Grejanje na gas

Ninja98

Početnik
Poruka
15
Pozdrav braco i sestre.
:ll:
Zanima me koliko vas izadje grejanje na gas?
Letos smo kupili kucu i sada mi je stigao prvi racun za gas za pola meseca Novembra jer smo polovinom meseca prvi put pustili kotao u rad.I racun je 11.000din, ZA POLA MESECA. Pritom uopste nije bio hladan novembar.
Kuca ima 230 kvadrata (prizemlje i sprat). Od toga se u prizemlju greje samo jedna soba u kojoj je termostat kotla sproveden kablom i kupatilo. A gore mi greje 1 veliki radijator dnevnu, imaju 3 manja(kuhinja,kupatilo,hodnik) i dva klasicna sobna greju sobe ne znam kako bi ih opisao, srednje su velicine. I imam dva mala na stepenistu. Znaci 10 radijatora je otvoreno, (od toga su 5 mali, 4 srednje velicine i 1 veliki) Temperaturu drzim na termostatu dnevnu 22.5, a nocnu 18 stepeni.
Na racunu pise da je potroseno 303m kubnih gasa, za pola Novembra, a mislim da su u Novembru temperature bile u plusu
:shock:
Kotao se koristi i za sanitarnu vodu. Pposto nismo znali u kakvom je stanju kotao odradili smo mu i veliki servis pre pokretanja da bi bila maksimalna iskoristivost energije.
Zaista nemam iskustva sa ovim nacinom grejanja pa me zanima sta mislite da li je ovo normalna potrosnja ili nesto nije u redu do mene ili srbija gasa?

Da, ali preko noci se pali nocni rezim koji odrava temperaturu na 18. Inace, Prozori su Pvc,prethodni vlasnik je stavio izlociju na prednju stranu kuce (stirporor 10cm) , nazad je dupli zid, a sa strana nema nikakve izolacije. Kuca je znaci jos nedovrsena. Mada to sa strane sto nema izolaciju mislim da ne smeta jer su mi na prizemlju i spratu kao dva odvojena stana i od spoljnog zida me deli stepeniste koje sa bocne strane kuce koja nije izolovana i koje se isto greje, ali sa dva mala radijatora. Podovi su parket, a ploca na tavanu nije izolovana. Inace kotao lako dostize zadatu temperaturu i u kuci mi se stvarno ne oseca hladnoca, niti se oseca da se brzo gubi. Jedino sto je na spratu malo hladnije nego dole, kapiram da je to zato sto je termostat kotla u prizemlju i kad dole postigne zadatu temperaturu (22.5) gore bude malo niza jer se kotao ugasi, a na spratu jos nije postigao tu temperaturu. Po ovom racunu za novembar ispada da bih platio 22.000 da sam se grejao ceo mesec, a temperature u plusu.. pritom ne greje se cela kuca, greje se maksimalno nekih 140 kvadrata jer se u prizemlju ne greje jedna cela dnevna sa kuhinjom, jedna spavaca i hodnik.

Kod nas se ne greje jedna soba, od tri velike. Greju se dve velike sobe, kupatilo, kuhinja i jedan hodnik veći. Još jedan manji hodnik i mali wc se ne greju. Znači ne greje se celih 100 kvadrata. Od novembra do marta račun nam bude između 9.000 i 12.000 za ceo mesec. Varira u zavisnosti od toga koliko grejemo, kada temperatura baš ode u minus, onda ne gasimo ni tokom noći. Preko leta se plaća samo održavanje. Da, zaboravila sam da napomenem da nemamo PVC prozore, znači stara je stolarija, ali bude nam ok zagrejano. Radijatori su vreli toliko da na njima ruka ne može da se drži.

Back