Grickanje noktiju pomocc ! :(

Grickanje noktiju je posledica stresa, teskobe, napetosti, dosade, preterane zivahnosti.....cak i znak opsesivno-kompulzivnog poremecaja...i opste nije lako "opustiti" tu naviku...

Razmisli sta te muci i navodi na grickanje....pokusaj da se opustis, zamenis naviku grickanja noktiju za neku drugu...ima da se kupi i lak za nokte u mnogim drogerijama, apotekama, gorokog ukusa, koji nas navodi da ne grickamo...mada najiskrenije, ne pomaze...posebno ako si strasan grickac kao sto sam ja bila (grickala do krvi a nije me ni bolelo :eek:), pa me lak gorkog ukusa zaista nije mogao spreciti da grizem nokte, jos manje se do mene dopirala upozorenja o stetnosti grizenja...

Uspelo mi je jedino sa jakom voljom, radom na sebi, svojim osecanjima...bla bla...

Jednostavno preispitaj se, donesi odluku, ne gledaj nokte i radi nesto drugo...

Poslednja izmena:
Ako ovako izgleda ili sl., problem postoji....mada mozes uslikati svoje nokte i postaviti ovde..

grickanje-noktiju.jpg

mnogi tikovi, paradoksalno - smiruju.
To im je prevashodni "zadatak".

Grickanje noktiju je najpopularniji sport, ali ih ima još..
Opet, GN ima razne varijante: grickanje samo noktiju, grickanje noktiju sa zanokticama, grickanje samo jednog ili dva, grickanje svih, grickanje "samo malo", grickanje do živca isl.

Sam tik je bezopasan. Ono što je veoma opasno je razlog koji ljude tera da "se jedu".
Neki to rade jer imaju osećaj krivice (da su npr grebatori - i u skladu sa tim "nisam grebator, pogle' nemam sa čim!)
Neki to rade da bi postigli "savršenstvo" (pošto prvo naprave njesra, onda gledaju da ga "poprave" i to zubima, ubacujući se u vrzino kolo stvaranja veštačkog haosa i odmah potom kakvog takvog reda)

Neki su imali tik da se češu, grebu (dok ne prokrvare, tj dok što bi jedan psihijatar rekao "ne vide koji je to đavo u njima"), pa grizu nokte kako ne bi imali čime da se ranjavaju isl..

Neki su videli da se bebama seku nokti kako se ne bi izgrebala po licu, pa "obeznoktavanjem" sebe stavljaju u ulogu deteta itd itd..

Najbolji lekar za odvikavanje od ovakvog tika - je sam "grizač", ukoliko naravno odgovori sebi najiskrenije na pitanje - zašto to radi. (Odgovri tipa "ne znam." "neam pojma" "onako.." - se ne pikaju)

Odvikavanje vrlo tesko bar sto se tice mene....ne pomazu ni lakovi ni bilo sto drugo...mogu prestati najduze 10 dana da ne grickam,nokti lijepo izrastu ali cim me uhvati neka nervoza odmah nokti ali potpuno nesvjesno....i tako 100 puta kazem sebi NECU VISE i cim me uhvati neka nervoza ja odmah na nokte i tek se poslije sjetim da sam rekao da necu vise....prestajem danas!(kolka sam puta ovo rekao :) )

Back