hibernated
Primećen član
- Poruka
- 928
citanje ove knjige jedino i ima smisla u godinama koje nude svesno razmisljanje ...makar tumacenje bilo obojeno licnim iskustvom i emocijama (mada se onda postavlja pitanje, koliko je ta svesnost razumna a koliko obojena necim varljivijim). a tumacenje upravo i vodi iz nase percepcije moralne ispravnosti ili ne. knjiga je jedna u nizu obicnih zivotnih drama nevezanih za prostor i vreme, prica koja oslikava neobjasnjivost ljudskih poriva i odluka. ali je pre svega dokaz i posredno iskazano uputstvo da se ne sme nikada niko bojiti u crno i belo, da se olako trpa u tabor krivaca i zrtava. ova knjiga je samo dokaz da su ljudi slaba bica...naspram sopstvenih potreba, naspram tudjih ocekivanja, naspram racija, osecanja i pokusaja bivanja pravim sobom. a osude? nikada nisu dobar izbor. ko god i sta god da je u pitanju. zato i mislim da se kroz komentare previse sve licno shvatilo...kao da se na neki nacin brani neki sopstveni strah ili moralna "ispravnost" koju univerzalne vrednosti uzimaju za vecitost. to daje na smislu temi...ali ne daje na smislu onog sto je mozda knjigom zeljeno...samo da se shvati da i zene i muskarci cine (ne)razumne korake koji su uvek zbog neke, obicajima ili usadjenim principima, cistote osudjeni na smrt (ne mislim na fizicku, mada je knjiga tako koncipirana). mislim na smrt zelja, ideala, pa i ljubavi na kraju svega koja je u samom stivu isla u suprotnim pravcima. strasti su put ka .....