Gsde ima ovo?

a meni je upravo to izazov.

Održati neki život koji nije tražio da bude rođen kao takav, baš u inat njegovim tvorcima, koji su verovatno imali nešto sasvim drugo na umu kada su ga stvarali i bolelo ih je uvo za kasnije rizike i komplikacije.

Znam recimo da veterinari tj. studenti veterine koji imaju u planu da se bave malom praksom imaju neki nenapisani spisak "must-have" rasa pasa, da se prvo na svom psu izvežbaju za sve moguće komplikacije kod tuđih ljubimaca. A većina radikalno novih rasa mačaka nastaje slučajnom mutacijom.

Meni nije bas slatko mace, nekako mi previse lici na igracku sto me odbija, iako ima nesto vrlo simpaticno na njemu. I jesam za to da se macka udomi, a ne da se kupuje, ali verovatno ni ja ne bih odolela nekim rasama, da mi je somali bas pri ruci i da su okolnosti nekakve idealne, takve da mogu da uzmem jos jednu macku, ove napolju su zbrinute...
Ali mi se dize kosa na glavi od stava nekih odgajivaca koji imaju cisto trgovacki pristup, ne mogu da kazem svih jer verovatno ima i normalnih medju njima, koji sasvim nonsalantno eksperimentisu sa kupovinom macaka i njihovim ukrstanjima sa vrlo razloznim i nedvosmislenim komentarom ''to se kod nas odlicno prodaje''. :bljuc: Zbog toga narocito treba udomiti macku ili psa sa ulice i takve odbiti od ''lake zarade'', kad im vec nista drugo ne mozes.

Poštujem svačiji izbor ali ja lično NIKAD ne bih uzela mačku veštački stvorene rase.
Obično nastaju tako što neko primeti simpatičan genetski deformitet (kratke noge, kovrdžavo krzno, uvijene uši, bezdlakost, urastao rep, pljosnat nosić itd.) pa onda takvu mačku razmnožava do besvesti čak i u bliskom srodstvu. I tako posle nekoliko generacija mačića nastaje priznata rasa, ali obično ima mnogo zdravstvenih problema. Jadno mačence naravno nije krivo za to, ali će celog života trpeti zbog nečije fix ideje.
Uostalom, da li se neko zapitao šta se dešava sa mačićima u leglu koji nisu nasledili željeni gen? Ubijaju ih, ili poklanjaju, ili daju u azil?
Nekako mi sve to deluje suviše sadistički prema mačkama.
Upravo to... :(

The truth is out-there.

Ali šalu na stranu, ova rasa obećava toliko zdravstvenih problema samim svojim izgledom. :( Verovatno ih zato i ima puno po skloništima u SAD, smorili se ljudi da pune džepove veterinarima. :think:

Ali većina modernih mačijih rasa je produkt slučajno uočene mutacije. Drastičan primer su albino bengalski tigrovi, svi primerci u svetu potiču od jednog mužjaka okoćenog u zatočeništvu koji je, osim belog krzna,bio i zrikav i sad su svi albino tigrovi u svim tim cirkusima i zlovrtovima širom sveta zrikavi. I šarci se lako razmnožavaju, kuje se same kote.

Back