GRIŽA SAVESTI.....

Srećom sam malo grehova uradio
i to nenamerno.
Ne baš da me muče ali, krivim sebe i zbog toga.
Čak ni u ratu nisam greh uradio.
A u ratu se ljudi najbolje vide.
Nažalost neretko ispolivaju i najgori
a srećom dosta najboljih.
Ti najbolji se posle rata vrate svom poslu
ne tražeći medalje i nagrade.
Kad pomenuh rat na Kosovu, da se ne zaboravi:
Šta je pravi rat znaju Junaci sa Košara.
Kako je bilo tužno, kad su se povlačili posle,
neznam kako to da nazovem, za nas na Kosovu nikako mir
jer su u roku od 24h pobili sve srbe i crnogorce koji su ostali u Prištini,
i na kamionu napisali velikim slovima
Povratak otpisanih

Poslednja izmena:
Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Da smo nekad,negde bili loši.
To je onaj račun za nepravdu,
koju smo počinili,i kada je pokleknuo čovek u nama.
Griža....
Lepo smislio narod - da grize,grize,grize....
I priseti.
Kod nekog narednog izazova.

Kako potiskujete grižu savesti ?
Muči li vas često ?
:think:

Lepo si to rekao "kada je pokleknuo covek u nama"
Ljudski je ponekad doziveti slabost i pokleknuti ,ali nadljudski je priznati. Retko ko to moze.

Ne potiskujem je. Posipam se pepelom. Okajem je gore nego sto bi to neko drugi trazio od mene.
Trazim uzroke i pokusavam da razumem sebe jer mi je to potrebnije od tudjeg razumevanja.
Srecom nemam mnogo tih momenata u zivotu.

Имам осећање гриже савести, мислим да је то нормално за сваког нормалног човека. У којој мери се јавља - зависи. Често преиспитујем своје одлуке, бринем да се нисам огрешио о неког, желим са сваким да будем на чисто и тешко ми је ако закључим да сам се огрешио о неког, трудим се да то исправим док ме не поједе грижа савест :) Али када извагам и проценим, донесем одлуку иза ње чврсто стојим и ту нема гриже савести. Код исхитрених одлука могу да погрешим наравно, човек сам од крви и меса онда сам спреман и да се извиним.

Upravo je to mera za čestitost !
Što duže pamtiš, veći si čovek....

Наравно, али зависи и од тога шта смо урадили. Мале ствари ћемо брзо заборавити, оне озбиљније ће нас мучити доста дуже. Ипак је најбоље решење исправити грешке, не може се све сакрити, једном ће изненада изаћи напоље.

ako nekome ja nesto uradim, greskom ili u svojoj nehajnosti, a da mi taj neko nije nista skrivio, grize me savest. ali ako je meni uradjeno i ja vratim, makar sila odbrane bila veca od sile napada ic me savest ne grize.

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?
Za početak retko dobra tema.
Mislim da me čak i previše često muči,ali ne zbog nekog lošeg dela,više zbog nekih iskazanih reči u žaru svađe ili puke nesmotrenosti.Posle mi se vraća u svesti čitav taj događaj,pa onda mašta počinje da dočarava, često u mom slučaju preuveličava, duševnu bol koju je ta reč mogla izazvati kod drugog, e pa onda sve to svoju konačnu formu dobija u zajebanom i teškom osećanju sažaljenja.
Kako potiskujem?
Pa ako je u pitanju bila neka manja povreda,onda san izbriše gorak ukus.
Drugi metod,koji sam već spomenu na jednoj temi,je pisanj dnevnika.Ljudi često misle da je pisanje dnevnika glupost,ali iz iskustva tvrdim da je mnogo dobra stvar i to ne samo kad je u pitanju savest nego i mnogo šire;bitno je da dok pišeš nastojiš da budeš što iskreniji,jer stvara,bar u mom slučaju,neko rasterećenje.Nakon određene vremenske distance kada sve to čitaš,imaš...Jednostavno ne mogu da opišem taj osećaj.
Izvinjenje je neko pomenuo i sa tim bih se takođe složio,mada mi to teško pada ne zbog sujete ili nečeg sličnog već ne znam,neprijatno se osećam.
Citiraću jedan odlomak iz knjige "Krik beznađa" Emil Sioran str.6.:
„Ima doživljaja i opsesija sa kojima se ne može živeti. Nije li onda spas u njihovom ispovedanju?Strašno iskustvo i grozna opsesija smrti- sačuvani u svesti- postaju rušilački. Govoreći o smrti spasao si nešto u sebi, ali je istovremeno umrlo nešto od tvog bića,jer opredmećeni sadržaji gube aktuelnost u svesti. Lirizam je pokušaj rasipanja subjektivnosti, zato što ukazuje na tinjanje života u pojedincu koji ne može biti savladan, već neprestano zahteva izraz. Biti liričan znači ne moći ostati zatvoren u sebi.“
PS
Izvinjavam se zbog podužeg odgovora,obično kritikujem druge zbog toga,ali kao što sam na početku kazao, retko dobra tema.

Poslednja izmena:
Čini mi se da je emotivnim borcima posebno teško.
Treba imati snage za nošenje tog tereta.

U ratu - ubio si....
Bez obzira na neprirodne okolnosti - ubio si čoveka !
Ne može se sačuvati potpuni mir,
makar se "Da nisam ja njega,ubio bi on mene..." ponavljalo milion puta.
Kao mantra u zanosu opijenog uma.

Ostaje griža savesti....
Da kopa i remeti spokoj duše.

Poslednja izmena:
Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?

Nisam potiskivala. Nisam gurala pod tepih. Smatrala sam da sam pogrešila. Da sam se ogrešila. Da sam donela ishitrenu odluku. Svega mi, dala sam od Sebe sve, da ispravim. Da popravim. Sve što sam znala i umela, ja radila sam. Na sve načine pokušavala. Jer mi je bilo...prokleto važno. Jer mi je bilo...prokleto stalo. Istinski, me je sve to "pojelo". I "samlelo" . Jer ne samo da nije bilo prepoznato...i to ne zato što nije, kao nije, već što namerno nije htelo, da bude. Dok sam se ja osvestila, i "dozvala" pameti, da se na sve to, ne vrednuje kao vrednuje, nego...sa sadističkim sladostrašćem je izvrgnuto ruglu, podsmehu, cinizmu...NIsma mogla da podnesem to ruganje, to igranje kao mačke i miša. Naprosto, zbog tog osećaja krivice, osećala sam se kao u Nečijoj vlasti...Teško mi je padao bezobrazluk, drskost. Uživanje u nasladi moje Propasti. Mog Pada. I dok sam ja sve konce "pohvatala" i osvrnula se...mene nije više bilo..."Ni pola". Tada je zapravo počeo moj Oporavak od bolesti. Kada sma dotakla...samo Dno. Bez ikoga da me "spasi". Jer ja čekala sam, na to...I onda shvatila..što ej trebalo da "spasi" me, mene je "uništilo" . Kada sada o tome razmišljam posve hladne glave i sa ove distance...Meni smešno nikada nije bilo, niti biće, uopšte. Drago mi je, da sam zabavila time široke narodne mase. Toliko. Muči li me često? Muči me. Živ sam čovek. Ponekad i dalje savlada me, ali naprosto da sve ne bi se pogoršalo, više ne plačem. To mi je bio filter. Reper, da "iščistim" sebe. da olakšam sebi. Sada u sebi, prema tome svemu, gajim samo jedan Prezir i ne mogu da razumem svoju (su) ludost, svega toga. Izgubivši zdravlje, možda sam time sve okajala. Glavom platila. I preplatila. Tada nisaa znala, drugačije da sa tim nosim se. Priznajem...Bila sam naivna. Nisma sve shvatila, od početka. Tada mi se sve to, ne bi izdešavalo na ovakav način. Ovako..tako mi i treba. Da se naučim pameti.

Nenormalno bi bilo ne osecati nikada grizu savesti, kao sto je nenormalno da nas muci za svaku sitnicu.
Ne treba biti ni preterano odgovoran, netolerantan i strog prema sebi jer to coveka frustrira i sputava u normalnom zivotu.
Prejaka rec ili neprimeren gest se uvek mogu opravdati nekom lepom recju, objasnjenjem i izvinjenjem.
Najlakse je osudjivati, ali i te osude su subjektivne. Ne treba posmatrati bilo koji slucaj usko. Nesto je uvek necemu prethodilo.
Ne znam kako bih objasnila ubistvo drugog coveka, to su ipak ekstremni slucajevi. U ratu je svako ugrozen, oseca strah i zeli da prezivi. Pokusavam da razumem.

Osjecam grizu savjest za mnogo stvari, nekad mi dodje da sjednem i placem ali ni to ne mogu, isto kao da sam pregorio. Vecinu sam uspio da prihvatim ne znam ni kako, pomirio se sa sobom pa je lakse, neke me jos s vremena na vrijeme jako protresu.

Osjecam grizu savjest za mnogo stvari, nekad mi dodje da sjednem i placem ali ni to ne mogu, isto kao da sam pregorio. Vecinu sam uspio da prihvatim ne znam ni kako, pomirio se sa sobom pa je lakse, neke me jos s vremena na vrijeme jako protresu.

Tata me osamario nekada davno. Zivot nas razdvojio, godinama zivimo udaljeni jedni od drugih. I ...mama mi isprica kako uvek zasuzi kada se toga seti i pita je "sta mislis je li mi oprostila"
A ja se tog dogadjaja secam potpuno drugacije! Secam se da sam bila drska prema njemu i mene je opet godinama grizla savest zbog reci koje sam mu tada rekla.
Eto. Te sitne stvari treba uvek raspraviti za dobro svih nas.

Tata me osamario nekada davno. Zivot nas razdvojio, godinama zivimo udaljeni jedni od drugih. I ...mama mi isprica kako uvek zasuzi kada se toga seti i pita je "sta mislis je li mi oprostila"
A ja se tog dogadjaja secam potpuno drugacije! Secam se da sam bila drska prema njemu i mene je opet godinama grizla savest zbog reci koje sam mu tada rekla.
Eto. Te sitne stvari treba uvek raspraviti za dobro svih nas.

Treba raspraviti, ali za neke je prekasno da se vise ista uradi.

Mučan osećaj.
Griža savesti....
To je onaj nemir u duši.
Griža....
I priseti.

Muči li vas često ?

ne pravim nikad sranja da bih je imao
ako i bude sranje uvek je opravdano

Back