Grejanje velike kvadrature

Justasking

Početnik
Poruka
3
Postovanje svima,

S obzirom da od svakog dobijem razlicita misljenja sto se tice isplativosti grejanja, narocito velikog prostora, bilo bi mi drago ako je neko u slicnoj situaciji da mi pomogne. Suprug vec duzi niz godina masta o visokim plafonima i velikoj kvadraturi. Projekat nove kuce je skoro zavrsen. Kuca je prizemna sa galerijom, ukupna povrsina je 100kv a plafoni su skoro 5m visoki. On predlaze ili podno grejanje ili kamin, ali sam ja vrlo skepticna s obzirom da je ta visina plafona kao dupla kvadratura za grejanje...
Sta bi se ovde najvise isplatilo i koliko bi grejanje kostalo?

Postovanje svima,

S obzirom da od svakog dobijem razlicita misljenja sto se tice isplativosti grejanja, narocito velikog prostora, bilo bi mi drago ako je neko u slicnoj situaciji da mi pomogne. Suprug vec duzi niz godina masta o visokim plafonima i velikoj kvadraturi. Projekat nove kuce je skoro zavrsen. Kuca je prizemna sa galerijom, ukupna povrsina je 100kv a plafoni su skoro 5m visoki. On predlaze ili podno grejanje ili kamin, ali sam ja vrlo skepticna s obzirom da je ta visina plafona kao dupla kvadratura za grejanje...
ako je kuca dobro izolovana nije nikakav problem.
nasa kuca je otprilike toliko visoka, ali u 2 etaze, prizemlje je 2,75 + gornji sprat oko 2,40.
izolacija je jako dobra, tako da su nam ukupni toplotni gubici oko 3kW
cisto pojasnjenja radi, ona stara kvarcna grejalica ima 3 KW, teoretski bi bila dovoljna za grejanje cele kuce :)
images.jpg

5m visina sobe je potpuno nepotrebno i neprakticno, jel tvoj suprug video nekad sobu od 5m visine?
3m je prilicno visoko, 5m ce izgledati cudno i smesno... kao da ste u nekom bunaru.

ja bi pre to podelio na 2 sprata, pa bi dobio 200m², al vas izbor.

u svakom slucaju, samo dobra izolacija, dobri prozori, po mogucstvu i mehanicka ventilacija sa rekuperacijom toplote i necete imati problem sa grejanjem.
podno + kamin ce biti sasvim dovoljno.
u elaboratu energetske efikasnosti bi trebalo da imate te sve podatke vec izracunate.

Postovanje svima,

Ne znam kamin izvetri sve a kaljava pec kad se zagreje mora da se otvaraju prozori,ima verzija da se povezu cevi na nju pa sprovedu radijatori isto i smederevac koji vrv necete

Postovanje svima,

Подно грејање је добра опција у описаном случају.
Сви други облици грејања би оставили средишњи део простора негрејаним, јер топлота иде горе. Радијатори ће грејати простор изнад себе и тек кад се топлотно засити простор изнад висине од 2 м, почеће да се осећа грејање.
Осим тога, подно грејање не захтева велику потрошњу енергије, обзиром да не би требало да прелази 35Ц на површини. Једино је почетно улагање мало веће, и мало уштине на висини просторије али то није проблем.
Високе просторије су одличне, ко је имао прилике да види банатске куће са собама од 3-4м висине, зна о чему се ради. Лети скоро да не треба додатно хлађење јер сва топлота оде горе.

Back