GRIŽA SAVESTI.....

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Da smo nekad,negde bili loši.
To je onaj račun za nepravdu,
koju smo počinili,i kada je pokleknuo čovek u nama.
Griža....
Lepo smislio narod - da grize,grize,grize....
I priseti.
Kod nekog narednog izazova.

Kako potiskujete grižu savesti ?
Muči li vas često ?
:think:
Nemam je i verujem da je nikada nisam imala.

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?

Sta znam, ta griza savesti me nekako uvek podseti da sam covek.

Osecam grizu savesti trenutno samo zbog jedne krupne stvari. Stvari koja se ne moze popraviti niti zaboraviti.Zato sto osoba zbog koje to osecam vise nije medju zivima.

Sa tom osobom se nisam oprostio, niti sam se izvinio za neke stvari iz proslosti. Tu osobu sam voleo, ali to nisam nikada dovoljno dobro iskazao.

Cesto se pojavi nesto sto me podseti...kao i ova tema izmedju ostalog...

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?

Izgrizem ja nju.

Muči me ponekad ali to samo znači da imam savest.

Previše griže savesti može značiti samo dve stvari:
- ili mnogo i često grešimo
- ili smo mazohisti

Nemam je i verujem da je nikada nisam imala.
Ili imaš mali godina...ili nemaš elementarne ljudskosti u sebi...ili govoriš ne istinu...nadam se da je ovo prvo...mada ni ja je nisam imala do 35g...ponekada se javljala, ali retko...a sada...da, imam je...i nosim je kao svaku novu boru, jede me, pa malo pojedem ja nju i tako u krug....

Tacno. Koristice to dok god mogu.

Po meni, ta griza savesti je precenjena, ne znaci to uvek da si dobar covek

da valjda nekad narusis sliku o sebi a ne zbog drugog ali to je sve suptilno i ko zna kako ces zakjluciti
mislim kad sam bila mladja da sam to jasnije osecala
i kasnije nisam mogla nesto da uradim... a sad mi se cini da su mi beskrajne granice shta mogu da uradim u smislu grize savesti
onda cu to da krijem : ))

Ili imaš mali godina...ili nemaš elementarne ljudskosti u sebi...ili govoriš ne istinu...nadam se da je ovo prvo...mada ni ja je nisam imala do 35g...ponekada se javljala, ali retko...a sada...da, imam je...i nosim je kao svaku novu boru, jede me, pa malo pojedem ja nju i tako u krug....

Nisam u zivotu bezgresna,ali isto tako znam da prepoznam svoje greske,iskreno se pokajem i pokusam da se na neki nacin iskupim osobi koju sam namerno ili nehotice povredila.Svoje probleme resavam onog momenta kad nastanu tako da za osecaj bilo kakve krivice nema mesta.Ne kazem da sam sa svima s'kojima sam trebla,kroz razne situacije u zivotu izgladila probleme,ali bar sam pokusala.Svoje greske prihvatam kao cinjenice a,osecaj grize savesti ostavljam onima koji su znali da su nesto mogli da ucine kad je trebalo-ali nisu,da li iz kukavicluka ili hrabrosti sasvim je svejedno.Nemam malo godina(malo vise od tih 35),smatram sebe izuzetno osecajnom i jako retko sam neiskrena.Vidis,i sama kazes da je do 35 g nisi ni imala.Zasto?Imala si malo godina,nisi imala elementarne ljudskosti u sebi ili ne govoris istinu?
Odgovor ne ocekujem,to je bilo samo moje glasno razmisljanje.

Osecam grizu savesti trenutno samo zbog jedne krupne stvari. Stvari koja se ne moze popraviti niti zaboraviti.Zato sto osoba zbog koje to osecam vise nije medju zivima.

Sa tom osobom se nisam oprostio, niti sam se izvinio za neke stvari iz proslosti. Tu osobu sam voleo, ali to nisam nikada dovoljno dobro iskazao.

Cesto se pojavi nesto sto me podseti...kao i ova tema izmedju ostalog...

Inace, da se dopunim, za sve ostalo se ne kajem. Kada sam imao potrebu da se izvinim, izvinim se i to je to.

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?

Ako je potisnem izgrize me, pa sam nepotrebne i beskorisna i sebi i drugima. Debelo naplatim sama sebi više nego što bi me drugi kaznili.
Nosim poruku iz detinjstva od roditelja, da će mi savest najbolje reći koliko sam pogrešila. I to je moj obračun sa sobom.
Često sam na gubitku jer nemam snage, ali kad se konsolidujem i intelektualno obradim problem, lakše je.
U konfliktnoj situaciji nikada nismo sami, ali kad nas savest grize sami smo i samokažnjavamo se. Nije dobro, ali to nas razdvaja od psihopta.

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?

Griža savjesti je stanje duha između počinjenog djela (ne-djela) i shvatanja o počinjenom. Griža savjesti je uvijek posledica ne-svjesnog stanja duha. I sam čin 'griže' savjesti je znak da je u pitanju nesvatanje. Za razliku od griže savjesti SAVJEST ima funkciju da nam predoči moguće posledice izbora kojeg još nismo načinili. To znači da savjestan duh sagledava namjerenu realnost prije nego li se ta realnost počne odvijati. U tom momentu duh ima svu moć da odluči da li da nastavi sa namjerenom akcijom ili pak da promijeni ishod mijenjajući usmjerenje te akcije. Usmjerenje dalje aktivno čini Izbor koji sa sobom nosi posledice. To je uvijek krug. Griža savjesti je posledica zakašnjenja. Ko to kasni, gdje i zašto? Kasni duh. Duh kasni jer se pozicionira u razumu te odatle ne može da prihvata izvještaj o namjerenoj akciji prije nego li se akcija odvije. U tom zakašnjenju, u nemoći sagledavanja cjelokupne situacije prije neo li se akcija odvije, nastaje RE-akcija. Griža savjestije uistinu RE-akcija na počinjenu akciju.

Da li svi ljudi imaju grižu savjesti?

Ne. Imaju je samo oni u kojima je duh u njima između svjesnog i ne-svjesnog sebe, dakle oni koji su razapeti na KRSTU. Griža savjesti je posledica tog krsta, dakle, posledica razapetosti duha između dušom namjerenog i aktivno počinjenog. Duh, koji osjeća da je po njegovoj duši moguće doživjeti radost življenja kroz harmoniju a čini nešto zašto se kaje ili što istinski ne želi, dakle koji realnost situacije doživljava kao nužnost, je duh na krstu. Pošto osjeća da su 'radost življenja kao i harmonija' mogući a ne zna kako da ostvari to stanje duha (sebe) on-duh se nalazi razapet između tog osjećanja 'mogućeg' i nemogućnosti da se zaustavi pred pokrenutom navikom. Tek kada se akcija izvede po navici (kroz ponovljeni ciklus) duh biva oslobođen ali sa zakašnjenjem jer akcija se već odvila, čin je počinjen, posledice su evidentne. U tom momentu Savjest, koja nije bila upošljena pri izboru stupa na scenu ali u polu-svjesnom stanju duha...i tad ga grize. Sam čin 'griže' je znak da duh još uvijek nije u potpunosti svjestan svoje moći, svoje cjelovitosti. Savjest je znak da je nivo svjesnosti duha na putu ka višem dok je griža savjesti znak da se taj nivo spušta ka nižem.

Poslednja izmena:
SAVJEST...SAVEST...

Pogledajmo na trenutak ovu srbsku riječ. Analizirajmo šta sama riječ predstavlja?

SAVJEST = SAV + JEST. U ekavskom dijalektu, kako znamo, uvijek izbacujemo J iz riječi kovanice te zato dobijamo i kovanicu SAV + EST = SAVEST.

SAV = čitav, cjelokupan = CJELINA. Dakle, SAV + JESTE = Cjelina + JEST = Cjelina JEST.

Ko i li šta u tom stanju uistinu JEST CIO? DUH = Svjesnost o Sebi-koji-jesi i koji postaješ.
Kada je duh svjestan sebe-koji-jeste i sebe-koji-postaje u JEDNOM, u jednom cjelovitom izvještaju, viđenju, duh ima SAVJEST koja mu ukazuje na ono što će, kada se pokrene namjerenim usmjerenjem, da doživi kao posledicu svog Izbora. Dakle duh, u tom momentu, sagledava svoju namjeru, svoje usmjerenje i posledice tog izbora odjednom, U JEDNOM, znajući pri tom da on-duh jeste i onaj-koji-jeste, dakle onaj koji ima moć sagledavanja te cjeline. U takvom stanju duh je SAVJESTAN a mehanizam kojim održava to stanje jeste SAVJEST. Dakle, duh u tom momentu pred izborom koji još nije načinjen SAV JEST, tj. vidi i sebe i situaciju kao i namjereno usmjerenje ODJEDNOM, u JEDNOM, u Sebi.

Iz ovog ugla gledano, 'Griža Savjesti' bi bila posledica centriranja duha u jednom od svih postojećih elemenata datog momenta. Centrirajući se u Subjektu situacije, duh ne može da sagleda svoju cjelovitost, već sagledava situaciju IZ određenog ugla što ga sprečava da i subjekat recimo, vidi kao dio iste cjeline. Iz subjekta pokušava da zaštiti svoju egzistenciju i čini ono što osjeća da je NUŽNOST. Kroz nužnost dozvoljava sebi da čini sve što je neophodno da bi (kao subejkat) u odvojenosti od Cjeline opstao. To je početak RE-akcionarstva. Kada se akcija izvši, čin počini, a duh ga iz subjekta sagleda i shvati da je moglo biti i drugačije, da nije morala da s stvori patnja i sl...duh tad doživljava Grižu iznutra. To stanje nazivamo 'grižom Savjesti' jer sad, duh vidi da je njegov Izbor načinio akciju koja nije morala da bude....itd. Grižeći sebe iznutra...duh i dalje ostaje ne-svjestan.

Jedini način da se duh izvuče iz tog ciklusa ne-svjesnog Izbora jeste da se duh izvuče iz situacije, da odbaci čitavu percipiranu stvarnost i da počne iz početka...od pitanja KO SAM JA.

Poslednja izmena:
da bi imao grizu savesti treba da je imas a to je jedna od slabosti koju, ljudi koji zive svoj zivot i ne kaju se za svoje greske jednostavno ne zive od proslosti i istorije vec zive danas i za buducnost, nemaju.
Ja je nemam jer od onog sto je bilo nemamo nista imam samo od onog sto ce da bude

da bi imao grizu savesti treba da je imas a to je jedna od slabosti koju, ljudi koji zive svoj zivot i ne kaju se za svoje greske jednostavno ne zive od proslosti i istorije vec zive danas i za buducnost, nemaju.
Ja je nemam jer od onog sto je bilo nemamo nista imam samo od onog sto ce da bude

Kao što sam nagovestio u naslovu teme,
griža savesti je samokažnjavanje kod počinjenih zlih dela !
Bez emocije, ni griža savesti nije moguća.
Ali, tada se odmičemo od ljudi, a primičemo zverima.....

Poslednja izmena:

Back