zike
Elita
- Poruka
- 21.673
Evo kako su to Rumuni uradili. I orao i manji grbovi koji simbolišu državu:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Грб_Румуније
Ajde, sad, ti bi od grba napravio zoološki vrt
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Evo kako su to Rumuni uradili. I orao i manji grbovi koji simbolišu državu:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Грб_Румуније
Kruna je simbol državnosti, ne monarhije, koliko puta to treba da se ponovi neupućenima. Imaju je i Poljska i Mađarska i Češka...E pa to je i vaša i naša greška. Koji će republikanskim demokratskim državama kruna?
Postoje, to svakako znaš, državna i narodna zastava. Na državnoj je svakako grb, te da i kod nas treba tako da bude, samo da je postavljen u centru, a ne ovako kako je sad.1. Грбу није место на застави, ружно делује.
O nacrtu grba doista, trebalo bi konsultovati prave stručnjake.2. Грб је очајан и погрешан, нацртао га је један приучени немац и има страшне ехралдичке грешке. Најлепши двоглави орао је онај са кокарде некадашње ВЈ.
"Bože pravde" loša?3. Химна је лоша, мени се свиђа или Востани Сербије или Ој Србијо мила мати
Himna - I ja sam za "Vostani Serbie", al' dobro, prolazi i ova. Jedino mi smeta izmena teksta. Umesto "srpskog kralja", peva se "srpske zemlje". Koje crne srpske zemlje? Pa, i ova jedna što imamo je sve manja i manja.
Mnoge države su očuvale svoje stare himne u originalu, bez obzira što tekst nema veze sa sadašnjošću.
Neko reče: "Suviše je srpska. Srbija je i zemlja manjina." I treba da bude srpska. I mnoge druge zemlje su nacionalne, a sve imaju manjine. Zašto bi se samo Srbija stidela svoje nacionalne odrednice?
Zastava - Po meni je loše što je na zastavi kompletan grb. Hajde de na svečanoj, ali na svakodnevnoj je besmisleno. Zato što grb ima isuviše detalja i nečitak je na prvi pogled na zastavi. Ja sam za opciju da se izdvoji sa grba Srbije samo detalj koji bi bio na zastavi, tzv. mali grb, a to je štit sa krstom i ocilima.
Grb - Današnji izgled belog dvoglavog orla je takav kakav je. Bilo je i boljih i gorih. Menjao se i menjaće se, verovatno. Važno je da je to uvek beli dvoglavi orao.
Sad za neznalice, koje ovde lupaju sve i svašta, i koje veruju u svaku površnu heraldičko istorijsku tvrdnju iz nekih nedavno prošlih vremena, koje su neretko i bile u službi antisrpske propagande. Znači, zaboravite na gluposti da smo mi od Vizantije ili nekog drugoga dobili belog dvoglavog orla i krst sa ocilima, kao što je glupost da su Hrvati od tamo nekog pape dobili šahovnicu.
Šahovnica je grb koji su Hrvati sami stvorili i usvojili, kada su pleme pretvorili u naciju, ali neću sad o njima.
Beli dvoglavi orao je sveto božansko biće antičkih Srba (čitaj Slovena). Kroz istoriju, kako su se slovenska plemena pretvarala u nacije, neka plemena su menjala boju orla (najčešće u zlatnu), menjala izgled (samo jedna glava - Prusi), a neka su ga se odrekla i zamenila ga drugim simbolom (primer šahovnica kod Hrvata)
Kao što su balkanski Srbi jedini koji su zadržali prvobitno ime (mada su i oni privremeno ga menjali u Rasi, istovetno Rusima), tako su oni i jedini koji su svetu božansku pticu zadržali u integralnom obliku i boji i uzeli ga za nacionalni grb. Mada su mnoge srpske vladarske kuće u vlastitim verzijama imale izmene orla (primer despot Oliver, koji je orla ofarbao u crno i stavio ga na crvenu pozadinu, što su kasnije Šiptari usvojili kao svoju zastavu.)
Što se tiče krsta sa ocilima... I on datira iz paganskih vremena, i nema veze ni sa Vizantijom, ni sa hrišćanstvom.
On predstavlja prvobitni srpski (slovenski) božanski simbol - simbol sunca.
Taj i takav simbol u integralnom obliku su imali i drugi narodi. Prvobitni oblik tog simbola je bio krst u krugu. Tek, negde u starom veku je taj krug razbijen, od svake četvrtine načinjeno ocilo, a krst ostavljen kao hrišćanski simbol. Tada su ocila gledala jedno ka drugom i simbolizovala su četiri srpske vladarske kuće. Takav simbol je ponegde se održao i do novijih vremena, mada se već u srednjem veku pojavljuje i onaj, koji je i danas u upotrebi (ocila okrenuta jedno od drugog). Ne zna se ko je i zašto uveo ovu zadnju verziju. Nagađa se da se takav simbol pojavio kao znak raskola među Srbima, ali samo nagađa.
istina ,svaki put kada cujem da se spominje Banat prvo sto mi padne na pamet je savana i copori lavova koji jezde deliblatskom pescarom![]()
Први пут чујем за неке ствари што си написао, можеш ли ми рећи одакле ти то да орла и оциле вучемо из словенских дана.
Kruna je simbol državnosti, ne monarhije, koliko puta to treba da se ponovi neupućenima. Imaju je i Poljska i Mađarska i Češka...
"Марш на Дрину" би била идеална химна.
Јача и од руске.![]()
ps inace pored himne zadovoljan sam i resenjima za grb i zastavu
Jeste, za svečane trenutke kad se svira na prijemima ili sportskim događajima baš ima da se naježimo kad "oplete" harmonika. Samo još da se uhvate za uši i zaigraju kolo.Marš na Drinu je zvanična koračnica naše vojske. I mislim da je ta melodija našla najbolju moguću primenu. Nema ga ko se neće naježiti kada čuje bat strojevog koraka ešalona uz Marš na Drinu.
Tačnije iz antičkih. Iz razne dokumentacije i istorijskih crteža i natpisa sa kojima sam se upoznavao u prošlosti. Samo nemoj da mi tražiš "izvore". Nije mi to naučni rad, pa da imam listu izvora. Svakako sve ovo nisam nalupao iz stomaka.
Da li ste zadovoljni izgledom zastave i grba, i himnom Srbije? Treba li nešto korigovati?
Mene samo nervira kod zastave to što se grb nalazi na zastavi, mislim da je bolje da zastava bude bez integrisanog grba.
Himna je super
Grb bi mogli da korigujemo. Zašto bi nam samo dvoglava ptičurina predstavljala grb?!
Vaši predlozi
Misliš da se trebao držati referendum?
Po kojim bi kriterijumima narod odlučivao?
E onda, šta će nam himna BOŽE PRAVDE?????
Ne, ali Srbija nije kraljevina, nego slobodarska demokratska građanska država, koja treba da ima grb koji simboliše NAROD i teritoriju zvanu Srbija. Ne kralja. Kraljevski grbovi mogu u muzej, rado ću ih se sećati.
Nas su Obenovići oslobodili, hajde onda da nam zastava bude belo polje sa crvenim krstom.
I jedna i druga su bolje od ''Boze pravde'', barem po meni.
dobro majku mu jes ti normalan ? narod izmislio lava na grbu Banata![]()
Za informaciju "pretendentima na epitet srpski patriota"... Marš "Na Drinu", je pravilnije reći."Марш на Дрину" би била идеална химна.
Dašta je neg jača, nama Srbima, valjda svaka srpska treba da je jača od bilo koje ruske, ma koliko i ruska bila gotivna, zar ne?Јача и од руске.![]()
Srbija je pre ovog nelegalnog Ustava bila država svih njenih građana. Posle usvajanja ustava, Srbija je postala država Srpskog naroda i svih njenih građana. Dakle jednako je ona zemlja i Srba i svih njenih građana.
Nećemo.