Grcevi lica. ruku... Veliki problemi

Robert111

Početnik
Poruka
2
Pozdrav svima na forumu. Imam jednog rodjaka koji ima velike zdravstvene probleme, ili se barem tako cini. Naime, kod njega se javlja nesto kao epizode tokom kojih izmeni izraz lica, tj. iskrivi usta i podize obrve. Desava mu se i da odjednom cucne i pocne da se krivi, u predelu vrata i ruku. To mu traje oko 15ak sekundi, a posebno se cesto dogadja kad je umoran. Takodje ima probleme sa ravnotezom i slabije vidi na daljinu. On o tome ne govori, ali je veoma neprijatno kada mu se to dogodi tokom razgovora. A isto tako, ja ne zelim da ga pitam. Njegova majka ima MS, moze li ovaj njegov problem biti slicne prirode? Hvala unaprijed.

С обзиром да има породично присутне неуролошке поремећаје, не би било лоше да оде код неуролога на преглед.
Колико могу овим путем да закључим, на основу твог писања, то што описујеш личи на једну врсту епилепсије. Такозвана ''пти мал'' форма.
Свакако, дијагноза не може овим путем да се постави, зато мора да оде на озбиљније претраге. ;)

On je vec isao na pregled kod vise neurologa, i rekli su mu da je sve u redu, ali ja mislim da to ne moze biti istina, jer se ovo njemu desava cesto i uopste ne izgleda normalno. A sto se tice pti mal epilepsije, pogledao sam nesto vezano za to, njegovi 'napadi' ne lice na one koje sam imao priliku da vidim na internetu, on nije u potpunosti odsutan, ali imam utisak da nista ne cuje prilikom 'napada'. On ima 18 godina, a ovo ponasanje je pocelo jos u zadnjoj godini osnovne skole, tamo sa 14, 15 godina da se javlja cesce. Desava se cak i da mu se uopste ne dogadja po nedelju, dve, ali sada je zaista ucestalo. Na primer, ako smo tokom dana zajedno jedno 4 sata, dogodi mu se 5,6 puta i zaista je zastrasujuce. Primetio sam da ima problem sa ustajanjem nakon duzeg perioda mirovanja, kao i sa kretanjem nakon duzeg stajanja (pocne sa krivljenjem lica, okrene glavu na drugu stranu), a tokom setnje cesto zastajkuje.

Back