green card holder - returning to USA - pomoć!

• Začetnik teme Začetnik teme pippa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pippa

Početnik
Poruka
6
Zna li iko kako riješiti sljedeću situaciju:

U Ameriku sam davno otišao sa roditeljima, tamo završio školu i radio. Moji roditelji još uvijek tamo žive i imaju američko državljanstvo i pasoše. Međutim, ja sam svake godine izlazio i ulazio jer sam studirao ovdje. Prije 2 godine nisam ušao na vrijeme, odnosno, ostao sam ovdje više od dozvoljenih godinu dana i sad ne znam kakav mi je status. Imam green card koji je izdat 2003. i važi do 2013. i vozačku dozvolu koja važi do 2013.

Ne znam mogu li uopšte pokušati ući ili mi je green card već poništen?

Postoji li neka aplikacija to preserve residence for naturalisation purposes ili returning resident visa ( vidio sam negdje da se spominje N-470 i SB-1, ali mi nije najjasnije ko to podnosi i gdje).

Imam 27 godina, a kad su moji roditelji dobili državljanstvo imao sam manje od 18, ali tada nismo znali da i ja mogu dobiti državljanstvo odmah. Sad je vjerovatno prekasno.

Ako je neko upućen u ove procedure ili ima ikakve informacija koje bi mi pomogle, a treba više detalja neka se javi na gabjuk@hotmail.com. Ili ako znate nekog našeg advokata u Americi koji bi mi pomogao.

Hvala svima unaprijed!

Misliš? Ne znam kako je kod Amera, bojim se da nemaju neku evidenciju pa mogu provjeriti ili onako nasumično da ne provjere šta.. ipak je to investicija - treba kupiti kartu i ostalo, a ko zna šta bi se desilo ako me vrate.
Ne znam da li oni imaju neku evidenciju tačnu kad je neko izašao, kad je ušao, koliko je smio ostati, je li prekoračio... i da li svakome provjeravaju green card..
Stvarno mi treba pomoć oko ovoga, a ovaj forum mi se čini najozbiljniji i s najviše informacija.. jer je stvarno preskupo plaćati američke advokate, a našeg nekog za immigration law ne mogu da nadjem..
Pregledao sam masu njihovih government stranica i ovih specijaliziranih za immigration, ali oni nude hrpu nekih opcija, sve se plaćaju i dugo čekaju, a teško je ocijeniti koja valja i koja se isplati.. a ne bih da pokrećem neku proceduru a ispadne da sam mogao regularno ući s green cardom.

pravish problem niokochega...
imash green card i apsolutno nemash ogranichenje za ulazak i izlazak. to shto ti prichash o nekom prekorachenju to ima veze sa dobijanjem US pasosha ne sa pravom ulaska i izlaska.
najnormalnije dodjesh pokazhesh green card i udjesh. ti si permanent resident i dokle god imash validnu green card nemash problema.

Ako hocesh da proverish lepo zovi US ambasadu u Bgd-u i pitaj, recice ti isto shto i ja.

možda si me pogrešno razumio.. ja nemam US državljanstvo, znači nemam pasoš, samo green card i naš pasoš. a ako izlaziš van USA s green cardom, smiješ ostati do 6 mjeseci, maksimalno godinu dana. ako ostaneš preko toga onda imas problem. ja sam ostao preko godinu dana, zadnji put sam ušao prije skoro 2 godine. sad ne znam jesu me registrirali kad sam izašao i u medjuvremenu mi poništili green card. sad uopšte ne znam da li je validan.

Uvek te pitaju na ulazu koliko si dugo bio odsutan van USA. Kao premanent resident mislim da ako si duze od nekog perioda van zemlje (ne znam tacno da li 6 meseci ili godinu dana ili vec koliko je), onda pre izlaska treba da popunis neki formular ili molbu da ih obavestis da ces biti odsutan. Raspitaj se u ambasadi za detalje posto to izgleda nisi uradio.

e da, e pa ja to nisam popunio. to je problem.
vjeruj, obišao sam ja sve ambasade, ali su mi svagdje rekli da ja sad uopće nemam ništa od tog green carda, odnosno, da se ne mogu vratiti.
meni je to van svake pameti jer su mi tamo roditelji i sve, ovdje nemam ni nekretnine, ni posao, ništa, samo sam studirao ovdje.

ako ko zna više ili ako zna našeg advokata za immigration law - molim da se javi ovdje ili na gabjuk@hotmail.com

@Pippa, ne trebas placati advokate, mozes sve i sam resiti samo se informisi.
Zakazi za razgovor u ambasadi i kod njih ces dobiti sve.

Trebat ce ti return permit kao LPR.
U medjuvremenu, citaj ovo

http://www.uscis.gov/USCIS/Resources/B5en.pdf
If you are a LPR planning to travel outside of the United States for 1 year or more, it is important that you apply for a reentry permit before you depart the United States. If you stay outside of the United States for 1 year or more and did not apply for a reentry
permit before you left, you may be considered to have abandoned your permanent resident status. If this happens, you may be referred to appear before an immigration judge to decide whether or not you have abandoned your status.
If you are in this situation, contact the U.S. consulate about a returning resident visa.

Evo jos i ovde http://www.uscis.gov/portal/site/us...nnel=68439c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6a1RCRD

Sretno i resi to US drzavljanstvo cim pre, ne znam sto se patis sa green card.

Sve sam ja to u principu pregledao..
Negdje sam vidio da piše kako se green card automatski poništi ako si prekoračio dozvoljeni rok i ostao van USA duže od godinu, što znači da bi povratak sad samo s green cardom bio ekstremno riskantan.
Evo šta sam saznao (ostavljam sve ovdje, jer možda još neko bude u ovakvoj situaciji pa mu ovo dođe korisno):

-prije izlaska iz US treba, ako planiraš ostati duže od godinu dana i ideš s green cardom, podnijeti, odnosno, ispuniti - I -131 . Application for travel document, kako bi se mogao normalno vratiti nazad, što ja nisam uradio.
- ako to nisi uradio, a ostao si duže nego smiješ, onda možeš u svojoj matičnoj zemlji pokrenuti SB -1 Returning resident visa.
Za SB-1 treba:
-popuniti DS-117 - Application to determine returning resident status, platiti fees od 380 dolara i priložiti evidence to support slučaj.

Sve sam iščitao i izgleda da je to ta opcija, sad ću zakazati termin za razgovor u Ambasadi, predati ovo i vidjeti šta će biti.

Ako znate šta o ovoj opciji, javljajte, molim vas.
Nigdje nisam našao podatak ima li neko ograničenje - možeš li za aplicirati SB -1 bez obzira jesi li ostao van US 1,5, ili 10 godina; koliko se čeka i je li to najbolja i najjednostavnija opcija?

Back