Gubitak prava glasanja

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.339
Nije resenje za situaciju u Srbiji nego nezavisno od toga....
Trebalo bi uvesti ogranicenje prava glasanja na recimo 80 godina....

Sve i da vam se cini da su osobe sa 80 godina razumne, ako uporedimo istu osobu sa 60 i sa 80 , osoba je definitivno pogubljena malo kad ima 80 godina, ne vidi se ovako , ali se vidi...na sitnim detaljima..

To ne treba povezati sa gubitkom radne sposobnosti , ili mentalne sposobnosti , kazem nije tolika degradacija, ali jeste pogubljenost, slabije snalazenje...

Isti je argument kao za lica do 18,mogu da razisljaju , ali suvise su kompleksni razliciti odnosi na osnovu kojih ce donositi odluke..

Ja , licno , bih radije da se za svako glasanje odredjuje merodavnost glasaca...ne moze da je on zadovoljan da je dupe, ne razlikuje nista a hoce da ga uvazava drustvo...za dupe stolica a ne uticaj u drustvu...
Nesto slicno kao razlika izmedju prava i pogodnosti....za dobijanje prava na vozacku i voznju se ne pozivas na automatski dodeljeno pravo , nego na zasluzeno , merodavno pravo...
Nesto ne uspevam da vidim razliku izmedju voznje i glasanja ....slazem se ja da moze njih 10 da se dogovori i da prave ulicne trke i da voze u suprotnom smeru na autoputu....ali to se kaznjava oduzimanjem prava na voznju....

A ne matorci postaju predsednici najmocnijih drzava a mora da se angazuje asistent koji ce ih podsecati kako se zovu...

Ja razmišljam slično u tom pogledu, ali bih granicu za glasanje spustio na 75, pa možda i niže.
Ako bih bio ciničan, onda bi reko da oni koji odu u penziju nemaju ni pravo da glasaju. Pa stvarno, šta koji moj oćeš više, dobio si penziju i uživaj. Ali dobro, pošto će penzija ionako da se uskoro dobija sa 70 i kusur, to mu dođe na isto.
Bez zezanja, ja imam 54 godine i osećam da odlazim s pamet, izrazito. No dobro, moj mozak je mojom odlukom oderan svakojakim supstncama. Stvar je u tome da osećam, da kapiram, još sam funkcionalan. Vidim da neki ljudi sa šeset i kusur ne osećaju, da su debelo uzombirni, i otišli su, oho-ho, i sve im se oprašta jer ljudi misle da je to normalno, to, da sa šeset i kusur ladno mož da budeš zombi.
S druge strane znam ljude koji s osamdeset i kusur bolje rezonuju nego gomila klinaca (zapravo bolje nego iko s dvajes i kusur) i šta sad? To automatski pobija tvrdnju iz moje prve rečenice u postu.
Ne znam, možda bii za ljude iznad (a i ispod) određene straosne granice pred same izbore trebali da naprave neki test koji bi dokazao njihove kognitivne sposobnosti.
Jer ako neko sa 80 i kusur može ladno da glasa bez ikakve provere, što ne bi mogo i neko, sa, ajd da ne budemo mnogo liberalni, ali sa nekih 14, a?

To ti je glupo, uvede se test inteligencije kao uslov i padne pola srbije. Poslovno nesposobni kraj priče. Automatski ih ograničiš u svim glupostima i budalaštinama kojima su ekstremno skloni.
Ne smem da uvodim inteligenciju kao kriterijum.....vise od pola srbije je glupo ko tocak....a to ne treba da im ukida pravo glasa....
ako vec gledam po meredit, onda cu traziti test poznavanja vaznih znanja...adekvatnost donosenja odluke, a ne inteligenciju...

Ne smem da uvodim inteligenciju kao kriterijum.....vise od pola srbije je glupo ko tocak....a to ne treba da im ukida pravo glasa....
ako vec gledam po meredit, onda cu traziti test poznavanja vaznih znanja...adekvatnost donosenja odluke, a ne inteligenciju...
E onda zabraniti studentima da glasaju, ti nemaju ni ona imaginarna školska znanja, kamoli životna.

Postoje dve situacije, imamo duleka, pajsera koji ni u 30 nije nista vise nego zevzek....moj komsija moler i keramicar npr...
Tu bi ukidanje prava glasanja nekome od 80 koji jeste stvarno poceo da se gubi , ali je opet u 80% slucajeva pametnije bice nego ovaj gore u 30...
To je situacija meredit, tj po ucinku , po vrednosti...tu bi onda bio postavljen test znanja iz ekonomije, etike, zdrravstva, ekologije, ishrane itd itd..to mu dodje random nekih 200 pitanja, a ako neko pita zasto 200 da nije mnogo , e pa kad moze ljudi da moraju da popunjavaju upitnik sa 200 pitanja za posao u vladi i ustanovama, e onda moze i glasac za glasanje..
To je merenje adekvatnosti za uticanje na drustvo u smislu glasaca...

Ali ako gledam iz ugla same osobe, i njegovog doprinosa i sposobnosti , tj pravo za glupe , sasave, lude itd...onda je situacija koja izbacuje takvo lice iz glasacke opcije nesto sto je relativna degradacija sposobnosti....ne menjas sadrzaj naroda i mentaliteta, ali ne dozvoljavas onima koji nemaju zrelosti ili fokusa da reprezentuju sebe...
To je reprezentativni model....svako je reprezent sebe, znaci bio glup ko tocak, i njih 90% nek su glupi ko cosak, ali su reprezenti dok su u svom elementu , primaru , da tako kazem...njihov zalazak je odredjen administrativno godinama...to nije fer, ali sve ostalo je komplikovanije , i nije ni toliko nefer...

E sad da ne pomislite da ne postoje drugi modeli za uticanje na drustvo , postoji jos 10 tak smislenih razlicitih , i oni su efektivvniji , ali ovo su dva, meritokratija i reprezentativni model, koji su najvise slicni ovom sasavom demokratskom modelu...

Ostali modeli uticaja i glasanja su vec ozbiljnija stvar, znaci nisu slozeni za kapiranje, ali nisu bas ni prosti ....ima i uzasno slozenih , koje mnoge osobe ako bi zelele da na brzaka shvate ne bi mogli , ali ako bi shvatali prakticno , kroz zivot sa tim modelima, onda bi shvatili..
Slozeni modeli su slozeni za razumevanje unapred, ali su jasni za razumevanje unazad, kad uradis pa da sledeci put lakse smislis sta ti vise odgovara...

Treba oduzeti pravo glasa svakom za koga se dokaže da je prodao svoj glas.
Dobro , nije to neprihvatljiva ideja....i navedeno je gore da je moguce uvoditi razne razloge za gubitak glasackog prava...

Moze se uvesti gubitak glasackog prava i prava ucesca u politickom zivotu ako se utvrdi ucesce u korupciji...
To je pljuvanje na izborni sistem, paf, penal do kraja zivota...

Pazi bavljenje politikom nije isto sto i glasanje....tako da bavljenje mozda i treba ukinuti , a glasanje verovatno ne...
Usled transoperacija, danas se zahteva po trenutnom stanju organizma da se ljudi dele na polove, sto se meni ne svidja...
Ja sam za prirodnu determinaciju pola...klasican DNK, a ne kako osoba razmislja, jer ima danas tako oblikovanih muskaraca od strane majki da su vise zene nego muskarci..

evo ako hocete dodatnu tematiku , roditelji cesto postavljaju pitanje poslusanja i postovanja dece, ali vrlo retko postovanja i poslusanja roditelja prema deci..
To dovodi do sledece situacije, da deca koja su poslusna, treba da postuju svoje roditelje, medjutim, roditelj nigde nema sugestiju niti razlog ni motiv da postuje dete niti da ga poslusa ili radi u njegovom interesu..

Nije dobra rec dete, misli se na potomka...jer odnos roditelj potomak traje i kad potomak postane deda...
U svakom slucaju dobija se nakaradan balkanski sistem, u kome roditelji cesto nateraju decu da ne budu poslusna, ako zele da uopste prezive, ili da zive..
Sto onda nije dobar sistem....roditelj izaziva konflikt koje potomak mora da razresi i zgazi roditelja...aonda se svi prave da niko nikog nije zgazio..

Postoje dve situacije, imamo duleka, pajsera koji ni u 30 nije nista vise nego zevzek....moj komsija moler i keramicar npr...
Tu bi ukidanje prava glasanja nekome od 80 koji jeste stvarno poceo da se gubi , ali je opet u 80% slucajeva pametnije bice nego ovaj gore u 30...
To je situacija meredit, tj po ucinku , po vrednosti...tu bi onda bio postavljen test znanja iz ekonomije, etike, zdrravstva, ekologije, ishrane itd itd..to mu dodje random nekih 200 pitanja, a ako neko pita zasto 200 da nije mnogo , e pa kad moze ljudi da moraju da popunjavaju upitnik sa 200 pitanja za posao u vladi i ustanovama, e onda moze i glasac za glasanje..
To je merenje adekvatnosti za uticanje na drustvo u smislu glasaca...

Ali ako gledam iz ugla same osobe, i njegovog doprinosa i sposobnosti , tj pravo za glupe , sasave, lude itd...onda je situacija koja izbacuje takvo lice iz glasacke opcije nesto sto je relativna degradacija sposobnosti....ne menjas sadrzaj naroda i mentaliteta, ali ne dozvoljavas onima koji nemaju zrelosti ili fokusa da reprezentuju sebe...
To je reprezentativni model....svako je reprezent sebe, znaci bio glup ko tocak, i njih 90% nek su glupi ko cosak, ali su reprezenti dok su u svom elementu , primaru , da tako kazem...njihov zalazak je odredjen administrativno godinama...to nije fer, ali sve ostalo je komplikovanije , i nije ni toliko nefer...
IQ nije dokaz odsustva oportunizma...

Ko reče da što zemlja ima više zakona to je slabija?...
I to je tacno , ja mogu da svedem sistem na vrlo malo zakona, ali ce biti cvrsto uvezani , ali narod to ne voli politicari to ne vole....i dalje se ne gubi princip da je svako pokriven, to se radi na poseban nacin , to je kao kad projektujes nesto pa imas za svaku situaciju pokriveno kojim putem ce ici hendlovanje takve situacije, resavanje takve situacije..

Da ne preciziram bas tacno , ali to se radi kao sto se postavlja percepcija...ljudska percepcija...ako pokrijes sve tacke ravnopravno , onda se svaka situacija pokriva, uz manje odstupanje od zeljenog..u prevodu uz manje korekcije i zahteve za papirologijom, to je takodje rezultat kad imas manje zakona..
A najbitnije je da su i buduce situacije pokrivene...ako je dobro odradjen sistem...tj pojava nove situacije ne pravi rupu u sistemu, nego moze biti zahtev za olaksanjem i ubrzanjem upotrebe te nove situacije.

Ono sto je suntavo je da se primenom takvog principa desava da treba da ujedinis nekih 5 zakona, pravila i da se izgube svih 5 i predju u jedno i onda narod i politicari pocnu da koce to , jer im bas kao trebaju te razlike i bas one....

To su neke mutne radnje koje su motivisane trazenjem da opstanu rupe u zakonu , skoro svi zakoni koji su doneseni posle SFRJ su pravljenji da imaju namerno rupe u zakonu...

Narod cesto dolazi u situaciju kako je moj komsija za slicnu situaciju dobio drugaciju sudsku odluku ....e sad, tu bas dolazimo do ovoga, da je lelujavo definisan zakon , ili da su mnogi zakoni zapleteni recenicom , posebne uslove u zakonu donosi ministar svojim aktom ili lokalna samouprava i onda dodjes do jos 20 zakona koje treba da znas ako hoces da negde dobijes gradjevinsku dozvolu....

Poslednja izmena:
Ja razmišljam slično u tom pogledu, ali bih granicu za glasanje spustio na 75, pa možda i niže.
Ako bih bio ciničan, onda bi reko da oni koji odu u penziju nemaju ni pravo da glasaju. Pa stvarno, šta koji moj oćeš više, dobio si penziju i uživaj. Ali dobro, pošto će penzija ionako da se uskoro dobija sa 70 i kusur, to mu dođe na isto.
Bez zezanja, ja imam 54 godine i osećam da odlazim s pamet, izrazito. No dobro, moj mozak je mojom odlukom oderan svakojakim supstncama. Stvar je u tome da osećam, da kapiram, još sam funkcionalan. Vidim da neki ljudi sa šeset i kusur ne osećaju, da su debelo uzombirni, i otišli su, oho-ho, i sve im se oprašta jer ljudi misle da je to normalno, to, da sa šeset i kusur ladno mož da budeš zombi.
S druge strane znam ljude koji s osamdeset i kusur bolje rezonuju nego gomila klinaca (zapravo bolje nego iko s dvajes i kusur) i šta sad? To automatski pobija tvrdnju iz moje prve rečenice u postu.
Ne znam, možda bii za ljude iznad (a i ispod) određene straosne granice pred same izbore trebali da naprave neki test koji bi dokazao njihove kognitivne sposobnosti.
Jer ako neko sa 80 i kusur može ladno da glasa bez ikakve provere, što ne bi mogo i neko, sa, ajd da ne budemo mnogo liberalni, ali sa nekih 14, a?
Reč je o preovlađujući brojkama bez sumnje postoje vitalni sedamdesetogodišnjaci međutim taj procenat je mali. Kategorije ljudi koje treba odstraniti sa birališta su još i ljudi samo sa završenom osnovnom školom ili bez nje , narkomani, osuđenici za teža krivična dela, psihički bolesnici ,beskućnici, ljudi sa raznim seksualnim izopačenjima.

I to je tacno , ja mogu da svedem sistem na vrlo malo zakona, ali ce biti cvrsto uvezani , ali narod to ne voli politicari to ne vole....i dalje se ne gubi princip da je svako pokriven, to se radi na poseban nacin , to je kao kad projektujes nesto pa imas za svaku situaciju pokriveno kojim putem ce ici hendlovanje takve situacije, resavanje takve situacije..

Da ne preciziram bas tacno , ali to se radi kao sto se postavlja percepcija...ljudska percepcija...ako pokrijes sve tacke ravnopravno , onda se svaka situacija pokriva, uz manje odstupanje od zeljenog..u prevodu uz manje korekcije i zahteve za papirologijom, to je takodje rezultat kad imas manje zakona..
A najbitnije je da su i buduce situacije pokrivene...ako je dobro odradjen sistem...tj pojava nove situacije ne pravi rupu u sistemu, nego moze biti zahtev za olaksanjem i ubrzanjem upotrebe te nove situacije.

Ono sto je suntavo je da se primenom takvog principa desava da treba da ujedinis nekih 5 zakona, pravila i da se izgube svih 5 i predju u jedno i onda narod i politicari pocnu da koze to , jer im bas kao trebaju te razlike i bas one....

To su neke mutne radnje koje su motivisane trazenjem da opstanu rupe u zakonu , skoro svi zakoni koji su doneseni posle SFRJ su pravljenji da imaju namerno rupe u zakonu...

Mašiš poentu: novi zakoni, aneksi, amandmani, regule, koje svi ide jedno na drugo itd... sami kreiraju rupe u pravnim fundamentima.
Pametna država to sprečava, loša to kreira. ;) To je sve što treba znati, pa i predlog o limitu glasanja.
Redundantan si u masi stvari, disperzan i haotično nejezrgovit. Budi jasan...

Moje iskustvo kaze da na forumu ne smes biti jezgrovit, jer su svi caci...tj igraju se izokretanja recenog na najbizarnije nacine...
Ali je tacna primedba...dok recimo u realu i kad pravis neki pravni dokument mozes pristupiti svemu takodje na oba nacina....decidirano stavljajuci svaki detalj ili u startu odraditi claim, tj reci sve sto ovde nije navedeno je zabranjeno...

Da navedem konkretan primer...
Zdravstveni sistem. Korupcija u njemu , ja resavam problem, sto niko u bosni od pacijenata ne moze doci kod lekara a da ne plati sestri 10km, takvo je stanje na terenu...Sta se desava kad uvedes beslplatno elektronsko zakazivanje....pa vrisnu sestre, dohvate lekare koji zele da budu dobri sa sestrama i svi se okrenu protiv tebe...
Digne se celo medicinsko osoblje protiv uvodjenja necega sto sprecava korupciju pa ti sad vidi ko je na kojoj strani.
Medjutim u kratkom u odnosu na srpski zakon o pravima pacijenata, u bosanskom stoji recenica decidirano....niko ne sme da zabrani komunikaciju izmedju lekara i pacijenta...Neko bi rekao suvisna recenica ko bi to pokusavao , u Srpskom zakonu nema te recenice..
Ali upravo zvog postojanja te recenice, u bukvalnom smislu , kad sam uveo sistem zakazivanja, to je bilo odavno ima 30 godina, i kad su svi krenuli od sestara i lekara da prave lomacu, zbog pismeno odradjene saglasnosti koju sam ja preventivno odradio i svi pacijenti naravno pristali , i decidirano navedenog clana zakona, niko nije smeo da uradi nista, jeste bilo je bune, bukvalno se digne 100 lekara i 200 sestara , ceo dom zdravlja, protiv novog sistema protiv korupcije, ali ne mogu nista...jer ministarstvo jedva ceka da moze da zabrani , i naravno proba i da zaplasi , ali samo im citiras tu recenicu iz zakona , sto ne moze u srpskom zakonodavstvu , ali moze u bosanskom, i cao misko ....jasno je svakom pravniku da pada svaka tuzba, za minut vremena...

Samo zbog jedne pravilno napisane recenice u zakonu koja je bila suvisna srpskom zakonodavstvu...
Ali ta recenia je naterala sve da prestanu da prate i zude za korupcijom u zdravstvu...
Sta mislis kad uvedes jednom lekaru sistem gde je sve uredjeno , da pacijent moze besplatno da izabere termin, da otkaze termin, da zakaze samo recepte i da zna da ce biti primljen bez da mora da da 10km, sta ce da se desi...Prvo ce svi unuci poceti da se druze sa bakama i dekama....to se odmah desilo , jer bake i deke nisu imali iskustva i mobilne, a nisu imali ni internet ni pc , ali su sve to imali unuci ...i blagos baki ajd zakazi baki lekara za 15 dana..
Naravno da je odmah broj zahteva koji je vec bio prebukiran za izbor licnog lekara odmah buknuo na 5x vise...ali i ostali su morali da smanje praksu 10 km..

Reč je o preovlađujući brojkama bez sumnje postoje vitalni sedamdesetogodišnjaci međutim taj procenat je mali. Kategorije ljudi koje treba odstraniti sa birališta su još i ljudi samo sa završenom osnovnom školom ili bez nje , narkomani, osuđenici za teža krivična dela, psihički bolesnici ,beskućnici, ljudi sa raznim seksualnim izopačenjima.
Po mom misljenju ne mozes to da radis, kod reprezentativnog izbornog sistema, jer takav sistem zahteva da svi budu reprezentovani , pa i takve kategorije..
Onda moras menjati sistem da ne bude reprezentativan...
Moj predlog je zadrzao osnovu sistema da bude reprezentativan, ali ako osoba vec gubi svoj maksimum i identitet , a to se desava kad dodje u poziciju zbunjenosti , e onda nije dobar reprezent svog zivotnog stanovista, jer ce u naletu svog trenutnog stanja biti neko ko ima odstupanja od svog iskaza kad je bila maksimalno za sebe i svoje razmisljanje..

Naravno moze se osporiti da li sistem treba da bude reprezentativan..tj da dozvoljava svima pravo glasa....obicno ljudi izbegavaju da neki sistem ucine nereprezentativnim da ne bi krenule manipulacije ili mahinacije...
Tako smo dosli do Srbije, koja je sad na dlaku od mogucnosti uvodjenja Srbija na vodi , znaci bukvalno raj za glupe i lenje...ali ako je vecina takva, zasto da ne, ostali inteligentni , genijalci ili vredni , pravac svajcarska i cao djaci...

To je jedna ocigledna prednost mediokriteta kod glasackog sistema sa reprezentativnim osobinom...svako je zastupljen pa je mediokritetu lako da bude u vecini..

Poslednja izmena:

Back