Грижа савести

Postoje neka pravila
SMS se piše sa znakom uzvika a najčešće sa tri po srpbski:

"ZNAČI SAUČEŠĆE !!!"

:lol:

Sve dok mi roditelji nisu umrli, mislila sam da je odlazak na sahranu puka formalnost. A kad sam videla koliko je ljudi bilo na njihovim ispraćajima, lakše sam se izborila s činjenicom da su mrtvi. Jer, sahrane "služe" da pružimo podršku ucveljenoj porodici što je, naravno, samo jedna strana lista. Druga strana bi bila - da se svečano oprostimo od pokojnika.
Međutim, atmosfera na sahrani retko bude i prilika da se to desi. Ako ima opelo, otpadnu ti noge od stajanja i pripadne ti muka od tamjana. Ako nema, bude zbrzano i jadno. Ispada, na kraju, da se na sahranu mahom odlazi da bismo bili viđeni, odnosno da bismo ispoštovali društveni normativ, tj. da nam ne bude zamereno što nismo došli. Što se tiče izjava saučešća, meni je nekako idiotski da izjavljujem saučešće porodici koja sahranjuje nadžak dedu od hiljadu leta, koji je, pri tom, par decenija vegetirao vezan za krevet i pošteno ih namučio stanjem i karakterom. Kako da kažem da saučestvujem u bolu kad znam da im je pao teret sa leđa; kako da kažem da mi je žao?
Ameri to fino rade: organizuju koktelčić nakon sahrane, ljudi se druže, pričaju, održe par govora o pokojniku i, deleći uspomene na njega, proslave njegov život.
Mene ne grize savest kad ne odem na sahranu baksuza. Neki ljudi, čak i kad umru, ne zaslužuju poštovanje. Ako umre neko drag i blizak, sahrana mi teško padne. Poslednji put kad se to desilo, ispovraćala sam se u porti, tako da radije pronalazim specifične, meni svojstvene načine da odam poštovanje osobi koje više fizički nema.

da li je tema griža savesti inače ili propuštena sahrana bliske rođake?

sahrane uvek ljubazno propustim bez obzira ko je u pitanju otišla sam na svega dve u životu jer je umro neko iz najbliže familije

a malih griža savesti imam pun kofer. ne zato što uvek uradim neispravnu stvar već zato što se uvek preispitujem da li sam mogla biti za nijansu korektnija u interakciji s drugim živim bićem

Ocigledno smatras da je trebalo da odes, da si pogresila sto nisi otisla...pitanje je sta si uradila povodom osecaja krivice...nekako sumnjam da ce nasi komentari smanjiti unutrasnju tenziju...dok bi odlazak na grob (ako jos nisi) verovatno mogao da te oslobodi od unutrasnjeg kaznjavanja i donese ti neku vrstu spokoja..

da li je tema griža savesti inače ili propuštena sahrana bliske rođake?

Грижа савести. Свако има своју, ваљда.

- - - - - - - - - -

Ocigledno smatras da je trebalo da odes, da si pogresila sto nisi otisla...pitanje je sta si uradila povodom osecaja krivice...nekako sumnjam da ce nasi komentari smanjiti unutrasnju tenziju...dok bi odlazak na grob (ako jos nisi) verovatno mogao da te oslobodi od unutrasnjeg kaznjavanja i donese ti neku vrstu spokoja..

Тако је. Наћи ћу начина да исправим.

Нисам отишла на једну сахрану. Сазнала сам за смрт драге рођаке дан пред исту.

Требало је сести у аутобус рано ујутру и возити се два и по сата а и снег је падао. Изговори. Није ми се ишло јер ми се слошило од чињенице да је мртва.

Сад ме гризе савест и ту помоћи нема.

Da, kad se takve stvari eskiviraju onda ostane osećaj nelagode.
Odlazak na sahrane, izlazak na groblje i ima tu svrhu da da osećaj rasterećenja, osim što se najbližoj porodici da na taj način podrška makar u vidu privida da je pokojnik bio cenjen i voljen i da je neko došao jer saoseća sa njima.
Ali dešava se, nekad nas blokira osećaj nelagodnosti. Dobro je naknadno otići na groblje i do porodice, ako smo u prilici naravno.

Mozda je vreme da se tema ucini kapitalistickom...
Visi u vazduhu da je kuci pokojnika olaksavajuce ako se pojavi vise ljudi na sahrani...
A sam pokojnik?
U kapitalizmu se sve gleda preko 3C, tako da nije iskljuceno da ljudi zele i rade na tome da imaju sto vise naroda na svom sprovodu.
Moze li se onda sve gledati iz socijalistickog ugla, koji je sigurno vise humanisticki od kapitalistickog...
Ali to nije bitno nego to sto je totalno razlicit.

Ako se uzme kako su se izvitoperile svadbe, tj sad se ljudi zaduzuju kod drugih da bi im dosli na njihove svadbe, tj idu oni u svadbe i naglasavaju da ocekuju da drugi dodju kod njih kad bude, i prilicno su ljuti ako se to ne desi...
Zatim tu su svadbe, mladenci i prva krstenja, sve prilike da se pokupi malo para vise nego sto kosta sama ceremonija...

Ako su se tako izvitoperile svadbe kao obicaj, hoce li se izvitoperiti i sahrane...ja mislim da hoce..
Nece na isti nacin naravno , ali sigurno da hoce...

Nije iskljuceno da vec postoje osobe koje idu na tudje sahrane, iako nisu bas toliko bliski, mada nekad je bliskost i problem..
Npr, moj direktor gimnazije kad je umro , ja sam zeleo da odem na sahranu, iako rekoh ne volim sahrane, ali volim da odam postu coveku koji je odgajao generacije i direktno i indirektno , a nismo bili nesto na ti...naravno znao me je licno ali to nema veze za odavanje poste..
I zato i kazem da mi smeta sto su poseljacili ili pobeogradjanili sahrane...
Jer mi je sistem povorke do groblja bio prihvatljiv...Tu se saucesce nekako ne shvata previse intimno, tj iskaz je tuge ali nije obavezno da budete u nekom odnosu sa onima kojima izrazavate saucesce...A to se nekako okrenulo obrnuto...kao sto Borka rece, bitnije je poznavati ozaloscene nego pokojnika gledano iz ugla familije.

Tako da novi sistemi , usaglaseni svuda, kapela pa opelo pa groblje, vec vuku na poznavanje porodice ozaloscenih , a ne iskaz postovanja prema pokojniku...
Bar meni tako izgleda..
Dok kod starog sistema povorke, sto je vazilo za i ne bas mala mesta, osim za BG, osim muzike koja je isto dobar detalj po meni , sama povorka je vise odnos prema pokojniku...
Znam za slucajeve kad se ljudi ne podnose sa ozaloscenima ali su dolazili na sprovode iz pijeteta prema pokojniku...bilo da su iz familije ili ne...

Tacno je da je povorka poreklom iz seljackog obreda, ali je dobila gradski smisao, dok se izgubila daca koja je ostala samo za porodicno bliske osobe...
Na zalost nije u duhu kapitalizma i prvo sto sam cuo na sastancima demokrata je nalog da se ukine takva praksa..
I tako bi.

Kad je vec tema otisla u pogrebnu umesto u pogriznu...

Mrtvi su mrtvi. Za godinu dana samo najbliži im obilaze grob, kroz 20-30 godina više nema živih da se sete, kroz 50 se prekopava i sahranjuje neko drugi
... Biti prisutan na sahrani ne znači ništa ni njima ni njihovim najbližima. Ono što znači je obilaziti ih za života i čuvati sećanje na nji posle smrti.

Poslednja izmena:
Nekad me ždere što ne povučem radikalan poslovni potez i ne ojadim kretena,ali me redovno u tome spreči bolećivost prema porodici
dotićnog.A žderucka me kad ga vidim posle da se bahati...Ybg,svi smo mi neka gomna...:mrgreen:
Na sahrane idem redovno,a ne retko i napišem govor.Obično to drugi čitaju,ja baš kad je to red...
Smatram za normalnim lepo se oprostiti od pokojnika...Normalno shvatanje smrti kao deo procesa...

Mrtvi su mrtvi. Za godinu dana samo najbliži im obilaze grob, kroz 20-30 godina više nema živih da se sete, kroz 50 se prekopava i sahranjuje neko drugi
... Biti prisutan na sahrani ne znači ništa ni njima ni njihovim najbližima. Ono što znači je obilaziti ih za života i čuvati sećanje na nji posle smrti.

Nedavno mi je umro otac, iznenada. Bio je star ali ne toliko, zatekla me njegova smrt.
Ostalo je mnogo nedorecenog izmedju nas a bili smo najblizi jedno drugom.
Ovo sto kazes za obilaziti ih za zivota je istina, sad imam losu savjest da to nisam radila onda kad sam mu bila potrebna.
Zadnji nas susret je bio na briznu, zurilo mi se, zauzeta sama sobom. Rece mi tad: " Mislio sam da ces ostati duze.." izgovrila sam se da imam nekih poslova.
Kad sam odlazila, sve je mi govrilo da se vratim,provedem to vrijeme samo sa njim, skuham rucak i razgovaramo o svemu i nicemu, da cutimo zajedno, a nisam. Sad me grize savjest, moglo biti drugacije.

nema tu grize savesti
ako idesh samo da bi isposhtovala formu, nepotrebno je
ako idesh iz lichnih razloga, tuga , bol etc, moze biti preveliki teret, procenish da li mozesh ili ne dostojanstveno da izdrzish

kremiranje iz ada izashlo
ne znam samo shta cu posle ili oni iza mene sa urnama

Back