Grejanje

Da li ce toplane smanjiti racun za iznos potrosenog novca na struju jer placam 12 meseci grejanje a oni ne rade svoj posao.

Politicar koji bi ovo uveo bi imao moj glas :deda:

Што би то радили?

Вас којима је зинуло дупе да се грејете на СНС јавна предузећа треба наплатити дупло, а и даље вас не грејати.

Што би то радили?

Вас којима је зинуло дупе да се грејете на СНС јавна предузећа треба наплатити дупло, а и даље вас не грејати.
te toplane su izgradjene davno pre sns-a
aj malo pisi normalno.

te toplane su izgradjene davno pre sns-a
aj malo pisi normalno.

Какве то везе има кад су изграђене кад они то сад наплаћују?

И то вам још наплаћују целе године, и то колико они хоће. И још може да ти се лако деси да се догреваш на струју, или нешто.

Код мене су увели још и плаћање "индиректног грејања".

Углавном, пошто се већина не буни, а њихови ионако не плаћају, остају овце за шишање.

Какве то везе има кад су изграђене кад они то сад наплаћују?

И то вам још наплаћују целе године, и то колико они хоће. И још може да ти се лако деси да се догреваш на струју, или нешто.

Код мене су увели још и плаћање "индиректног грејања".

Углавном, пошто се већина не буни, а њихови ионако не плаћају, остају овце за шишање.
normalno je da placas 12 meseci jer placas manje.. bas sam racunao sa drugarom koji se grejao na struju i otprilike smo isto dosli samo sto sam ja placao na 12 rata a on na 5..6

normalno je da placas 12 meseci jer placas manje.. bas sam racunao sa drugarom koji se grejao na struju i otprilike smo isto dosli samo sto sam ja placao na 12 rata a on na 5..6

Па у чему је онда твој проблем?

Код мене ми што нисмо на топлани плаћамо грејање само у сезони, и то једно 3-4 пута мање него они што су на топлани...

И још им не дају да се искључе.

А пошто и даље гласају за СНС, или не плаћају уопште, или су будале. У оба случаја, што се мене тиче, ко их ****.

Sledeće zime najjeftinije će biti grejanje na drva, a najskuplje etažno grejanje​

23. 09. 2025. 14:26
Sledeće zime najjeftinije će biti grejanje na drva, a najskuplje etažno grejanje

(Фото А. Васиљевић)

Tokom predstojeće grejne sezone, najjeftinije će biti grejanje na drva, a najskuplje etažno grejanje na struju, pokazala je analiza Agencije za energetiku, prema kojoj će za grejanje stana od 60 kvadrata na 20 stepeni, 16 sati dnevno tokom 180 dana, loženjem drva po ceni od 6.430 dinara po kubiku biti potrebno 53.000 dinara dok će etažno grejanje na struju koštati 250.000 dinara.

Troškovi grejanja na drva podrazumevaju da se koriste novije peći, veće efikasnosti, dok bi znatno skuplje grejanje imala domaćinstva koja koriste peći manje efikasnosti i skuplja drva, pa bi u slučaju cene drveta od 9.000 dinara po kubiku i manje efikasne peći, troškovi grejanja za svih šest meseci iznosili 87.500 dinara.

Iz agencije su naveli da je reč o cenama energenata koje su važile polovinom septembra, a da su, što se ogrevnog drveta tiče, cene u odnosu na prethodnu grejnu sezonu veće do dva procenta.

Domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, imaće troškove od 76.000 dinara, što je u poređenju sa prethodnom grejnom sezonom više za 17 odsto.

Troškovi grejanja korišćenjem prirodnog gasa ove grejne sezone su isti kao i prethodne i iznose 59.500 dinara što je za samo 6.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Troškovi grejanja na ugalj će iznositi 77.700 dinara i ostali su na nivou troškova iz prethodne godine.

Domaćinstva koja koriste propan butan gas moraju izdvojiti oko 172.000 dinara što je za oko 4,0 odsto više nego prethodne godine.

Troškovi grejanja električnom energijom su u odnosu na prethodnu godinu uvećani za oko 25 odsto.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 102.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za oko 40 odsto tako da oni iznose 142.000 dinara.

Domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraju izdvojiti više od 250.000 dinara za električnu energiju i to je prema trenutnim cenama najskuplji vid grejanja u ovoj grejnoj sezoni.

Iz agencije navode da je za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna energija od oko 9.000 kWh, a 150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji.

Pojašnjavaju da navedeni iznosi troškova obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove, kao što je nabavka peći, ugradnja instalacija centralnog grejanja i troškovi periodičnih pregleda i održavanja.

Građanima savetuju da ukoliko su u mogućnosti, izoluju stambeni prostor i promene prozore a ukoliko kupuju nove peći i kotlove, da izaberu one koje su energetski što efikasniji.
Kod nas u Hrvatskoj najjeftinije grijanje je na toplanu

ANALIZA TPORTALA

Provjerili smo koliko će koštati grijanje ove zime i koji su energenti najpovoljniji​

Energetski izračuni pokazuju da za zagrijavanje prosječno toplinski izoliranog stambenog prostora od stotinjak kvadratnih metara godišnje treba potrošiti oko 20 tisuća kilovatsati energije. Usporedili smo izdatke za različite energente (plin, struja, loživo ulje, drvo, peleti, gradska toplana) potrebne za proizvodnju spomenute količine toplinske energije. Prilikom izračuna uzeli smo u obzir najavljena poskupljenja struje i plina, a koja počinju od 1. listopada, uslijed smanjivanja državnih subvencija.

Podaci u izračunu su informativnog karaktera, a u konkretnom slučaju potrošnja može više ili manje odstupati od procijenjenih iznosa, ovisno o oscilaciji cijena pojedinih energenata, tarifama distributera, mjerama štednje energije koje provodi kućanstvo i drugim faktorima, poput toplinske izolacije prostora, kvalitete i troškova održavanja uređaja za grijanje te kvalitete i troškova dopreme energenata i sl.
1000014859.jpg

https://www.tportal.hr/biznis/clana...me-i-koji-su-energenti-najpovoljniji-20251001

Da li ce toplane smanjiti racun za iznos potrosenog novca na struju jer placam 12 meseci grejanje a oni ne rade svoj posao.

Politicar koji bi ovo uveo bi imao moj glas :deda:

tudja ruka svrab ne cese

zato se ja grejem zdrva samostalno

grejem kad hocu i grejem se koliko hocu

prvo prodjem mnogo jeftinije, a drugo i kvalitetnije.

То реци Вучићу и оној муслиманки (ме)Ђедовић - Хандановић

--
Људи , па где је она на ТВ-у ?
Нема је више сваки дан, као ни Ћуре Мазута (једном месечно Владалац наредио)
Zena trudna.. Ocekuje bebu. Lepa i pametna. Jedina ekspert u vladi uz Macuta koji je priznati endokrinolog,ali to nema veze sa poslom u vladi.

Koju kvadraturu je on plaćao na struju?

Grejanje nam je preskupo.

Ja sam u ozbiljnom razmišljanju da nešto menjam i gledala bih da izbegnem centralno grejanje ali ne znam koliko mi je to pametno?
I koja mi je alternativa sem struje ?
Mladja ne idem, oko drva je puno posla i fizički je teško i preostaje samo struja.

Evo kod nas u Hrvatskoj

Poskupljuje grijanje preko toplane

STIŽU poskupljenja za većinu korisnika grijanja iz toplane. U Zagrebu, Osijeku, Sisku, Karlovcu i Rijeci cijene toplinske energije rastu oko 9 posto, dok će u Vukovaru ostati iste.
Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odlučila je povećati tarifne stavke za proizvodnju i distribuciju toplinske energije, objavljeno je u priopćenju. Kao razlog se navode veći troškovi energenata i zahtjevi proizvođača i distributera.
Povećanja su ograničena: tarife mogu porasti najviše 15 posto, a krajnja cijena za građane do 10 posto u odnosu na prošlu sezonu.

Poskupljenja po gradovima​

Za prosječno kućanstvo koje živi u stanu od 60 m² u Zagrebu će računi rasti za 9,09 posto, u Osijeku 8,56 posto, u Sisku 8,64 posto, u Karlovcu 8,66 posto, a u Rijeci 9,41 posto.
Kako bi se ublažio udar na kućne budžete, Vlada nastavlja davati subvencije za Karlovac i Rijeku, navodi se u priopćenju. Subvencija za Karlovac je 12 eura, a za Rijeku 10 eura mjesečno.
HERA je objavila i grafiku koja prikazuje poskupljenja na primjeru prosječnog stana od 60 kvadrata po gradovima. Zelenom bojom je označena subvencija.

1000014907.jpg

https://www.index.hr/mobile/vijesti...16343.aspx?index_ref=rubrika_vijesti_ostalo_m

Zvuci cudno ali ja sam protiv individualnog grejanja u BG...
Brate dovoljno je da imas komsiju koji negde nabavlja sundzere da ti se ogadi ceo zivot i da zavolis kisu ....sundjer je niskokalorican pa dimi ko lud a slabo greje...
Ali sa sadasnjim stanjem pameti u Srbiji i blentavim gledanjem dok lepim molbu da ne pale plastiku gumu i sundjere jer em guse sve em zacepe odzak svoj...moram da budem strogo protiv individualnog grejanja..

A znam, struju ce povecati 15% a cita se naopako 51%...

Tehnicki gledano , tehnologija nudi da grejanje toplane bude sve jeftinije, ali tu ima stos, svaka promena povuce veliku korupciju i tu se ugrade svi i onda to pojede pojeftinjenje 5 godina...pa nista od pojeftinjenja..

Back