Grupa Grad

Poruka
18.634
Po prestanku rada sastava Knap i Skank, krajem 1985. godine osnovana je grupa Grad koju su činili Dean Škaljac (vokal), Igor Stevanović (gitara), Orijen Modrušan (gitara), Mladen Stanić (bas) i Siniša Banović (bubnjevi). Prvi nastup grupa je imala januara 1986. u riječkom klubu Palach. Pesme koje su predstavili vukle su na muziku sastava U2.

Tokom godina grupa redovno svira, nastupaju na YURM-u, Subotičkom festivalu,
Gitarijadi u Zaječaru (drugo mesto). Često su osvajali nagrade, ali nikako da dođu do ploče. Njihove pesme "Ima li nešto" i "Vodi me" objavljene su na kompilacijskoj ploči "Rijeka-Pariz-Texas" (Helidon / FV Založba 1987.). Tokom godina u grupi su se muzičari često smenjivali, tako da su sa njima nastupali: klavijaturisti Danijel Benčik, Josip Krošnjak (ex Termiti), Raul Varljen (ex Paraf), basista Vili Babić i bubnjar Dušan Pjer Ladavac (ex Paraf), pošto je Siniša Banović prešao u Let 3 a zatim Fit. U trenutku kada je grupa bila pred razlazom, umorna od iščekivanja ugovora za ploču, riječki novinar Koraljko Pasarić ponudio im je da za njegovu izdavačku kuću Nema problema objave debi album "Ljudi". Pored pesama koje su se već našle na raznim kompilacijama, za ploču su izabrali i svoje koncertne hitove "San" i "Ljudi". Godine 1993. objavljuju drugi album "Amerika". Te godine učestvuju pod imenom Grad(ić) Pejton na festivalu Melodije Istre i Kvarnera sa čakavskom rock pesmom "Santa Barbara".

Budući da im i dalje u poslovnom smislu ne cvetaju ruže, članovi grupe se angažuju na raznim stranama Igor Stevanović se posvećuje svom butiku kožne odeće, Dean Skaljac odlazi da radi na brodu, bubnjar Slobodan Grujičić svira sa sastavom Let 3, a Orijen Modrušan u etno grupi Legen. Za kompilaciju "The Best Of Indie Rock - Made In Croatia" (Dancing Bear 1993.) Grad je dao svoju pesmu "Once Upon A Time".

Diskografija:

Ljudi (Nema problema, 1991.)
Amerika (Nema problema, 1993.)
Planet majmuna 1999 (Dallas, 1998.)
Nebo (Dallas, 2001.)
Glad (Dallas, 2005.)
Ne (Dallas Records, 2010.)

Poslednja izmena:
Dobar bend. :ok:
Eh koliko ih je bilo... kad bismo svakome otvarali temu, bilo bi divno, no svaka bi imala 0-1 komentara :(
Tužno kako ljude mrzi da istražuju i eksperimentišu malo, drže se čvrsto onog što znaju,
ne sećajući se da su i za to što znaju prvo morali saznati. Ja sve što mi je nepoznato moram da čujem.
I otišla sam u offtopic, al' morala sam.

Što se Grada tiče, nemam sve, možda pola, ali nabaviću, zanima me. "Sam" mi se svidela odmah, nju sam prvo čula.

Back