što ti treba vremena da "profunkcionišeš". S vremenom će postati malo lakše.

ako ne možeš da prihvatiš, poslije toliko godina, da nije tu...ipak ti je potrebna ozbiljna pomoć...

Neke stvari ne mogu nikad da se potpuno prebole. Ja za svojim dedom sa majčine strane tugujem manje-više jednako koliko za majkom. I ne verujem da ću ga ikad preboleti. Jer šanse da upoznam neku osobu sličnu njemu su minimalne.

"Nono, nono, dobri moj nono, sve manje ljudi znam ća nalik su na te" - Tereza

Druži se čim više sa ljudima i pokušaj smrt razumjeti kao nešto prirodno.
Previše patnje i sjećanja na smrt voljene osobe narušava tvoje zdravlje pa to i tvoja pokojna majka nebi voljela za se razboliš.

Драга моја, сви прођемо кроз то, пре или касније.

На жалост, ти си пре и то на јако тежак начин.

Али, време заиста учини много тога .

Једино што ће ти заувек остати празнина коју нико неће моћи да попуни, један део тебе је заувек отишао.

Наставићеш да живиш, више нећеш плакати сваки дан, а сећаћеш је се све чешће и то само по лепим стварима.

Ја сам оца изгубила у 30., мајку у 34. години живота и још увек живим.

Требало ми је мало више времена и самовања, просто су ме нервирали сви са речима "Време лечи све", и "Бићеш ти добро, ниси ни прва ни последња", морала сам да сама одболујем, да сама устанем и кажем "Живот иде даље".

Ако ти је за утеху, имаш оца, имаћеш ускоро и своју породицу, биће лакше, веруј ми.

Svako boluje i tuguje na svoj nacin. Smrt je prirodan proces i normalno je da roditelji odu pre nas. Neko ce se sa gubitkom izboriti sam, neko uz podrsku porodice i prijatelja, neko uz pomoc strucnog lica.

Aneko i uz podrsku nepoznatih ljudi sa foruma.

I sve je to normalno.

Budite mi dobri :mrgreen:

Potrazi strucnu pomoc ili posjeti svestenika.Sama se ne mozes izboriti.Ni sama ne znam kako bih i ja to podnijela.Zelim ti da uspijes u svemu tome.....

Hvala ti. Pa razmisljam se da mozda i potrazim neku strucnu pomoc, sto se svestenika tice nisam sigurna da li bih jer iako verujem u zagrobni zivot, one price sa andjelima koji je cuvaju, pakao/raj i ostale stvari mi zaista ne znace u ovom trenutku nista.

- - - - - - - - - -

Туга ће те држати много дуго, али ће се временом повећати твоја способност да се избориш са њом тј. да те та туга не омета у даљем животу. Ако си верник, онда се донекле лакше поднесе губитак, а ако ниси, онда је теже. Била верник или не била, ваљало би да верујеш бар у то да ће душа умрле особе бити мирнија онолико колико је ослободиш своје жеље за физичким присуством те особе.

Moguce, delimicno sam vernik, hocu reci da ne verujem u Boga na klasican nacin, ali valjda zato sto se sve nedavno desilo mi ona nenormalno fali i samo o tome i razmisljam.

- - - - - - - - - -

normalno je da se tako osecas
moras da odbolujes,daj sebi vremena
placi
radi sve sto ti je potrebno...samo nemoj tugu da gusis
ako ti ljudi prijaju,budi sa ljudima,ako ne,sklupcaj se i otplaci
ja sam tip koji jako tesko podnosi gubitke
i moram da odbolujem da bih mogla da funkcionisem,drugacije ne ide
svojim tempom to moras da prodjes
ne postoji univerzalni "recept"
jako mi je zao sto si prosla kroz to na taj nacin
drzi se,bice lakse

Hvala puno. Ja se iskreno nadam.:sad2:

- - - - - - - - - -

Sve je to mnogo sveze i ti se odlicno drzis Mislim da ti trebaju nejiskreniji prijatelji ,nema potrebe za terapijom i pomiri se sa tim jer i to zivot ..prosap sam kroz to i samo posao mi je pomogao sto vise posla to bolje i gledaj u buducnost ne perispituj sebe zasto se to desilo.Desilo se zivot ide dalje idu 40 dana, ide pola godine,spomenik i ide leto negde daleko .Tako je to

Znam. Na srecu imam obaveze preko dana i dosta ljudi oko sebe, ali recimo juce kad sam izasla napolje pomislila sam na nju i bukvalno sam osetila kao da me nesto gusi koliko mi se plakalo.

- - - - - - - - - -

Hvala ti puno, sto da ne, moze. Ja generalno nisam tip koji place pred drugima, kuka ili nesto slicno, ali nemam u okruzenju nikoga ko je nesto slicno proziveo (sem druga kome je umrla mama kad je imao 2,ali je se ni ne seca) i onda sam dosla ovde cisto da razmenim iskustva i mozda olaksam sebi sa nekim ko je to prosao.

- - - - - - - - - -

žao mi je tvoje mame...
biće sve okej, preživećeš
važno je da si imala roditelje da te podignu i vaspitaju
neki svoje nemaju ili bolje da nemaju

I to je tacno, ali mi je zao sto nije tu makar jos par godina duze.

- - - - - - - - - -

bez oca sam ostala u 38oj godini
imala sam svoju porodicu, a osecaj je bio kao da se srusio jedan zid na kuci, kao da je sto ostao bez jednog nogara
izgubila sam oslonac i vremenom sam sa tim naucila da zivim
tesko je, jako tesko, ali vreme je lekar jer te nauci da prihvatis to kao cinjenicu koja ne moze da se promeni i da svoj zivot organizujes na drugaciji nacin
koga nema, bez njega se mora
i tvoja mama bi zelela da ti ne tugujes i ne sahranjujes sebe zivu, nego sto pre nastavis svoj zivot
nemoj da se plasis da ces da je zaboravis, ona ce zauvek da ostane u tebi sa svim lepim uspomenama koje si sa njom u zivotu imala

Ne plasim se ja da cu da je zaboravim, vec da ce mi previse nedostajati i da ce to nekako uticati na mene...

- - - - - - - - - -

meni je cale umro pre 7 godina...
zajebana rabota...
ne znam sta da ti kazem
drz se...
potrebno je vreme da svaris neke stvari...

Hvala...

- - - - - - - - - -

mucno mi je i da se prisecam...bori se, ne daj se, naucices da zivis sa tim bolom

Ne dam se ja, trudim se da stalno nesto radim da ne bih mnogo razmisljala o tome, ali opet mi tesko to ide.

- - - - - - - - - -

Ista priča kao kod tebe. Majka iznenada stradala od srca, 25 godina sam imao (tvoj sam vršnjak)... Ne može tu bogzna šta da se uradi. Vratiti je, nažalost, ne možeš. Odboluj koliko je potrebno. Ako ti se plače, plači. Viči, udaraj u nešto mekano kao što je jastuk ako imaš potrebu. Koliko god da je vremena potrebno, ti boluj. Okolina bi trebalo da te razume što ti treba vremena da "profunkcionišeš". S vremenom će postati malo lakše.

Neke stvari ne mogu nikad da se potpuno prebole. Ja za svojim dedom sa majčine strane tugujem manje-više jednako koliko za majkom. I ne verujem da ću ga ikad preboleti. Jer šanse da upoznam neku osobu sličnu njemu su minimalne.

"Nono, nono, dobri moj nono, sve manje ljudi znam ća nalik su na te" - Tereza

Trudim se da ne suzbijam plakanje jer znam da to ne valja i bude posle toga na kratko, ali samo na kratko ok. Ja sam recimo izgubila strica koga sam volela kao da mi je otac i mislila sam da je to nesto najgore sto ce mi se desiti, ali nazalost ovo je jos gore..Jedina uteha mi je to sto se sve brzo odvilo, mada i dalje ne mogu da izbrisem taj momenat mog pokusaja da je vratim i nje koja lezi.

- - - - - - - - - -

Druži se čim više sa ljudima i pokušaj smrt razumjeti kao nešto prirodno.
Previše patnje i sjećanja na smrt voljene osobe narušava tvoje zdravlje pa to i tvoja pokojna majka nebi voljela za se razboliš.

Trudim se nekako.

- - - - - - - - - -

Драга моја, сви прођемо кроз то, пре или касније.

На жалост, ти си пре и то на јако тежак начин.

Али, време заиста учини много тога .

Једино што ће ти заувек остати празнина коју нико неће моћи да попуни, један део тебе је заувек отишао.

Наставићеш да живиш, више нећеш плакати сваки дан, а сећаћеш је се све чешће и то само по лепим стварима.

Ја сам оца изгубила у 30., мајку у 34. години живота и још увек живим.

Требало ми је мало више времена и самовања, просто су ме нервирали сви са речима "Време лечи све", и "Бићеш ти добро, ниси ни прва ни последња", морала сам да сама одболујем, да сама устанем и кажем "Живот иде даље".

Ако ти је за утеху, имаш оца, имаћеш ускоро и своју породицу, биће лакше, веруј ми.

To je nesto cime pokusavam da se tesim, da ce biti lakse kad budem imala svoju porodicu i isto prezirem te price koje sam slusala bukvalno odmah posle sahrane npr "Moras biti pozitivna" , "To je zivot" itd...Narocito sto vecina tih ljudi ima ziva oba roditelja i ni ne znaju kako je to...Ja jesam po prirodi optimista, ali ovo mi je trenutno unistilo sav optimizam koji imam.

Ja sam izgubila oca koga sam volela i volim najviše na ovom svetu pre dvadeset i četiri godine, a kao da je juče bilo ,sve to srećo, dođe na svoje, postoje ovde teme o majkama i očevima,vreme pregazi sve, ali naši najmiliji su uvek tu, u našem sećanju,suviše si mlada da se zaglaviš u bedaku.A od toga srerće niko neće imati,majka te je sigurno mnogo volela i nikako ne bi želela da budeš "uništena p'sihički,budi njen ponos":)

Znam...I zaista se i trudim da guram nekako napred....Sanjala sam je preksinoc kako mi je rekla kako je bila svesna toga dok sam je ozivljavala, ali kako nije mogla nista da uradi po tom pitanju i kako je bila ocajna sto sam kroz to morala da prolazim...I taj san me je nekako bas ubio u pojam jer je to nesto sto bi ona sigurno rekla da moze jer je prosto bila takva majka...Sve za mene i moju sestru, samo da nama bude dobro...

Znam...I zaista se i trudim da guram nekako napred....Sanjala sam je preksinoc kako mi je rekla kako je bila svesna toga dok sam je ozivljavala, ali kako nije mogla nista da uradi po tom pitanju i kako je bila ocajna sto sam kroz to morala da prolazim...I taj san me je nekako bas ubio u pojam jer je to nesto sto bi ona sigurno rekla da moze jer je prosto bila takva majka...Sve za mene i moju sestru, samo da nama bude dobro...

Da, snovi znaju da budu bas teski
ja sam tatu sanjala dva puta kako je ljut na mene
sto je naravno iz moje podsvesti doslo,da ne duzim sad...

Back